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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent.

ISSUE

Whether a taxpayer can satisfy the documentation requirements under § 1.263(a)-5(f) of
the Income Tax Regulations by providing a letter from an investment banker that 
estimates the percentage of time spent on facilitative and non-facilitative activities and 
includes a caveat stating the letter should not be relied on as the investment banker 
does not keep time records?

CONCLUSION

No, a taxpayer cannot satisfy the documentation requirements under § 1.263(a)-5(f) by 
providing a letter from an investment banker that estimates the percentage of time spent 
on facilitative and non-facilitative activities and includes a caveat stating the letter 
should not be relied on as the investment banker does not keep time records.

FACTS

In -------, Taxpayer engaged Investment Banker to explore a possible sale of Taxpayer 
and to identify potential buyers.  The engagement letter provided that Taxpayer would 
pay Investment Banker a fee, determined as a percentage of the total transaction 
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consideration, upon successful closing of the transaction (success-based fee). 
Investment Banker’s fee was not based on an hourly rate, but was based on a number 
of factors, including Investment Banker’s experience.

Investment Banker identified a number of potential buyers, performed services related 
to vetting the potential buyers, and ultimately recommended one buyer to Taxpayer’s 
Board of Directors.  Taxpayer’s Board of Directors approved the buyer.  Investment 
Banker performed other services until successful closing of the transaction.  The 
transaction successfully closed in ------- and Taxpayer owed Investment Banker a fee 
for its services.  

After the closing, Taxpayer sent Investment Banker a letter asking Investment Banker to 
estimate the amount of time it spent on various activities relating to the transaction.  In 
the letter, Taxpayer advised that the day Taxpayer’s Board of Directors approved the 
transaction is the “bright line date.”  

In response, Investment Banker sent Taxpayer a two-page letter stating that, as 
Taxpayer is aware, Investment Banker did not keep time records and Investment 
Banker’s fee was not based on an hourly rate.  Investment Banker stated that it could 
not provide detailed estimates based on the amount of time spent on certain aspects of 
the transaction because it did not keep time records.  Investment Banker stated that, 
after talking with members of the acquisition team, it could approximate percentages of 
time spent on various activities.  Investment Banker did not disclose the names of or 
contact information for the acquisition team members who were consulted.  

In the letter, Investment Banker estimated that approximately 92% of its time was 
attributable to identifying a buyer; approximately 2% of its time was attributable to 
drafting a fairness opinion; approximately 4% of its time was attributable to reviewing 
drafts of the merger agreement; and approximately 2% of its time was attributable to 
performing services after the identified bright line date.  Investment Banker included a 
caveat in the letter stating that the percentages were merely estimates and should not 
be relied on by Taxpayer. ---------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

On its ------- return, Taxpayer did not elect the safe harbor for allocating success-based 
fees that is provided in Revenue Procedure 2011-29.  Instead, based on Investment 
Banker’s letter, Taxpayer deducted 92% of the success-based fee.  On audit, Taxpayer 
provided the two-page letter described above as its documentation under § 1.263(a)-
5(f).  After Exam requested additional documentation, Taxpayer provided a PowerPoint 
presentation that Investment Banker presented to Taxpayer’s Board of Directors.  The 
PowerPoint presentation contained basic information regarding Taxpayer and explored 
possible acquisition strategies.
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LAW AND ANALYSIS

Section 162(a) of the Internal Revenue Code (Code) provides that there shall be 
allowed as a deduction all the ordinary and necessary expenses paid or incurred during 
the taxable year in carrying on any trade or business.

Section 263(a)(1) provides that no deduction shall be allowed for any amount paid out 
for new buildings or for permanent improvements or betterments made to increase the 
value of any property or estate.

Section 1.263(a)-5(a) provides, in part, that a taxpayer must capitalize an amount paid 
to facilitate an acquisition of a trade or business, a change in the capital structure of a 
business entity, and certain other transactions.

Section 1.263(a)-5(b) provides, in part, that an amount is paid to facilitate a transaction 
if the amount is paid in the process of investigating or otherwise pursuing the 
transaction.  Whether an amount is paid in the process of investigating or otherwise 
pursuing the transaction is determined based on all of the facts and circumstances.

Section 1.263(a)-5(e)(1) provides, in part, that, except for certain inherently facilitative 
amounts listed in § 1.263(a)-5(e)(2), an amount paid by the taxpayer in the process of 
investigating or otherwise pursuing a covered transaction facilitates the transaction only 
if it relates to activities performed on or after the earlier of the date a letter of intent or 
similar communication is executed or the date on which the material terms of the 
transaction are authorized or approved by the taxpayer’s board of directors (the “bright 
line date”).

Section 1.263(a)-5(e)(2) provides a list of amounts that are inherently facilitative 
regardless of when the activities are performed, which includes, inter alia, amounts paid 
for securing a fairness opinion. 

Section 1.263(a)-5(e)(3) provides that the term “covered transaction” means the 
following transactions: 

(i) A taxable acquisition by the taxpayer of assets that constitute a trade or business; 

(ii) A taxable acquisition of an ownership interest in a business entity (whether the 
taxpayer is the acquirer in the acquisition or the target of the acquisition) if, immediately 
after the acquisition, the acquirer and the target are related within the meaning of 
section 267(b) or 707(b); and 

(iii) A reorganization described in section 368(a)(1)(A), (B), or (C) or a reorganization 
described in section 368(a)(1)(D) in which stock or securities of the corporation to which
the assets are transferred are distributed in a transaction which qualifies under section 
354 or 356 (whether the taxpayer is the acquirer or the target in the reorganization).
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Section 1.263(a)-5(f) provides that an amount paid that is contingent on the successful 
closing of a transaction is an amount paid to facilitate the transaction except to the 
extent the taxpayer maintains sufficient documentation to establish that a portion of the 
fee is allocable to activities that do not facilitate the transaction.  This documentation 
must be completed on or before the due date of the taxpayer’s timely filed original 
federal income tax return (including extensions) for the taxable year during which the 
transaction closes.  The documentation must consist of more than merely an allocation 
between activities that facilitate the transaction and activities that do not facilitate the 
transaction, and must consist of supporting records (for example, time records, itemized 
invoices, or other records) that identify—

(1) The various activities performed by the service provider;

(2) The amount of the fee (or percentage of time) that is allocable to each of the various 
activities performed;

(3) Where the date the activity was performed is relevant to understanding whether the 
activity facilitated the transaction, the amount of the fee (or percentage of time) that is 
allocable to the performance of that activity before and after the relevant date; and

(4) The name, business address, and business telephone number of the service 
provider.

In this case, Taxpayer was acquired in a transaction to which § 1.263(a)-5 applies and, 
thus, Taxpayer was required to capitalize the costs incurred to facilitate the transaction.  
Section 1.263(a)-5(f) specifically provides that an amount paid that is contingent on the 
successful closing of a transaction is an amount paid to facilitate the transaction, and 
must be capitalized, except to the extent the taxpayer maintains sufficient 
documentation to establish that a portion of the fee is allocable to activities that do not 
facilitate the transaction.  

Section 1.263(a)-5(f) provides that the documentation (1) must consist of more than 
merely an allocation between activities that facilitate the transaction and activities that 
do not facilitate the transaction, and (2) must consist of supporting records that identify 
the activities performed, the amount of the fee or percentage of time that is allocable to 
each of the activities, the date of the activity, if relevant, and the name, address, and 
phone number of the service provider.

Revenue Procedure 2011-29 provides a safe harbor election for allocating success-
based fees paid in a business acquisition or reorganization described in § 1.263(a)-
5(e)(3) (“covered transaction”).  In lieu of maintaining the documentation required by 
§ 1.263(a)-5(f), electing taxpayers may treat 70% of the success-based fees as an 
amount that does not facilitate the transaction, and the remaining 30% must be 
capitalized as an amount that facilitates the transaction.  This safe harbor was provided, 
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in part, to incentivize taxpayers to make the election rather than attempt to determine 
the type and extent of documentation required to establish that a portion of a success-
based fee is allocable to activities that do not facilitate a covered transaction. 

Here, Taxpayer did not elect Revenue Procedure 2011-29.  Therefore, Taxpayer must 
satisfy the documentation requirements of § 1.263(a)-5(f) or the amount deductible is 
zero.  Investment Banker’s two-page letter, however, is merely an allocation between 
activities that facilitated and did not facilitate the transaction, which § 1.263(a)-5(f) 
specifically forbids.  Because the two-page letter is merely an allocation, it cannot 
satisfy the documentation requirements.  Accordingly, Taxpayer must capitalize 100% 
of the success-based fee.

Taxpayer attempted to provide time estimates from Investment Banker even though 
Taxpayer knew that Investment Banker did not keep time records.  Section 1.263(a)-
5(f)(2) does not require a taxpayer’s supporting records to identify the percentage of 
time that is allocable to each activity.  Section 1.263(a)-5(f)(2) requires the supporting 
records to identify the amount of the fee that is allocable to each activity (percentage of 
time is just in a parenthetical).  

The estimated allocation letter from Investment Banker has no effect under the rules of 
§ 1.263(a)-5(f).  Without other documentation, Taxpayer’s deduction is zero.  While the 
PowerPoint presentation may provide some evidence that Investment Banker 
performed non-facilitative services, it also has no effect under the rules of § 1.263(a)-
5(f) because it does not identify the amount of the fee or percentage of time that is 
allocable to each activity performed by Investment Banker.

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.

Please call                         if you have any further questions.
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