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The Honorable Richard L. Hanna  
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Mr. Hanna: 
 
I apologize for the delay in responding to your letter of September 28, 2012, about the 
federal tax treatment of state tax credits used to promote economic development.  
Specifically, you inquired about the New York State Qualified Empire Zone Enterprise 
(QEZE) Program, which includes the QEZE Credit for Real Property Taxes.  
 
The law provides that “gross income” means “all income from whatever source derived” 
(section 61(a) of the Internal Revenue Code (the Code)).  The Supreme Court has 
consistently held that, in enacting section 61, the Congress intended to exert the full 
measure of its taxing power.  Thus, we presume any accession to wealth to be gross 
income unless an exclusion applies.   
 
Generally, a state income tax credit is treated for federal income tax purposes as a 
reduction or potential reduction in the original recipient’s state tax liability to the extent 
that the taxpayer can only apply the credit against a current or future tax liability.  
Consequently, an original recipient of a state income tax credit is not generally treated 
as having an accession to wealth that results in gross income under section 61.  
Additionally, when an original recipient of a state income tax credit applies the credit to 
reduce a state tax liability, the taxpayer has a lower deduction for state tax under 
section 164 of the Code.   
 
Some states provide “refundable” income tax credits, such as some of the credits in the 
QEZE Program.  The term "refundable" means that the state can pay the credit to a 
taxpayer in the same manner as a tax refund to the extent it exceeds the taxpayer’s 
income tax liability.  This amount is not an actual refund of estimated tax payments or 
withholding originally paid to the state.  The fact that such a credit is “refundable” does 
not cause the entire credit to be treated as a payment from the state.  Instead, the 
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portion of the credit that is applied to reduce the recipient’s state tax liability is still 
treated as a reduction in tax; only the portion that the state actually refunds is treated as 
a payment from the state, includable in gross income under section 61 unless some 
exclusion applies. 
 
Over the years, in informal advisories, we have consistently applied these principles in 
determining the federal tax treatment of various refundable state income tax credits.  
For example, our Office of Chief Counsel has applied these principles to a refundable 
Wisconsin Jobs Credit (1996 WL 33320928; 1996 FSA Lexis 437), a refundable 
Minnesota Military Service Credit (CCA 200708003), and a refundable Michigan 
Economic Growth Authority Employment Credit (NSAR 20085201F).  For your 
convenience, I have enclosed copies of those memorandums.   
 
As mentioned in your letter, we addressed the federal tax treatment of the refundable 
QEZE Credit for Real Property Taxes in CCA 200842002.  In that memorandum, we 
concluded that a taxpayer should treat the cash payment attributable to the refundable 
credit as a recovery of property tax, not income tax.  Such a recovery is fundamentally 
inconsistent with a previous section 164 deduction for property taxes.  Accordingly, a 
payment attributable to the refundable credit would be income under the inclusionary 
part of the tax benefit rule, subject to exclusion under the provisions of section 111 to 
the extent the earlier year’s property tax deduction did not reduce the amount of federal 
income tax imposed.   
 
The conclusion of CCA 200842002 is consistent with the long-standing administration of 
refundable state income tax credits – that the portion of the tax credit that exceeds the 
state tax liability and that the state refunds to the taxpayer is subject to federal taxation 
as gross income under section 61 unless a specific exclusion applies.  Contrary to the 
suggestion in your letter, we are not aware of any formal or informal advisory before 
2008 that suggested we should treat refundable New York State credits differently for 
federal income tax purposes than similar refundable credits enacted by other states.  
We understand the importance of the QEZE tax credits and other state tax credits to 
economic development, but as we are sure you understand, we must apply the tax law 
consistently to all taxpayers.    
 
I hope this information is helpful.  If I can be of further assistance, please contact me at -
--------------------- or ------------------- at ---------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
Christopher F. Kane  
Chief, Branch 3 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 
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