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Dear -------------------: 
 
This letter is in response to your correspondence dated March 18, 2015.  You requested  
general information regarding your ---------------------------------claiming you as a 
dependent on their federal tax return.  We hope that the following general information is 
helpful to you.          
 
A taxpayer may claim a deduction for a dependent on their tax return.  In general, a 
dependent is either a qualifying child or a qualifying relative.  Under § 152, four tests 
must be met for a person to be a qualifying relative of a taxpayer.  The four tests are: 
 

1. Not a qualifying child test.  A child is not a qualifying relative of a taxpayer if the 
child is the taxpayer’s qualifying child or the qualifying child of any other 
taxpayer. 
 

2. Member household or relationship test.  To meet this test, a person must either 
live with the person claiming them as a dependent all year as a member of their 
household, or be related to the person claiming them as a dependent.  A -----------
--------------------- would qualify as a relative that does not have to live with the 
taxpayer claiming them as a dependent.  
 

3. Gross income test.  To meet this test, a person’s gross income for the year must 
be less than the exemption amount under § 151(d), which is $4,000 for 2015.  
Gross income is all income in the form of money, property, and services that is 
not exempt from tax. 
 

4. Support test (to be a qualifying relative).  To meet this test, a person generally 
must provide more than half of a person’s total support during the calendar year.  
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To determine if support test is met, the taxpayer’s figures whether they have 
provided more than half of a person’s total support by comparing the amount the 
taxpayer contributed to the person’s support with the entire amount of support 
that person received from all sources.  This includes support the person provided 
from his or her own funds.  A person’s own funds are not support unless they are 
actually spent for support. 

 
Therefore, in order for your son and daughter-in-law to properly claim a dependency 
deduction for you as a qualifying relative, all of the above tests must be satisfied.   
 
You may obtain more information from Publication 17, Your Federal Income Tax, or 
Publication 501, Exemptions, Standard Deduction, and Filing Information.  These 
publications may be obtained from the Internal Revenue Service’s web site at 
www.irs.gov. 
 
If you have any questions, please contact the person whose name and telephone 
number are shown in the heading of this letter. 
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Donna Welsh 
Senior Technician Reviewer 
(Income Tax & Accounting) 
Office of Chief Counsel 
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	Sincerely,

