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The Honorable Charles E. Grassley 
Ranking Member 
Committee on Finance 
United States Senate 
Washington, DC  20510 
 
Dear Senator Grassley: 
 
I am responding to your letter of January 10, 2011, to Secretary Tom Vilsack and 
Secretary Timothy Geithner.  You inquired about the tax treatment of commissions paid 
to crop insurance agents under the new Standard Reinsurance Agreement (SRA) that 
the Risk Management Agency (RMA) of the Department of Agriculture administers.   
 
Mr. William J. Murphy, Administrator of the RMA, has already responded on behalf of 
Secretary Vilsack.  The RMA indicated that crop insurance agents may be required to 
repay some of their initial commissions if a readjustment occurs in a later year because 
of the new SRA compensation limits.  Such compensation arrangements are not 
unusual.  In many types of business transactions, parties enter into compensation 
arrangements where the amount of a person’s compensation is readjusted in a 
subsequent year based on information that is not available until after the end of the 
year of the initial payment.  
 
Generally, a payment for services, such as a commission, is income to the recipient at 
the time that he or she has dominion and control over the payment.  A taxpayer on the 
cash receipts and disbursements method of accounting generally must include items of 
income in the year they are actually received.  Section 451(a) of the Internal Revenue 
Code (the Code).  A taxpayer must report an item of income in the year received even 
if he or she may be required to repay the amount later.  North American Oil 
Consolidated v. Burnet, 286 U.S. 417, 424 (1932).  If a taxpayer reports income in the 
year received and has to repay some of it in a subsequent year due to a readjustment, 
the taxpayer generally can deduct the amount repaid in the year of repayment under 
section 162 of the Code.  
  



 

 

 
 

 
 
 
CONEX-105271-11             2 
 
 
I hope this information is helpful.  If I can be of further assistance, please contact me at 
-------------------- or ------------------ at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

 
 
 


