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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance. This advice may not 
be used or cited as precedent. 
 
ISSUES 
 
1. Whether a taxpayer-member of a controlled group, within the meaning of Treas. Reg. 
§ 51.2(e), who remits payment of the Branded Prescription Drug (BPD) fee (the 
remitting member) is per se entitled to exclude from gross income a reimbursement of 
all or a portion of the fee from other members of the controlled group who are jointly and 
severally liable for the fee.   
 
2. If the existence of joint and several liability does not result in a per se exclusion from 
the remitting member’s gross income, what factors should be analyzed to determine 
whether the remitting member must include reimbursement of all or a portion of the BPD 
fee in gross income?  
 
CONCLUSIONS 
 
1. Joint and several liability among members of a controlled group, within the meaning 
of Treas. Reg. § 52.1(e), does not result in a per se exclusion from the remitting 
member’s gross income, of reimbursement by other members of the controlled group of 
all or a portion of the BPD fee.  
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2. Whether reimbursement of all or a portion of the BPD fee by members of the 
controlled group to the remitting member constitutes gross income to the remitting 
member generally depends on whether the remitting member benefits from the fee 
payment. In determining whether, and to what extent, the remitting member is the 
beneficiary of payment of the BPD fee, several non-dispositive factors must be 
evaluated.  
 
FACTS 
 
Taxpayer is a U.S. corporation that is a member of an affiliated group (Group) that 
includes both U.S. and foreign corporations. Group develops, manufactures, and 
distributes medical care products, including branded prescription drugs. The foreign 
members of Group (collectively, Foreign) manufacture the branded prescription drugs 
and own all the intellectual property (IP), including technology and branding/distribution 
rights, associated with the drugs. Foreign contracts with Taxpayer to distribute the 
branded prescription drugs in the United States. As part of the intercompany agreement 
between Foreign and Taxpayer, Foreign licenses U.S. branding and distribution rights to 
Taxpayer to enable Taxpayer to market and distribute the branded prescription drugs 
within the U.S.  
 
Taxpayer characterizes itself in its transfer pricing documentation as a “limited risk” 
distributor. Under its contracts with Foreign, Taxpayer receives a fixed profit margin 
resulting from the sales of the branded prescription drugs within the U.S. Pursuant to 
Taxpayer’s transfer pricing method and as reflected in its transfer pricing 
documentation, any excess profits or losses beyond the specified operating profit 
margin are allocated by the Taxpayer to Foreign.    
 
The Patient Protection and Affordable Care Act, Public Law 111-148 (124 Stat. 119 
(2010)) (ACA), imposes a Branded Prescription Drug (BPD) Fee on entities that 
manufacture or import branded prescription drugs for sale to specified government 
programs. ACA § 9008(f)(2) and Treas. Reg. § 51.9(d) provide that the BPD Fee is 
treated as a nondeductible excise tax under I.R.C. § 275(a)(6). ACA § 9008(d)(2) and 
Treas. Reg. § 51.2(e) generally require controlled groups to be treated as a single entity 
for purposes of the BPD fee. Treas. Reg. § 51.2(f) requires controlled groups to select a 
designated entity to file reports related to the BPD fee and to pay the BPD fee to the 
U.S. Treasury. Under Treas. Reg. § 51.8(d), all members of a controlled group are 
jointly and severally liable for the BPD Fee. Group is a controlled group within the 
meaning of Treas. Reg. § 51.2(e). The Labeler Code of the National Drug Code 
identifies Taxpayer as the manufacturer or importer of Group’s branded prescription 
drugs. Taxpayer is also the designated entity for Group.  
 
Taxpayer remits the payment of the BPD fee to the U.S. Treasury on behalf of the 
Group. Pursuant to the intercompany agreement between Foreign and Taxpayer, 
Foreign reimburses Taxpayer for the entire amount of the BPD fee.  
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Because the BPD fee is treated as a nondeductible excise tax, Taxpayer has not 
claimed a deduction for payment of the fee. However, Taxpayer presently excludes the 
full amount reimbursed by Foreign from its gross income. 
 
You have requested advice regarding whether the existence of joint and several liability 
among members of Group means that the amount reimbursed to Taxpayer for payment 
of the BPD fee is excludable from Taxpayer’s gross income. Further, if the existence of 
joint and several liability is not determinative as to whether the reimbursement is 
excludable from Taxpayer’s gross income, you have requested advice on the 
appropriate factors to evaluate in making this determination. 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
Section 61 of the Internal Revenue Code generally provides that gross income means 
all income from whatever source derived. The term “income” is broadly defined as 
“instances of undeniable accessions to wealth, clearly realized, and over which the 
taxpayers have complete dominion.” Commissioner v. Glenshaw Glass Co., 348 U.S. 
426, 431 (1955). 
 
In general, the payment of the expenses of a taxpayer by another is includible in the 
taxpayer’s gross income. See, e.g., Old Colony Trust v. Commissioner, 279 U.S. 716 
(1929) (payment of employee’s income taxes by the employer made in consideration of 
employee’s services constituted additional taxable income of employee); Silverman v. 
Commissioner, 253 F.2d 849 (8th Cir. 1958) (payments to an employee for wife’s travel 
expenses on business trip to Europe includible in gross income of employee). 
Moreover, the payments are includible in the taxpayer’s gross income regardless of 
whether they are made directly to the taxpayer or to a third party on the taxpayer’s 
behalf. See Old Colony at 729 (holding it “immaterial that the taxes were paid over 
directly to the government. The discharge by a third person of an obligation [of the 
taxpayer] is equivalent to receipt by the [taxpayer]”).  
 
However, a taxpayer generally does not have gross income when it is reimbursed for an 
expense paid by the taxpayer as an agent or conduit, on behalf of the reimbursing party. 
Instead, an agent or conduit is merely an intermediary to funnel payment between the 
beneficiary and recipient and does not exercise control or dominion over the amounts 
received and remitted. See, e.g., Seven-Up Co. v. Commissioner, 14. T.C. 965 (1950) 
(soda manufacturer-taxpayer did not realize income upon receipt of funds from bottlers 
for use in a national advertising campaign when the manufacturer agreed to collect the 
money and spend it on the national campaign, but did not profit or maintain discretion in 
how to use the funds); Affiliated Foods, Inc. v. Commissioner, 154 F.3d 527 (5th Cir. 
1998) (operator of a food purchasing cooperative did not realize income upon receipt of 
funds from vendors for use in advertising, where vendors had ultimate control over 
when and where to release the funds for advertising).  
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A corollary principle is that when a person pays the expenses of a taxpayer to advance 
the business interests of the payor, the payments are not included in the taxpayer’s 
gross income, notwithstanding any incidental or indirect economic benefit to the 
taxpayer. For example, in United States v. Gotcher, 401 F.2d 118 (5th Cir. 1968), a 
European manufacturer paid expenses of a taxpayer-auto dealer’s trip to Germany to 
tour facilities as required by the manufacturer. The manufacturer’s payments were not 
included in the taxpayer’s gross income because the costs for the taxpayer’s trip were 
incurred primarily for the manufacturer’s benefit.  
 
Thus, even when a taxpayer is legally obligated to pay a certain expense, 
reimbursement by another party will generally not be income to the taxpayer when the 
expense is undertaken for the reimbursing party’s own benefit and not for the benefit of 
the reimbursed party. In such a case, the reimbursement is not an accession to the 
wealth of the taxpayer. 
 
Finally, in cases in which a taxpayer pays an expense that benefits both the taxpayer 
and another party, it may be appropriate to treat the reimbursement of a portion of the 
expense as excludable from the taxpayer’s gross income notwithstanding that the 
taxpayer also benefitted from the overall expense. For example, in Rev. Rul. 84-138, 
1984-2 C.B. 123 (1984), the Service ruled that a subsidiary’s parent corporation did not 
have income when its subsidiary reimbursed the parent for the subsidiary’s pro rata 
share of certain general and administrative expenses. The subsidiary’s reimbursement 
to parent was instead treated as a repayment of an advance made by the parent to pay 
certain expenses on the subsidiary’s behalf. The Service distinguished the 
reimbursement from Jergens Co. v. Commissioner, 40 B.T.A. 868 (1939), where certain 
cost-sharing reimbursements were held to be includible in the recipient's gross income 
because the recipient was in the business of rendering the type of services that were 
reimbursed. As Rev. Rul. 84-138 illustrates, partial reimbursement may be excludable 
where the expense benefits both the taxpayer and the reimbursing party; however, the 
amount of reimbursement must be commensurate with the reimbursing party’s benefit 
and the taxpayer must not be in the business of receiving compensation for services of 
the type that are reimbursed.   
 
Although joint and several liability may be relevant to identify the parties legally liable for 
a particular expense, existence of joint and several liability does not, by itself, determine 
the ultimate beneficiary of an expense. Even where the taxpayer is legally liable for the 
fee, reimbursement to the taxpayer generally will be excluded from the taxpayer’s gross 
income where the reimbursing party is the entity that benefits from the payment and any 
benefit to the taxpayer is incidental.  
 
Therefore, the existence of joint and several liability among members of Group does not 
result in a per se exclusion from Taxpayer’s gross income of reimbursements of all or a 
portion of the BPD fee by Foreign. 
 



 
POSTN-109626-21 5 
 

 

Instead, whether reimbursement of all or a portion of the BPD Fee by Foreign to 
Taxpayer is includible in Taxpayer’s gross income depends on multiple factors that must 
be evaluated to determine whether, and to what extent, Taxpayer is the beneficiary of 
the payment of the fee. Relevant factors include the following: (1) whether the parties 
intended that Foreign will bear the economic burden of the fee; (2) whether Taxpayer 
has an unconditional obligation to remit the amount received by Foreign as payment of 
the BPD Fee; (3) whether Taxpayer profits, gains, or benefits from the amount received 
and remitted; (4) whether Taxpayer claims the amount received as its own; and (5) 
whether the amount is received by Taxpayer in exchange for services provided by it.1  
 
Please call Steve Toomey at (202) 317-4735 if you have any further questions. 
 
 
 

 
1 Similarly, because Foreign and Taxpayer are controlled taxpayers, within the meaning of Treas. Reg. § 

1.482-1(i)(5), the evaluation of which entity receives the benefits and bears the risks of the activities 
associated with the BPD Fee is relevant to the Taxpayer’s transfer pricing for the foreign-manufactured 
drugs and their U.S. branding/distribution rights under section 482. 


