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Dear  -----------------------: 

I am writing in response to your letter dated June 3, 2011.  In your letter, you asked 
about the employment tax treatment of health and welfare payments paid to the 
employees of a government contractor.  I am providing the following general information 
letter which I hope will be useful to you. 

Section 3121(a)(2) of the Internal Revenue Code (the Code) exempts from the definition 
of “wages” for Federal Insurance Contribution Act (FICA) taxes the amount of payment 
(including any amount an employer pays for insurance) made to, or on behalf of, an 
employee or any of their dependents for accident and health plans.  Section 3306(b)(2) 
provides a similar exception for Federal Unemployment Tax Act (FUTA) tax purposes.  
If a payment is excluded from the definition of “wages,” the employer does not have to 
withhold the employee portion of FICA tax under section 3102 of the Code, nor does the 
employer pay the employer’s share of FICA tax under section 3111 of the Code.  
Additionally, the employer is not liable for FUTA tax on payments excluded from the 
definition of wages in section 3306(b) of the Code. 
 
Revenue Ruling 75-241, 1975-1 C.B. 2316, involved a situation where a government 
contractor, while performing services under a government contract, was required to pay 
health and welfare benefits to its employees.  In lieu of the health and welfare benefits, 
the contractor elected to discharge its obligation by paying the employees a cash 
amount.  The employer was not required to verify that the employee used the cash 
amount to purchase health or welfare benefits.  Because the contractor neither had a 
legal or contractual obligation to verify nor actually verified that the employees used the 
funds to purchase health or welfare benefits, the employee had complete control over 
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the disposition of the funds.  Accordingly, these amounts were included in the 
employee’s gross income and included as wages for purposes of FICA and FUTA. 
 
If an employer makes payments directly to a carrier for the provision of health and 
welfare benefits for employees, these payments are excluded from “wages” for FICA 
and FUTA purposes per sections 3121(a)(2) and 3306(b)(2) of the Code.  Conversely, if 
cash payments are made to employees in lieu of health and welfare benefits and the 
employee has complete control over the disposition of the cash payments, then those 
payments constitute “wages” for income tax withholding, FICA and FUTA purposes. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or -------
-------------------- of my staff at (-----) -------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 

  Lynne Camillo 
  Branch Chief, Employment Tax Branch 2 
  (Exempt Organizations/ Employment Tax/  
  Government Entities) 
  (Tax Exempt and Government Entities) 

 
 

 
 

 


