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1717 North IH, Suite 303 
Round Rock, Texas  78664 

 
Attention: -------------------------- 

 
Dear Congressman Carter: 
 
I am responding to your inquiry dated March 8, 2011, on behalf of your constituent,  
------------------------, --------------------------.  --------------employer withholds amounts from 
his pay as contributions to a 457 plan. 
 
Unfortunately, I cannot address -------------- particular situation.  However, I have 
reviewed the facts provided and hope the following general information is helpful. 
 
Wages an employer pays to an employee are generally subject to tax under the Federal 
Insurance Contributions Act (FICA), which includes taxes for social security benefits and 
Medicare.  State and local government employees can be exempt from the social 
security portion of FICA taxes only if they are covered under a retirement plan [section 
3121(b)(7)(F) of the Internal Revenue Code (the Code)].  Therefore, a state or local 
government employer might require its employees to participate in a retirement plan the 
employer established. 
 
One type of retirement plan that a state or local government employer can establish for 
its employees to be exempt from social security tax is an eligible deferred compensation 
plan under section 457(b) of the Code.  Because this type of plan is exempt from the 
Employee Retirement Security Act of 1974 (ERISA), the Employee Benefits Security 
Administration, an agency within the Department of Labor, does not regulate it.  
However, a 457 plan must meet the requirements of section 457 of the Code which the 
Internal Revenue Service administers. 
 
One requirement for a state or local government 457 plan is that it must hold in trust the 
participant contributions to the plan, as well as the related investments and earnings, for  
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the exclusive benefit of the plan participants and their beneficiaries.  The employer 
cannot use the trust assets for any other purpose. 

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call me or ------ ------
------------- of my staff at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 (Exempt 
Organizations/Employment Tax/Government 
Entities) 
(Tax Exempt & Government Entities) 

 
 


