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Dear : --------------
 

This letter responds to your request for information dated May 28, 2015, in which 
you requested information on the federal income tax consequences of the transfer of 
United States Series EE savings bonds (the “Bonds”) purchased by your mother, but 
issued to you and your mother as co-owners, to a trust.  You asked for written 
clarification regarding the following questions:  

Question:  

Will the transfer of the Bonds to the trust create a taxable event? 

Answer:  

In general, the owner of Series EE bonds may defer reporting the accrued 
interest on the bonds on the owner’s federal income tax return, until the 
bonds mature or are disposed of.  If the bonds are issued in the names of 
co-owners, the identity of the owner who must report the interest income is 
determined by the source of the funds used to purchase the bonds, not by 
the names or Social Security numbers on the bonds. 

If two people are named as co-owners on the bonds and one person 
passes away, the surviving person becomes the owner as if the survivor 
had been the only owner from the time the bond was issued. In that 
situation, if the decedent had not reported the interest income during her 
lifetime, or if the estate did not report the interest on decedent’s final 
income tax return, the survivor would be responsible for reporting all the 
interest earned both before and after the decedent’s death.  If the survivor 



GENIN-118560-15 2 
 

 

reports all of the interest earned throughout the life of the bond, then in the 
year the survivor reports the interest, she may claim a deduction for any 
federal estate tax paid on the part of the interest included in the 
decedent’s estate.    

If the owner of Series EE bonds transfers them to a trust giving up all 
rights of ownership, the transferor must include in her income for that year 
the interest earned as of the date of the transfer, if she had not previously 
reported.  If, however, the owner of Series EE bonds transfers them to a 
trust, and the transferor is considered the owner of the trust (i.e., a 
“grantor trust”) for federal income tax purposes, the transferor may 
continue to defer reporting interest accrued each year.  For example, a 
transferor is treated as the owner of a trust if the transferor can revoke the 
trust.  The transferor must include the total interest accrued in his or her 
income when the bonds are redeemed or finally mature, whichever is 
earlier.   

Form PD F 1851 is used to reissue U.S. savings bonds (including Series 
EE bonds) to a “personal trust,” which includes a revocable trust.  When 
the form is filed, the bonds should be included with the form as indicated 
by the form instructions.  Section 2 of Form PD F 1851 requests the 
names of the grantors, trustees, taxpayer identification number, and 
beneficiaries of the trust.  In general, the grantors would be any persons 
who transfer property to the trust and the trustees would be those persons 
identified in the trust instrument.  The taxpayer identification numbers in 
the case of a revocable trust created by husband and wife will generally 
be the husband and wife’s Social Security numbers. The beneficiaries of a 
trust will generally include any living persons who may receive 
distributions from the trust.   

Form PD F 1851 is a publication of the Bureau of Public Debt, rather than 
the Internal Revenue Service.  For further clarification regarding the form, 
we suggest you contact the Bureau of Public Debt, Forms Management 
Officer, Parkersburg, WV, 26106-1328, as indicated on page 5 of the form. 

For more information on the reissuance of United States Series EE savings 
bonds and the tax consequences following the death of the owner, please refer 
to the enclosed materials published by the Internal Revenue Service and the 
Bureau of Public Debt.    
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This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2015-1,   
§ 2.04, 2015-1 I.R.B. 1 (Jan. 2, 2015).  If you have any additional questions, please 
contact our office at . ---------------------
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Bradford R. Poston 
Senior Counsel, Branch 3 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
 
Enclosures (3): 

 Excerpts from IRS Publication 17 (Your Federal Income Tax)   

 Excerpts from IRS Publication 550 (Investment Income & Expenses) 

 Excerpt from the U.S. Savings Bond website maintained by U.S. Department of 
the Treasury, Bureau of the Public Debt, concerning the death of a Savings Bond 
Owner: http://www.treasurydirect.gov/indiv/research/indepth/ebonds/res_e_bonds_eedeath.htm  
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