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The Honorable Keith Self 
Member, U.S House of Representatives 
2410 Lee Street, Suite 202 
Greenville, TX 75401 
 

Attention: ------------------------ 
 
 
Dear Representative Self: 

I’m responding to your May 30, 2024, inquiry on behalf of your constituent, ----------
------------. He asked for guidance concerning the withdrawal of unused funds in a 
commuter benefit account. I apologize for the delayed response. 
 
For purposes of responding to your inquiry, we assume that what your constituent 
refers to as a “Commuter Benefit Plan account” are amounts of qualified 
transportation fringe benefits received through compensation reduction 
agreements. As I explain below, funds designated as qualified transportation fringe 
benefits must be used on qualifying commuting activity and cannot be refunded to 
an employee for any other reason.  
 
Generally, we cannot provide binding legal advice to taxpayers unless they 
request a private letter ruling as Revenue Procedure 2024-1, 2024-1 I.R.B. 1 
describes. However, I can provide the following general information on qualified 
transportation fringe benefits under Section 132(f) of the Internal Revenue Code 
(Code). 
 
Section 61(a)(1) of the Code provides that gross income means all income from 
whatever source derived, including compensation for services, including fees, 
commissions, fringe benefits, and similar items. Therefore, we consider a fringe 
benefit that an employer provides an employee to be income to the employee 
unless another section of the Code specifically excludes it from gross income. 
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Section 132(a)(5) generally provides that gross income does not include any fringe 
benefit that constitutes a qualified transportation fringe. 
 
Section 132(f)(1) defines qualified transportation fringes to include: 
 

• transportation in a commuter highway vehicle between the employee's 
residence and place of employment 

• any transit pass, and 

• qualified parking 
 
According to Section 132(f)(2), the amount of qualified transportation fringe 
benefits that an employer provides to an employee that can be excluded from 
gross income cannot exceed a maximum monthly dollar amount adjusted for 
inflation. The adjusted maximum monthly excludable amount for 2024 is $315 per 
month for qualified parking and $315 for transit passes and van pooling. An 
employer can provide an employee both benefits for a monthly excludable total 
amount of $630 per month. 
 
An employer may provide qualified transportation fringes as a supplement to an 
employee’s compensation, either in kind or through a bona fide reimbursement 
arrangement, as described in Section 1.132-9, Q/A-16 of the Treasury 
Regulations.  
 
Additionally, Section 132(f)(4) provides that employers may provide qualified 
transportation fringes through compensation reduction agreements. In a 
compensation reduction agreement, employees may designate a portion of the 
amount they otherwise would receive as compensation to fund qualified 
transportation fringe benefits that their employer provides. If the employee uses 
the compensation reduction amount exclusively to fund qualified transportation 
fringe benefits, the compensation reduction is excluded from an employee’s 
income and wages for federal tax purposes.  
 
According to Section 1.132-9 Q/A-11 through 15, an employee may cancel a 
compensation reduction agreement at any time during the year as long as they 
cancel before the employee is able to currently receive the compensation and 
before the beginning of the period the qualified transportation fringe will be 
provided.  
 
According to Section 1.132-9, Q&A 14(d), the regulations specify that amounts set 
aside under a compensation reduction agreement are not refundable other than by 
payment of another qualified transportation fringe under the employer’s plan.  
 
According to Section 1.132-9, Q&A 15, when an employee elects to reduce their 
compensation for a month by an amount that exceeds the qualified transportation 
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fringe benefits actually provided in that month, the employer may apply this excess 
towards qualified transportation fringe benefits in subsequent months.  
 
Additionally, an employee can use the unused amounts for other qualified 
transportation fringe benefits offered under the employer’s plan. For example, the 
regulations allow an employee to use unused amounts for qualified parking, as 
long as the fringe benefits satisfy all other requirements outlined in Section 1.132-
9 and the unused amounts do not exceed the maximum monthly limitation for the 
respective qualified transportation fringe benefit. 

I hope this information is helpful. If you have any questions, please contact me or -
-----------------, general attorney, at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Jason Healey 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
(Employee Benefits, Exempt Organizations, 
and Employment Taxes) 
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