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Dear ------------------:

This is in response to your request dated December 5, 2018, as supplemented by 
additional information dated June 6, 2019, in which your authorized representative 
requested a private letter ruling on your behalf regarding an Individual Retirement 
Account (IRA) under section 408 of the Internal Revenue Code for which Taxpayer was 
named as a beneficiary.

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in 
support of the rulings requested:

Decedent established an IRA (“Original IRA”) and named Taxpayer, a charitable 
organization, as beneficiary of Original IRA. Decedent is now deceased. 
Taxpayer represents that, in order to distribute amounts currently held in Original IRA to 
Taxpayer, Custodian requires that Taxpayer create a new IRA (“Transfer IRA”) with 
Custodian to which Custodian would transfer assets from Original IRA directly in a 
trustee-to-trustee transfer. Distributions could then be made to Taxpayer from Transfer 
IRA.

The documents used to establish Transfer IRA provide, in relevant part, that the 
particular type of application is used if an entity is the beneficiary of an IRA and the 
original account owner is deceased. The paperwork further provides that the original 
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account owner’s name, social security number, date of birth, and date of death must be 
provided as part of the application. The application used is specific to what Custodian 
refers to as an “Inherited IRA.” For the account funding provisions, the paperwork 
provides that only listed beneficiaries of an IRA at the time of death of the original IRA 
owner may transfer amounts to Transfer IRA. The disclosure statement for Transfer IRA 
provides that no contributions of any kind are permitted to be made to Transfer IRA.

Taxpayer represents that Custodian requires that Transfer IRA be in the name of 
Taxpayer as owner of Transfer IRA using the Taxpayer Identification Number (TIN) of 
Taxpayer.     

Taxpayer is requesting the following rulings:1

1. The new account that is set up by request of Custodian (Transfer IRA) is not an 
IRA as defined in section 408.

2. The new account (Transfer IRA) is a taxable trust.
3. A distribution from Original IRA to the new account (Transfer IRA) is subject to 

federal income tax.

Applicable Law

Section 408(a) states that the term “individual retirement account” means a trust created 
or organized in the United States for the exclusive benefit of an individual or his 
beneficiaries, but only if the written governing instrument creating the trust meets certain 
requirements.

Section 408(d)(1) provides that, except as otherwise provided in section 408(d), any 
amount paid or distributed out of an IRA is included in gross income by the payee or 
distributee, as the case may be, in the manner provided under section 72.

Section 408(d)(3)(A) provides, in part, that section 408(d)(1) does not apply to an 
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the account 
is maintained if the entire amount received is paid into an IRA for the benefit of that 
individual not later than the 60th day after the day on which the individual receives the 
payment or distribution.

Section 408(d)(3)(C) provides, in relevant part, that, in the case of an inherited IRA, 
section 408(d)(3) does not apply to any amount received by an individual from that 
inherited IRA. 

                                           
1

Three other rulings were requested. We decline to rule on those other ruling requests pursuant to 
Section 6.06 of Rev. Proc. 2019-1, 2019-1 IRB 1, which provides that the IRS ordinarily does not issue 
letter rulings where the request does not address the tax status, liability, or reporting obligations of the 
requester and section 6.06 of Rev. Proc. 2019-1, which provides that the IRS will not issue a letter ruling 
or a determination letter on alternative plans of proposed transactions or on hypothetical situations.   



PLR-135950-18 3

Section 408(d)(3)(C)(ii) provides that an IRA is treated as an inherited IRA if the 
individual for whose benefit the IRA is maintained acquired the IRA by reason of the 
death of another individual, and the individual is not the surviving spouse of the other 
individual.

Section 408(e)(1) of the Code states that any individual retirement account is exempt 
from taxation under this subtitle unless such account has ceased to be an individual 
retirement account.

Treas. Reg. 1.408-2(a) provides, in part, that an IRA may be established and 
maintained by an individual, by an employer for the benefit of his employees, or by an 
employee association for the benefit of its members. 

Treas. Reg. 1.408-2(b)(8) provides that the term “beneficiaries” on whose behalf an 
individual retirement account is established includes (except where the context indicates 
otherwise) the estate of the individual, dependents of the individual, and any person 
designated by the individual to share in the benefits of the account after the death of the 
individual.

Section 7701(a)(1) provides that the term “person” shall be construed to mean and 
include an individual, a trust, estate, partnership, association, company or corporation.

Revenue Ruling 78-406, 1978-2 C.B. 157, provides that the trustee-to-trustee transfer of 
funds from one IRA maintained for the benefit of an individual to another IRA 
maintained for the benefit of the same individual does not constitute a payment or 
distribution includible in gross income.

Analysis 

With regard to the first ruling request, Transfer IRA is created or organized in the United 
States for the exclusive benefit of an individual or his beneficiaries, consistent with the 
requirements of section 408(a). Transfer IRA is a new IRA used to facilitate the transfer 
of assets from an inherited IRA being maintained for the benefit of a beneficiary after 
the death of the original IRA owner to another IRA being maintained for the benefit of 
the same beneficiary as beneficiary of the same decedent as the inherited IRA. 
Custodian requires that the documents establishing Transfer IRA clearly identify 
Transfer IRA as a type of IRA held by a beneficiary after the death of a specified 
individual. Transfer IRA is merely a continuation in substance of the inherited IRA from 
which the transfer is accepted and is not established and maintained by Taxpayer as an 
original IRA to which Taxpayer can make contributions. 

Transfer IRA does not fail to be an IRA merely because certain documents and 
statements from Custodian suggest that Taxpayer is the “owner” of Transfer IRA and 
Transfer IRA is associated with the TIN of Taxpayer. After the death of the original IRA 
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owner, a beneficiary is the person for whose benefit an IRA is maintained and, as a 
result, often in practice, the beneficiary’s TIN is associated with the account in order to 
facilitate reporting of distributions. Original IRA does not lose its status as an IRA under 
§1.408-2(a) upon the death of Decedent merely because it is maintained for the benefit 
of a charitable organization as beneficiary of Decedent.  Similarly, Transfer IRA does 
not fail to be an IRA under §1.408-2(a) merely because it is maintained for the benefit of 
a charitable organization as beneficiary of Decedent. Transfer IRA is established merely 
to facilitate a transfer from one IRA maintained for the benefit of a charitable 
organization as beneficiary of Decedent to another IRA maintained for the benefit of the 
same charitable organization as beneficiary of the same Decedent (and not as an 
original IRA to which contributions can be made, subject to the limitations of §1.408-
2(a)). In the case of Transfer IRA, although it was established after the death of 
Decedent, it nevertheless maintains the same legal characteristics and limitations for 
purposes of section 408 as Original IRA after the death of Decedent, including the fact 
that it is an IRA maintained for the benefit of Taxpayer as beneficiary of Decedent, as 
evidenced by the underlying documents relating to Transfer IRA. 

In your letter, you also suggest that Transfer IRA does not meet the definition of 
inherited IRA contained in section 408(d)(3)(C)(ii). The definition of inherited IRA of 
section 408(d)(3)(C)(ii) is limited in its purpose and is merely intended to prohibit certain 
individuals from performing rollovers from IRAs. There is nothing in section 
408(d)(3)(C)(ii) to suggest that accounts that do not meet that definition of inherited IRA 
because they are held by non-individual beneficiaries cannot constitute IRAs. 
Furthermore, non-individuals are permitted to be beneficiaries of IRAs pursuant to 
§1.408-2(b)(8). In addition, as a non-individual, a charitable organization that is a 
beneficiary of an IRA is unable to perform a rollover under the general rollover rule of 
section 408(d)(3)(A), so including IRAs held by non-individual beneficiaries in the 
definition of inherited IRA in section 408(d)(3)(C)(ii) would be superfluous.  Based on 
the information provided, Transfer IRA does not fail to be a type of IRA described in 
section 408 (with certain limitations applicable under the Code because it is an IRA held 
by a beneficiary after the death of the individual who is considered the original IRA 
owner).

With regard to the second ruling request, we have ruled under the first ruling request 
that Transfer IRA does not fail to be an IRA described in section 408. Based on the first 
ruling, together with the assumptions specified in this ruling letter and the 
representations made with respect to the ruling letter, Transfer IRA meets the 
requirements of section 408. As a result, Transfer IRA is exempt from taxation under 
section 408(e)(1).

With regard to the third ruling request, consistent with the underlying rationale of Rev. 
Rul. 78-406, a direct trustee-to-trustee transfer of assets from Original IRA, an IRA 
maintained for the benefit of a charitable organization as beneficiary of Decedent, to 
Transfer IRA, an IRA maintained for the benefit of the same charitable organization as 
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beneficiary of the same Decedent, does not constitute a payment or distribution 
includible in gross income. 

The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by your authorized representatives and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party, as specified in Rev. Proc. 2019-1, 2019-1 
I.R.B. 1, § 7.01(16)(b).  This office has not verified any of the material submitted in 
support of the request for ruling, and such material is subject to verification on 
examination.  The Associate office will revoke or modify a letter ruling and apply the 
revocation retroactively if there has been a misstatement or omission of controlling 
facts; the facts at the time of the transaction are materially different from the controlling 
facts on which the ruling was based; or, in the case of a transaction involving a 
continuing action or series of actions, the controlling facts change during the course of 
the transaction.  See Rev. Proc. 2019-1, § 11.05.

This letter assumes that Original IRA satisfies the requirements of section 408.  This 
letter also assumes that, except with respect to those issues specifically ruled upon 
herein, Transfer IRA otherwise meets the requirements of section 408.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) provides 
that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative.

Sincerely,

Neil Sandhu
Senior Technician Reviewer
Qualified Plans Branch 1
Office of Associate Chief Counsel
(Employee Benefits, Exempt Organizations, and 
Employment Taxes)
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