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Dear ----------: 
 
This letter responds to Taxpayer’s request for a letter ruling that the payment of certain 

investment advisory fees from an annuity contract will not be treated as an amount 
received by the owner of that annuity contract for purposes of section 72(e) of the 
Internal Revenue Code.  

 
FACTS 

 

Taxpayer is a life insurance company within the meaning of section 816(a).  Taxpayer 
proposes to offer certain non-qualified deferred annuity contracts (referred to herein as 
the “Adviser Contracts”).  Each Adviser Contract will be issued to and owned by an 

individual, or issued to and owned by “a trust or other entity as an agent for a natural 
person” within the meaning of section 72(u)(1) (the “Owner”).  
 

Each Adviser Contract is an annuity contract under the law of the jurisdiction where 
issued.  Each Adviser Contract qualifies for treatment as an annuity contract for federal 
income tax purposes, including by complying with the requirements of section 72(s).  

Each Adviser Contract is comprised of an accumulation phase and a payout phase.  
During the accumulation phase, the cash value (within the meaning of section 
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72(e)(3)(A)(i)) of an Adviser Contract is credited with interest based on options that the 
Owner selects from a menu provided by Taxpayer (the “Options”).   

 
The Adviser Contracts are Fixed-Indexed annuities, which are not variable contracts 
within the meaning of section 817(d) and do not provide benefits that vary with the 

performance of separate account assets.  The Options under a Fixed-Indexed Adviser 
Contract are declared rate and index-based interest crediting strategies that are 
supported by the Taxpayer’s general account.  The cash value of a Fixed-Indexed 

Adviser Contract is credited with interest in accordance with formulas reflected in those 
Options.  A declared rate Option credits interest based on an interest rate that is set by 
Taxpayer in advance of each crediting period, subject to a guaranteed minimum rate set 

in accordance with state standard nonforfeiture law.  The index-based Options credit 
interest based on the positive performance of one or more specified market indexes 
over each crediting period, subject to a cap, participation rate, spread, or other limit.  

While negative performance of the index over the crediting period may mean that the 
Fixed-Indexed Adviser Contract is not credited with any interest for that period, the 
negative performance of the index does not reduce the Fixed-Indexed Adviser 

Contract’s cash value.  In addition, under state standard nonforfeiture law, a Fixed-
Indexed Adviser Contract provides a guaranteed minimum surrender value for the 
contract as a whole, calculated using a specified percentage of the purchase 

payment(s) and a guaranteed minimum interest rate. 
 
The Adviser Contracts are designed for an Owner who will receive ongoing investment 

advice from an investment adviser (the “Adviser”) on how to allocate an Adviser 
Contract’s cash value among the available Options.  The Adviser is expected to take 
into account factors such as (i) the Owner’s personal risk tolerance and investment 

timeline, (ii) the interest rate and market environment, (iii) the menu of Options available 
under the Adviser Contract, and (iv) the various other benefits and features available 
under the Adviser Contract.  The Adviser will be licensed to provide investment advice 

in accordance with all applicable laws and regulations.  The Adviser and the firm the 
Adviser is associated with (if any) may or may not be affiliated with Taxpayer. 
 

In consideration for the Adviser’s investment advice, the Owner will authorize 
investment advisory fees (the “Fees”) to be paid periodically to the Adviser from the 
Adviser Contract’s cash value in a separate agreement between the Owner and 

Taxpayer (the “Authorization”).  The Fees will be determined based on an arm’s-length 
transaction between the Owner and the Adviser, or if the Owner and the Adviser are 
related parties, the Fees will not exceed those the Adviser charges unrelated parties.  

The Fees will not exceed an amount equal to an annual rate of 1.5% of the Adviser 
Contract’s cash value, determined at the time and in the manner provided in the 
Authorization or other written agreement with the Adviser but in all events based on 

such cash value during the period to which the Fees relate.  The Fees will compensate 
the Adviser only for investment advice that the Adviser provides to the Owner with 
respect to the Adviser Contract and not for any other services.  The Fees will not result 

in any reduction in fees related to any other asset or for any other service. 
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Taxpayer will pay the Fees directly to the Adviser.  During any period for which the 

Authorization is in effect, the Adviser Contract will be solely liable for paying the Fees, 
and the Fees will not be paid directly by the Owner.  Similarly, the Owner will not have 
the right to direct payment of the Fees for any other purpose or to any other person.  

The Adviser will not receive a commission for the sale of the Adviser Contract from 
Taxpayer, but in some cases, Taxpayer may pay the Adviser a wholesaling fee or 
marketing allowance. 

 
REQUESTED RULING 

 

Taxpayer requests a ruling that the Fees Taxpayer deducts from the Adviser Contract’s 
cash value and remits to the Adviser will not be treated as an “amount received” by the 
Owner of the Adviser Contract for purposes of section 72(e).  

 
LAW AND ANALYSIS 

 

Law 
 
Section 72 distinguishes between an “amount received as an annuity” under an annuity, 

endowment, or life insurance contract and an “amount not received as an annuity” 
under those contracts.  Section 1.72-1(b) of the Income Tax Regulations provides that 
“amounts received as an annuity” are amounts which are payable at regular intervals 

over a period of more than one full year from the date on which they are deemed to 
begin, provided the total of the amounts so payable or the period for which they are to 
be paid can be determined as of that date.  See section 1.72-2(b)(2), (3).  Any other 

amounts to which the provisions of section 72 apply are considered to be “amounts not 
received as an annuity.”  
 

Section 1.72-2(b)(2) provides that amounts are considered “amounts received as an 
annuity” only in the event that the following tests are met: 
 

(i) They must be received on or after the “annuity starting date” as that term is 
defined in section 1.72-4(b) (the first day of the first period for which an amount is 
received as an annuity under the contract);  

 
(ii) They must be payable in periodic installments at regular intervals (whether 
annually, semiannually, quarterly, monthly, weekly, or otherwise) over a period of 

more than one full year from the annuity starting date; and  
 
(iii) Except as indicated in section 1.72-2(b)(3) (relating to variable contracts), the 

total of the amounts payable must be determinable at the annuity starting date 
either directly from the terms of the contract or indirectly by the use of either 
mortality tables or compound interest computations, or both, in conjunction with 

such terms and in accordance with sound actuarial theory.  
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Section 1.72-11(a)(1) describes “amounts not received as an annuity” as any amount 

received under an annuity contract if the amount:  
 

(i) does not meet the requirements set forth in section 1.72-2(b) for amounts 

received as an annuity;  
 
(ii) meets the requirements of section 1.72-2(b) for amounts received as an 

annuity but the annuity payments received differ in either amount, duration, or 
both, from those originally provided under the contract; or  
 

(iii) meets the requirements of section 1.72-2(b) for amounts received as an 
annuity but the annuity payments are received by a beneficiary after the death of 
an annuitant (or annuitants) in full discharge of the obligation under the contract 

and solely because of a guarantee.  
 
Section 72(e) applies to any “amount not received as an annuity” under an annuity, 

endowment, or life insurance contract.  Section 72(e)(2)(A) provides that if any amount 
which is not received as an annuity is received on or after the annuity starting date, it is 
included in gross income.  Section 72(e)(2)(B) provides that if any amount which is not 

received as an annuity is received before the annuity starting date, it is included in gross 
income to the extent allocable to income on the contract and is not included in gross 
income to the extent allocable to the investment in the contract.   

 
Analysis 
 

In this case, the Fees are integral to the operation of the Adviser Contract.  During any 
period for which the Authorization is in effect, the Owner will receive ongoing investment 
advice from the Adviser with respect to the Adviser Contract so that the Owner may 

properly utilize the Adviser Contract.  The Adviser is expected to help the Owner select 
Options related to the Adviser Contract.  Taxpayer has represented that the Fees will 
not serve as consideration for anything other than investment advice provided by the 

Adviser in relation to the Adviser Contract.  Furthermore, Taxpayer has represented that 
the Fees will not exceed an annual rate of 1.5% of the Adviser Contract’s cash value 
based on the period in which the fees related.  Based on Taxpayer’s representations, 

the Fees will only be used to pay for investment advisory services relating to the Adviser 
Contract.  Because the Adviser Contracts are designed to work with an Adviser, the 
Adviser Contract is solely liable for the Fees.  The Fees do not constitute compensation 

to the Adviser for services related to any assets of the Owner other than the Adviser 
Contract or any services other than investment advice services with respect to the 
Adviser Contract.  Therefore, the Fees are an expense of the Adviser Contract, not a 

distribution to the Owner.  
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RULING 
 

The Fees that Taxpayer deducts from the Adviser Contract’s cash value and remits to 
the Adviser will not be treated as an “amount received” by the Owner of the Adviser 
Contract for purposes of section 72(e).  

 
CAVEATS 

 

The ruling contained in this letter is based upon information and representations 
Taxpayer submitted, accompanied by penalty of perjury statements executed by 
appropriate parties.  This office has not verified any of the material submitted in support 

of the ruling request and it is subject to verification on examination.  
 
The ruling contained in this letter does not apply to any amount paid by Taxpayer that 

compensates the Adviser for services related to assets other than the Adviser Contract 
or for any services provided other than investment advice services with respect to the 
Adviser Contract.  Any such amount would be an “amount received” by the Owner of the 

Adviser Contract for purposes of section 72(e). 
 
Except as specifically set forth above, no opinion is expressed or implied concerning the 

federal tax consequences of the proposed transaction under any other provision of the 
Internal Revenue Code or Income Tax Regulations.  
 

This ruling letter is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent.  
 

Taxpayer must attach a copy of this letter ruling to any tax return to which it is relevant.   
 
In accordance with a power of attorney on file in this office, a copy of this ruling is being 

furnished to your authorized representatives.  
 
 

Sincerely, 
 
 

 
Rebecca L. Baxter 
Senior Technical Reviewer, Branch 4 

Office of Associate Chief Counsel 
(Financial Institutions and Products) 
 

 
 
cc: 


