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Dear : ------------

This letter responds to your February 25, 2014 letter to IRS Chief Counsel 
William J. Wilkins.  You requested information on the refund of Federal Insurance 
Contributions Act (FICA) taxes on wages you earned for services performed as a 
medical resident for the period from July 1, 2002 until June 30, 2003.   

Due to disclosure and privacy laws, we are prohibited from providing specific tax 
or taxpayer information regarding your medical residency employer to anyone other 
than the taxpayer or the taxpayer's authorized representative.  However, to assist you, 
we can provide some general information which we hope will be helpful. 

Services performed by students are excepted from FICA taxes under section 
3121(b)(10) of the Internal Revenue Code (the student FICA exception).  The student 
FICA exception applies only to services performed for an organization that has the 
status of a school, college, or university (SCU), and only if the student who performs the 
services is enrolled and regularly attends classes at that SCU.  

On March 2, 2010, we made an administrative determination to accept the 
position that medical residents are excluded from FICA taxes based on the student 
FICA exception for tax periods ending before April 1, 2005, when new regulations went 
into effect. 

As a result of this administrative determination, institutions that employed 
medical residents and the individual medical residents are eligible to receive refunds if 
covered under a timely filed FICA refund claim.  Institutions can be covered under FICA 
refund claims they filed.  Individual medical residents can be covered under FICA refund 
claims filed on their behalf by institutions or under FICA refund claims they filed 
themselves.  

In general, taxpayers must file claims for credit or refund within 3 years from the 
time they file the return or 2 years from the time they pay the taxes, whichever date is  
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later.  For FICA tax refunds, the relevant return is generally the employer’s Form 941, 
Employer’s QUARTERLY Federal Tax Return.  The law deems a Form 941 that an 
employer files before April 15 of the succeeding calendar year as filed on April 15 of the 
succeeding calendar year.  Similarly, the law also deems any FICA tax an employer 
paid during this period as paid on April 15 of the succeeding calendar year.  

Taxpayers cannot receive refunds of tax after the expiration of the period of 
limitations unless they have timely filed a claim for credit or refund before the expiration 
of the period of limitations [Treasury Regulation section 301.6402-2(a)(1)].   

The deadline for filing a refund claim for periods ending before April 1, 2005, has 
expired. If you did not timely file an individual refund claim, you are only eligible for a 
refund of the FICA taxes on wages earned for services performed as a medical resident 
for periods ending before April 1, 2005, if your residency employer timely filed a refund 
claim on your behalf. 

As stated above, we are prohibited from providing specific information regarding 
your medical residency employer to anyone other than the taxpayer or the taxpayer’s 
authorized representative.  You should contact your medical residency employer for 
information on whether it timely filed a refund claim on your behalf.         

I hope this information is helpful. If you have any additional questions, please 
contact our office at . --------------------
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Paul J. Carlino 
Branch Chief, Employment Tax Branch 1         
Office of the Division Counsel/Associate Chief 
Counsel (Tax Exempt & Government Entities) 

 
 


	DEPARTMENT OF THE TREASURY
	INTERNAL REVENUE SERVICE
	WASHINGTON, D.C. 20224

