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 The Honorable Nita M. Lowey
Member, U.S. House of Representatives 
222 Mamaroneck Avenue, Suite 312 

 White Plains, NY 10605
 
Attention:  -------------------
 
Dear Representative Lowey: 
 
I apologize for the delay in responding to your inquiry dated October 30, 2015, on behalf 
of your constituent, . wrote about his employer’s commuter ----------------- ---------------
benefit plan which he uses to pay for his commuting costs on a pre-tax basis. 
Specifically, wrote that he commutes using a commuter bus that only ---------------
accepts cash or check payments for the bus ticket books. In the past, a third party 
administrator reimbursed his commuting costs. The third party administrator indicated 
that it could no longer accept claims for reimbursement after December 31, 2015, and 
employees must therefore use a contribution-funded debit card to pay for their mass-
transit expenses.  
 
As a general matter, we cannot provide binding legal advice to taxpayers unless they 
request a private letter ruling as described in Revenue Procedure 2016-1, 2016-1 
Internal Revenue Bulletin 1. However, I may provide the following general information.   
 
Gross income does not include any benefit that is a “qualified transportation fringe” 
[Section 132(a)(5) of the Code]. Qualified transportation fringes include any transit pass 
[Section 132(f)(1)(B)]. 
 
A transit pass is any pass, token, farecard, voucher or similar item entitling a person to 
transportation (or transportation at a reduced price) if such transportation is on mass 
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transit facilities or is provided by any person in the business of transporting persons for 
compensation or hire in a commuter highway vehicle [Section 132(f)(5)(A)].   

A qualified transportation fringe includes cash reimbursement for transit passes 
provided the reimbursement is made under a bona fide reimbursement arrangement.  
However, cash reimbursement for transit passes under a bona fide reimbursement plan 
is only allowed if no voucher or similar item which may be exchanged only for a transit 
pass is readily available for direct distribution by the employer to employees [Internal 
Revenue Code sections 132(f)(5)(A) and 1.132-9(b) Q/A 16(a),Q/A-16(b)].     
 
Rev. Rul. 2006-57, 2006-47 I.R.B. 911, provided guidance on the use of smartcards, 
debit cards, or other electronic media to provide employees with transportation fringe 
benefits. One type of debit card discussed in Rev. Rul. 2006-57 was terminal-restricted 
debit cards, which are debit cards that are restricted for use only at merchant terminals 
at points of sale at which only fare media for local transit systems is sold. Rev. Rul. 
2006-57 provided that, as use of terminal-restricted debit cards increased, the IRS 
intended “to issue guidance clarifying under what situations the [terminal-restricted 
debit] cards are considered to be readily available and thus preclude cash 
reimbursement for transit benefits.” In the interim, Rev. Rul. 2006-57 provided that the 
IRS would not challenge the ability of employers to provide qualified transportation 
fringes in the form of cash reimbursement for transit passes when the only available 
voucher or similar item was a terminal-restricted debit card. 
 
Rev. Rul. 2014-32 modified and superseded Rev. Rul. 2006-57. Rev. Rul. 2014-32 
provided that beginning after December 31, 2015, employers are no longer permitted to 
provide qualified transportation fringe benefits in the form of cash reimbursement in 
geographic areas where a terminal-restricted debit card is readily available, even if that 
is the only voucher or similar item that is readily available. Cash reimbursement is also 
not allowed in geographic areas where other readily available debit cards (i.e., debit 
cards that are not terminal-restricted debit cards) qualify as transit passes.      

The prohibition against cash reimbursement for transit passes only applies if a voucher 
or similar item which may be exchanged only for a transit pass is readily available for 
direct distribution by the employer to employees. It is a factual determination whether a 
voucher or similar item that may be exchanged only for a transit pass is readily 
available.   

Under the facts described in his letter, it is not clear whether a voucher or ---------------
similar item that may be exchanged only for a transit pass is readily available to the 
employer. For example, it is conceivable that the employer or third-party administrator 
could purchase ticket books directly from the bus company for distribution to the 
employee. The fact that the bus company accepts only cash or check payments does 
not cause the bus tickets to not be readily available to the employer for direct 
distribution to the employee. However, if other restrictions cause the bus tickets not to  
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be considered readily available, then cash reimbursement under a bona fide 
reimbursement arrangement would not be prohibited [section 1.132-9(b) Q/A-16(b)(4)].   

I hope this information is helpful. If you have any additional questions, please contact 
me at  or at . -------------------- ---------------- --------------------
 

Sincerely, 
 
 
Victoria A. Judson 
Division Counsel/Associate Chief Counsel 
(Tax Exempt and Government Entities)   
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