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This is in response to your letter dated Decenber 17, 1998,
and subsequent correspondence, in which you requested that we
rule that a surviving spouse’s proposed disclaimer will be a
qualified disclaimer under § 2518 of the Internal Revenue Code.

The facts and representations are as follows: Decedent died
testate on Date 1, a resident of State X. Under Article lll,
Paragraph 3.1 of her will, Decedent designated her surviving
spouse (Taxpayer) as Sole Independent Executor of her will and
estate.

Prior to Decedent’s death, Decedent and Taxpayer signed an
agreement with Brokerage Firm and opened a Brokerage Account with
their community property funds. The specific terms of the
agreement with the Brokerage Firm state, in pertinent part, as
follows:

We agree as between ourselves and with you that the initial
funds and securities deposited into the account, all funds
and securities deposited into the account in the future by
either of us, and cash and stock dividends, interest income,
and all other account increments are hereby partitioned so
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that such funds and values will hereafter be owned one-half

by each of us respectively as our separate property.

: bot h of us, as between ourselves and with you, agree
that the entire interest in the account, including the

initial deposit, subsequent deposits, and subsequent cash

and stock dividends, interest, interest incone, and all
ot her account increnents are held by us as joint tenants

with rights of survivorship and not as tenants-in-comon and
that the entire interest of a deceased joint tenant in the
account will pass by right of survivorship. |In the event of

the death of either of us, the entire interest in the

account shall be vested in the survivor on the sane terns
and conditions as theretofore held, wi thout in any manner

releasing the decedent’s estate from any liability it may
have hereunder.

On Date 2, Brokerage Firm, in accordance with the procedure
which had been followed before Decedent’s death, issued a check
for the income earned on the account. Taxpayer deposited this
check in the joint bank account of Decedent and Taxpayer.
Taxpayer subsequently withdrew one-half of this amount and
deposited it in the bank account for Decedent’s estate which was
opened on Date 4.

On Date 3, Taxpayer, upon the request of Brokerage Firm,
authorized Brokerage Firm to transfer the assets in the Brokerage
Account to an account held solely in Taxpayer’'s name.

On Date 4, Decedent’s will was admitted for probate and
Taxpayer was granted letters testamentary as executor of the
estate. On the same date, Taxpayer, as executor, opened a bank
account in the name of Decedent’s estate. Taxpayer deposited
one-half of the amount of all subsequent income checks issued by
Brokerage Firm into this account. Also on Date 4, Taxpayer, as
executor, requested Brokerage Firm to open a separate account in
the name of Decedent’s estate.

On Date 5, one-half of each security held in the original
Brokerage Account was transferred to a separate account in the
name of Decedent’s estate.

Taxpayer proposes to disclaim Decedent’s one-half interest
in the Brokerage Account which passed to him by right of
survivorship. The disclaimed interest will then pass pursuant to
the terms of Decedent’s will to the residuary beneficiaries.
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Section 2046 of the Internal Revenue Code provides that
di sclai mers of property interests passing upon death are treated
as provided in § 2518.

Section 2518(a) provides that, if a person makes a qualified
disclaimer with respect to any interest in property, the
disclaimed interest will be treated for Federal estate, gift, and
generation-skipping transfer tax purposes as if it had never been
transferred to the disclaimant.

Section 2518(b) defines the term "qualified disclaimer” to
mean an irrevocable and unqualified refusal by a person to accept
an interest in property but only if:

(1) such refusal is in writing;

(2) the disclaimer is received by the transferor of the

interest, his legal representative, or the holder of the

legal title to the property to which the interest relates

not later than the date which is 9 months after the later of
the date on which the transfer creating the interest in such
person is made, or the day on which such person attains age
21,

(3) the person disclaiming the interest has not accepted the
interest or any of its benefits; and

(4) as a result of such refusal, the interest passes without
any direction on the part of the person making the
disclaimer and passes either to the spouse of the decedent
or to a person other than the person making the disclaimer.

Under § 25.2518-1(b) of the Gift Tax Regulations, if a
qualified disclaimer is made, the property is treated, for
Federal gift, estate, and generation-skipping transfer tax
purposes, as passing directly from the transferor, and not from
the disclaimant, to the person entitled to receive the property
as a result of the disclaimer. Thus, the disclaimant is not
treated as making a gift.

Section 25.2518-2(c)(4)(iii) provides a special rule for
joint bank, brokerage, and other investment accounts established
between spouses or between persons other than husband and wife.
It states that in the case of a transfer to a joint bank,
brokerage, or other investment account, if a transferor may
unilaterally regain the transferor’'s own contributions to the
account without the consent of the other cotenant, such that the
transfer is not a completed gift under § 25.2511-1(h)(4), the
transfer creating the survivor’s interest in the decedent’s share
of the account occurs on the death of the deceased cotenant.
Accordingly, if a surviving joint tenant desires to make a



- 4-

qualified disclainer with respect to funds contributed by a
deceased cotenant, the disclainmer nust be nade within 9 nonths of
the cotenant’s death. The surviving joint tenant may not

disclaim any portion of the joint account attributable to

consideration furnished by that surviving joint tenant.

Section 25.2518-2(d)(1) states that a qualified disclaimer
cannot be made with respect to an interest in property if the
disclaimant has accepted the interest or any of its benefits,
expressly or impliedly, prior to making the disclaimer.
Acceptance is manifested by an affirmative act which is
consistent with ownership of the interest in property. Acts
indicative of acceptance include using the property or the
interest in property; accepting dividends, interest, or rents
from the property; and directing others to act with respect to
the property or interest in property. However, merely taking
delivery of an instrument of title, without more, does not
constitute acceptance. Moreover, a disclaimant is not considered
to have accepted property merely because under applicable local
law title to the property vests immediately in the disclaimant
upon the death of a decedent.

Section 25.2518-2(d)(2) states that if a beneficiary who
disclaims an interest in property is also a fiduciary, actions
taken by such person in the exercise of fiduciary powers to
preserve or maintain the disclaimed property shall not be treated
as an acceptance of such property or any of its benefits.

Under State X law, a joint account belongs, during the
lifetime of all parties, to the parties in proportion to the net
contributions by each to the sums on deposit, unless there is
clear and convincing evidence of a different intent. In
addition, sums remaining on deposit at the death of a party to a
joint account belong to the surviving party or parties against
the estate of the decedent if, by a written agreement signed by
the party who dies, the interest of such deceased party is made
to survive to the surviving party or parties.

In the instant case, Taxpayer proposes to file with the
probate court, and deliver to himself, as executor, within 9
months of Decedent’s death, a writing by which he will
irrevocably disclaim his right to Decedent’s one-half interest in
the Brokerage Account. The proposed disclaimer thus will satisfy
the requirements of 88 2518(b)(1) and (2).

As a result of Taxpayer’s disclaimer, the disclaimed assets
will pass pursuant to Decedent’s will to a residuary trust
created under the will. Taxpayer is the sole income beneficiary
of the residuary trust but will cease to have any interest in the
trust upon the occurrence of certain events, including his
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remarriage or death. Thus, the disclained interest wll

accordance with the requirement of § 2518(b)(4).

We have considered whether two acts of the Taxpayer, either
alone or together, constitute an "acceptance" of the disclaimed
interest, or any of its benefits, within the meaning of
§ 2518(b)(3) and § 25.2518-2(d).

Under the standard procedures of the Brokerage Firm, upon
the death of one joint tenant, assets held in joint accounts are
transferred to accounts held solely by the surviving joint
tenant. Although Taxpayer authorized the Brokerage Firm to
transfer the assets in the joint account to an account held
solely in his name, at no time after Decedent’s death has
Taxpayer drawn on any securities or funds from the account. In
addition, Taxpayer has not otherwise asserted any control over
the property. Under the facts and circumstances in this case,
Taxpayer’s authorization to transfer the joint account to an
account held solely in his name is not considered acceptance of
the Decedent’s share of the joint account, or its benefits, for
purposes of § 2518(b)(3).

Taxpayer received the first check for the income earned on
the Brokerage Account approximately 10 days after Decedent’s date
of death. Taxpayer deposited this income distribution in the
joint bank account of Decedent and Taxpayer. Taxpayer represents
that he never used any of the funds which comprised Decedent’s
share of the joint bank account. Further, once Taxpayer was
appointed executor of Decedent’s estate, he created a bank
account in the name of Decedent’s estate and transferred
Decedent’s share of the joint bank account into this estate bank
account. Under the facts and circumstances in this case, neither
Taxpayer’s receiving the income earned on the Brokerage Account
nor depositing the first check that Taxpayer received after the
Decedent’s date of death into the joint bank account of Decedent
and Taxpayer constitutes acceptance of Decedent’s interest in the
Brokerage Account, or any of its benefits, under § 2518(b)(3).

Based on the facts submitted and representations made, we
conclude that the proposed disclaimer described above with
respect to the Taxpayer’s one-half survivorship interest in the
jointly-held Brokerage Account, if made in writing within 9
months of Decedent’s date of death, will be a qualified
disclaimer for purposes of § 2518.

pass in



Except as specifically ruled herein, we express no opinion
as to the consequences of this transaction under the cited
provi sions of the Code or under any other provisions of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it. Section 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent.

Si ncerely,
Assi st ant Chi ef Counsel

(Passt hroughs and Speci al
| ndustri es)

By
Kat herine A Ml | ody
Seni or Techni ci an Revi ewer
Branch 4

Encl osure
Copy for section 6110 purposes



