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Dear --------------: 
 
This is in response to your letter dated July 26, 2021, submitted on your behalf by your 

authorized representative, in which you request rulings under section 408 of the Internal 
Revenue Code. 
 
The following facts and representations have been submitted under penalties of perjury 

in support of the rulings requested: 
 
Decedent was born on Date 1. Decedent established IRA X, a traditional individual 
retirement account, on Date 2. In the beneficiary designation form for IRA X, Decedent 

named Decedent as beneficiary and did not name any other beneficiary. As a result, 
Custodian treated Decedent’s estate as the beneficiary of IRA X. Decedent died testate 
on Date 3, prior to attaining age 72. 
 

You represent that Custodian transferred the assets of IRA X to IRA Y, a beneficiary 
IRA in the name of Decedent’s estate. 
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Article Five of Decedent’s Will gave all of Decedent’s estate to Taxpayer, Decedent’s 
spouse. Article Seven of Decedent’s Will names Taxpayer as sole executor of the Will. 

The Will was admitted to probate and Taxpayer was appointed sole independent 
administratrix of Decedent’s estate. 
 
Taxpayer intends to request the distribution of all of the assets of IRA Y to Taxpayer as 

sole independent administratrix of the estate and, within 60 days of receipt of the 
distribution, roll over the distribution to an IRA in Taxpayer’s own name. 
 
Rulings Requested 

 
Based on the facts and representations, the following rulings were requested: 
 

1. IRA Y will not be treated as an inherited IRA within the meaning of 

section 408(d)(3) with respect to Taxpayer. 
 

2. Taxpayer is eligible to roll over IRA Y to an IRA set up and maintained in 
Taxpayer’s own name pursuant to section 408(d)(3)(A)(i), as long as the roll-over 

occurs no later than 60 days after the proceeds are received by Taxpayer in 
Taxpayer’s capacity as sole independent administratrix of Decedent’s estate. 

 
3. Taxpayer will not be required to include in gross income for federal tax purposes, 

for the year in which the distribution of IRA Y is made, any portion of the 
proceeds distributed from IRA Y that are timely rolled over into an IRA set up and 
maintained in Taxpayer’s name. 

 

Law 
 
With respect to your ruling requests, section 408(d)(1) provides that, except as 
otherwise provided in section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall 

be included in gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the 
manner provided under section 72. 
 
Section 408(d)(3) provides that section 408(d)(1) does not apply to a rollover 

contribution if such contribution satisfies the requirements of section 408(d)(3)(A) and 
(d)(3)(B). 
 
Section 408(d)(3)(A) provides that section 408(d)(1) does not apply to any amount paid 

or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the account is maintained 
if (i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into an 
IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the day on which 
he receives the payment or distribution or (ii) the entire amount received (including 
money and any other property) is paid into an eligible retirement plan for the benefit of 

such individual not later than the 60th day after the date on which the payment or 
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into such 
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plan may not exceed the portion of the amount received which is includible in gross 
income (determined without regard to section 408(d)(3)). 

 
Section 408(d)(3)(B) provides that section 408(d)(3) does not apply to any amount 
described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at any time 
during the one-year period ending on the day of such receipt such individual received 

any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not 
includible in his gross income because of the application of section 408(d)(3). 
 
Section 408(d)(3)(C)(i) provides, in pertinent part, that, in the case of an inherited IRA, 

section 408(d)(3) shall not apply to any amount received by an individual from such 
account (and no amount transferred from such account to another IRA shall be 
excluded from gross income by reason of such transfer), and such inherited account 
shall not be treated as an IRA for purposes of determining whether any other amount is 

a rollover contribution. 
 
Section 408(d)(3)(C)(ii) provides that an IRA shall be treated as inherited if the 
individual for whose benefit the account is maintained acquired such account by reason 

of the death of another individual, and such individual was not the surviving spouse of 
such other individual. 
 
Section 408A(d)(3) contains a special rule that applies for a rollover to a Roth IRA from 

a non-Roth IRA, which provides in part that, notwithstanding section 408(d)(3), there 
shall be included in gross income any amount which would be includible were it not part 
of a qualified rollover contribution. 
 

Analysis 
 
Generally, if a decedent’s IRA proceeds pass through a third party, for example, an 
estate, and then are distributed to the decedent’s surviving spouse, the surviving 

spouse will be treated as having received the IRA proceeds from the third party and not 
from the decedent’s IRA. Thus, generally, a surviving spouse will not be eligible to roll 
over the IRA proceeds into the spouse’s own IRA. 
 

However, the general rule will not apply where the decedent’s estate is the beneficiary 
of a decedent’s IRA proceeds, and the decedent’s surviving spouse is the sole 
independent administratrix of the estate and the sole beneficiary of the IRA proceeds 
that pass through the estate. Under these circumstances no third party can prevent the 

surviving spouse from receiving the proceeds of the IRA and from rolling over the 
proceeds into the surviving spouse’s own IRA. 
 
Under the facts presented, the IRA Y proceeds are payable to Decedent’s estate under 
the terms of Decedent’s will. Article Five of Decedent’s Will gives all of Decedent’s 

estate to Taxpayer, Decedent’s spouse. Article Seven of Decedent’s Will names 
Taxpayer as sole executor of the Will. The Will was admitted to probate and Taxpayer 
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was appointed sole independent administratrix of Decedent’s estate. In that capacity, 
Taxpayer can cause the IRA Y proceeds to be paid to Decedent’s estate and then to 

Taxpayer as beneficiary of the estate. Accordingly, for purposes of section 408(d)(3)(A), 
Taxpayer is effectively the individual for whose benefit IRA Y is maintained. Thus, if 
Taxpayer receives the IRA Y proceeds, Taxpayer may roll over the proceeds into an 
IRA maintained in Taxpayer’s name, provided that all other applicable rules of section 

408(d)(3) are met. 
 
With respect to your first ruling request, Taxpayer is the surviving spouse of Decedent. 
Therefore, IRA Y is not treated as an inherited IRA for purposes of section 408(d)(3). 

 
With respect to your second ruling request, as concluded above, Taxpayer may roll over 
the IRA Y proceeds received by Taxpayer to an IRA set up and maintained in 
Taxpayer’s name, provided the rollover occurs no later than the 60th day from the day 

the proceeds are paid to Decedent’s estate. 
 
With respect to your third ruling request, section 408(d)(1) provides that, except as 
otherwise provided under section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA 

shall be included in the gross income by the payee or distributee. Section 408(d)(3)(A)(i) 
provides that section 408(d)(1) does not apply to a rollover contribution meeting the 
requirements of section 408(d)(3). As concluded in the second ruling described above, 
Taxpayer may roll over the IRA Y proceeds in accordance with section 408(d)(3). 

Therefore, except in the case of a rollover to a Roth IRA, Taxpayer will not be required 
to include in Taxpayer’s gross income any portion of the IRA Y proceeds timely rolled 
over to an IRA set up and maintained in Taxpayer’s name. 
 

Rulings 
 
Therefore, with respect to your ruling requests, we conclude that: 
 

1. IRA Y will not be treated as an inherited IRA within the meaning of 
section 408(d)(3) with respect to Taxpayer. 

 
2. Taxpayer is eligible to roll over the proceeds of IRA Y to an IRA set up and 

maintained in Taxpayer’s own name pursuant to section 408(d)(3)(A)(i), as long 
as the rollover occurs no later than 60 days after the proceeds are received by 
Taxpayer in Taxpayer’s capacity as the sole independent administratrix of 
Decedent estate. 

 
3. Except in the case of a rollover to a Roth IRA, Taxpayer will not be required to 

include in gross income any portion of the proceeds distributed from IRA Y that 
are timely rolled over to an IRA set up and maintained in Taxpayer’s name. 

 

The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
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by an appropriate party, as specified in Rev. Proc. 2021-1, 2021-1 IRB 1, § 7.01(16)(b). 
This office has not verified any of the material submitted in support of the request for 

rulings, and such material is subject to verification on examination. The Associate office 
will revoke or modify a letter ruling and apply revocation retroactively if there has been a 
misstatement or omission of controlling facts; the facts at the time of the transaction are 
materially different from the controlling facts on which the rulings was based; or, in the 

case of a transaction involving a continuing action or series of actions, the controlling 
facts change during the course of the transaction. See Rev. Proc. 2021-1, § 11.05. 
 
Except as specifically set forth above, no opinion is expressed or implied concerning the 

federal tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter ruling. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) provides that 

it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative. 

 
Sincerely, 
 
 

/s/ Neil Sandhu 
______________________________ 
Neil Sandhu 
Senior Technician Reviewer 

Qualified Plans Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(Employee Benefits, Exempt 
Organizations, and Employment Taxes) 

 
 
 
 

cc: 


