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Dear

This is in response to letters dated February 23, 2010, April 22, 2010, and July
26, 2010, in which you request a waiver of the 60-day rollover requirement
contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (“the Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalty of
perjury in support of the ruling requested.

Taxpayer B died on Date 3. Taxpayer B maintained an Individual Retirement
Account (IRA), IRA X, with Financial Institution J of which Taxpayer A, Taxpayer
B’s surviving spouse, was the sole beneficiary. Taxpayer A, age asserts that
on Date 1, she received a distribution of the proceeds of IRA X, Amount M, and
that her failure to accomplish a rollover of Amount M was due to her mental
condition resulting from the death of her husband. Taxpayer A has not used
Amounts M for any other purposes.

Financial Advisor P became Taxpayer A and Taxpayer B's financial advisor on
Date 2 and periodically reviewed Taxpayer B'’s finances and estate planning.
After Taxpayer B's death Financial Advisor P advised Taxpayer A to elect a
rollover of IRA X to a spousal IRA.

Financial Institution J sent papers to Taxpayer A to transfer the proceeds of IRA
X to an account to be maintained in Taxpayer A’s name. Taxpayer A retumed the
papers believing she was establishing an IRA, however, Taxpayer A had not
checked the “spousal continuance box” properly. Taxpayer A represents that
she was confused and suffering from the loss of her husband at the time she
signed the documents. Taxpayer A reported to Financial Advisor P that she had
signed documents transferring IRA X to an account in her name. Financial
Advisor P did not ask to review the documents and erroneously assumed that
Taxpayer A had established a spousal rollover account when, in fact, she had
signed a death benefit claim form provided by Financial Institution J which
authorized a lump sum payment and the deposit of Amount M into Account Y, a
non-IRA account on Date 4.

On Date 5 Taxpayer A wrote to inform Financial Institution J that she recently
discovered that Account Y was not an IRA and asked to have Amount M placed
in her name as an IRA. Financial Institution J wrote Taxpayer A on Date 6 and
informed Taxpayer A that Financial Institution J could not make the change in the
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account without permission from the Internal Revenue Service. On Date 7
Taxpayer A requested a letter from the IRS permitting the change.

On Date 8, Financial Advisor P wrote a letter to Taxpayer A expressing his regret
and admitting that after Taxpayer A notified him that she had signed the
documents which opened Account Y he should have monitored Taxpayer A’s
transfers and also admitted that had he been involved Taxpayer A would not
have missed the 60 day rollover period.

Medical documentation dated Date 9 submitted by Taxpayer A indicates that
Taxpayer A’'s mental condition was such as to adversely affect her mental
functioning, mental clarity, and acuity in her decision making.

Based on the facts and representations, you request a ruling that the internal
Revenue Service waive the 60-day rollover requirement, with respect to the
distribution of Amounts M contained in section 408(d)(3) of the Code (“the
Code").

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the rollover provisions of section
408(d) do not apply to any amount required to be distributed under section
408(a)(6).

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual

for whose benefit the IRA is maintained if

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60% day after the
day on which the individual receives the payment or distribution; or

(if) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60" day after the date on which the payment or
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).
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Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not

apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)i) received by an individual
from an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such
receipt such individual received any other amount described in section
408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not includible in gross income because of
the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day roliover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(E) of the Code provides that the roliover provisions of section
408(d) do not apply to any amount required to be distributed under section

408(a)(6).

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3XD) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity or good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that
occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section
408(d)(3)1) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement
pursuant to section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2)
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with her assertion that her failure to accomplish a rollover of Amount
M within the 60-day period prescribed by section 408(d)(3) of the Code was due
to her mental condition resulting from the death of her husband.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution to
Taxpayer A of Amount M. Pursuant to this ruling letter, Taxpayer A is granted a
period of 60 days measured from the date of the issuance of this letter ruling to
make a rollover contribution of an amount equal to Amount M to an IRA (or IRAS)
described in Code section 408(a). Provided all other requirements of Code
section 408(d)(3), except the 60-day requirement, are met with respect to such
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IRA contribution, the contribution will be considered a rollover contribution within
the meaning of Code section 408(d)(3).

Please note that, pursuant to code section 408(d)(3)(E), this ruling letter does not
authorize the rollover of the Code section 401(a)(9) minimum required
distributions.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described '
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations

which may be applicable thereto.

If you wish to inquire about this ruling, please contact
XXXXXXKAXXAKXKXX XXKXXXXIKXIKXKXKXKXXXXXXXXXXX. Please address

all correspondence to
Sincerely yours,
L)oo V,
Frances V. Sloan, Manager
” Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose



