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Dear : ---------------------------

This letter responds to your request for information dated July 15, 2015. 

According to your letter, you sent checks to Prudential Financial Services (Prudential) 
by certified mail, postmarked April 14, 2015, instructing Prudential to open IRA 
certificates of deposits and indicating on the checks that these were contributions for 
2014.  Prudential sent back the checks and told you that you would need to come into 
their office and sign the applications for the new IRA accounts.  You went to their offices 
around April 27, 2015, to sign the papers and give them the checks.  Prudential 
deposited your checks around May 5, 2015, and treated them as IRA contributions for 
2015, not 2014. 

The issue is by when must a taxpayer make a contribution to an IRA in order for the 
contribution to be treated as having been made for the prior year. 

As soon as a traditional IRA is opened, contributions can be made to it through the 
chosen sponsor (trustee or other administrator).  Contributions can be made to an IRA 
for a year at any time during the year or by the due date for filing your return for that 
year, not including extensions (which would be by April 15th for most taxpayers).  See 
IRS Publication 590-A, Contributions to Individual Retirement Arrangements (IRAs), 
page 11.  The Instructions for Form 1040, U.S. Individual Income Tax Return, illustrate 
this requirement in a similar situation:   

If you designate your deposit to be for 2014, you must verify that the 
deposit was actually made to the account by the due date of the return 
(without regard to extensions).  If the deposit is not made by that date, the 
deposit is not an IRA contribution for 2014. 

See Instructions for Form 1040, page 71.  
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If an IRA contribution is made for a year, the taxpayer can change his or her mind and 
withdraw the contribution by the due date of the taxpayer’s return for that year if (1) the 
taxpayer did not take a deduction for the IRA contribution, and (2) the taxpayer 
withdraws any interest or other income earned (or losses incurred) on the contribution.  
See IRS Publication 590-A, pages 31-32.  For example, if a contribution is made for 
2015, a taxpayer could withdraw the contribution before the taxpayer’s April 15, 2016, 
due date for the taxpayer’s tax return.  

You will find IRS Publication 590-A and the Instructions for Form 1040 at www.irs.gov 
under the “Forms & Pubs” tab. 

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling.  See Rev. Proc. 2015-
1, §2.04, 2015-1 IRB 1 (Jan. 2, 2015).  If you have any additional questions, please 
contact in my office at . ----------------------- --------------------
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Joyce I. Kahn 
Acting Branch Chief 
Qualified Plans Branch 4 
(Tax Exempt and Government Entities) 
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