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Hi ---------

I am writing in response to your question of whether the machine-sensible data media at 
issue ---------------should be considered records under I.R.C. § 6001 and Treas. Reg. § 
1.6001-1. I agree with you that the data should be considered records for two reasons.

First, I agree with your interpretation of Rev. Rul. 71-20. It seems clear that the phrase 
“within a taxpayer’s automatic data processing system” is a modifier of “accounting
transactions and records” rather than of “machine-sensible data media.” If the Rev. Rul. 
were intended to limit the “punched cards, magnetic tapes, disks, and other machine-
sensible data media” to only that media within the ADP system, then the modifier would 
have been placed immediately following the phrase describing such media, rather than 
after “accounting transactions and records.” From a grammatical standpoint, the phrase 
“punched cards, magnetic tapes, disks, and other machine-sensible data media” stands 
as the performer of the actions of “recording, consolidating, and summarizing” which 
have as their object the “transactions and records” at issue. The “transactions and 
records” at issue are identified by the prepositional phrase “within a taxpayer’s
automatic data processing system” that distinguishes those “transactions and records” 
from other transactions and records that are not within the ADP system. And this 
reading is further supported by the language in Rev. Proc. 98-25, which states that “The
purpose of this revenue procedure is to specify the basic requirements that the Internal 
Revenue Service considers to be essential in cases where a taxpayer’s records are 
maintained within an Automatic Data Processing System (ADP).” Rev. Proc. 98-25 § 1 
(emphasis supplied). It is the records themselves that, under Rev. Rul. 71-20, must be 
within the ADP, and not the media that records, consolidates, and summarizes those 
records. Thus, under a plain reading of Rev. Rul. 71-20, the ------------ media constitute 
records under I.R.C. § 6001 and Treas. Reg. § 1.6001-1.

Second, even if Rev. Rul. 71-20 did require the “machine-sensible data media” at issue 
to be “within the taxpayer’s automatic data processing system,” the ------------ media are 
still records under I.R.C. § 6001 and Treas. Reg. § 1.6001-1 because Rev. Rul. 71-20 in 
no way states that such media must be within an ADP system. Even under ----------
reading of the ruling, there is no statement requiring all machine-sensible data media to 
be within a taxpayer’s ADP in order to fall under I.R.C. § 6001 and Treas. Reg. § 
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1.6001-1. Rather, the statement (again, even under -------- reading) is that where such 
media are within the ADP system, they are under I.R.C. § 6001 and Treas. Reg. § 
1.6001-1. But there is no converse statement, i.e. that machine-sensible data outside of 
the ADP system is outside the scope of I.R.C. § 6001 and Treas. Reg. § 1.6001-1.

In addition, -------- focus on Rev. Rul. 71-20 is misleading in that it ignores the general 
requirements of Rev. Proc. 98-25, which explicitly references Rev. Rul. 71-20 in its 
background section but places no requirement that machine-sensible records be within 
a taxpayer’s ADP system. Rather, the focus is on the materiality of the records, as 
stated: “The taxpayer must retain machine-sensible records so long as their contents 
may become material to the administration of the internal revenue laws under § 1.6001-
1(e).” Rev. Proc. 98-25 § 5 (emphasis supplied).  There are no additional requirements 
stated. Thus, -------- attempt to focus attention on the ADP system is a red herring that 
draws attention from the sole requirement of materiality. And consequently, the -----------
media, as machine-sensible data that is material to the administration of the internal 
revenue laws, is subject to Rev. Proc. 98-25.

For these reasons, I think that you are interpreting Rev. Rul. 71-20 and Rev. Proc. 98-
25 correctly and that ----- is required to produce the ------------ information.

If you have any questions or need any additional information, please write me back or 
give me a call at your convenience.
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