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Trust = -------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------

Foundation = -------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------

Husband = -------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------

Wife = -------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------

Date 1 = -------------------------
Date 2 = ------------------
Date 3 = -----------------
Date 4 = ------------------
Date 5 = ---------------------------
State = -------------
z = 8
State Court = -------------------------------------------------------------------------------------------

-----------
Drafting 
Attorney

= -----------------------

Dear ------------:

This letter responds to the letter dated July 20, 2009, submitted on Trust’s behalf by 
Trust’s authorized representative, requesting a ruling under § 664 of the Internal 
Revenue Code.  

FACTS
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The facts and representations submitted are summarized as follows:  

Husband incorporated Foundation under the laws of State on Date 1.  On Date 2, the 
Internal Revenue Service issued a determination letter concluding that Foundation is 
exempt from Federal income tax under § 501(a) as an organization described in 
§ 501(c)(3).  The determination letter also concluded that Foundation is a private 
foundation within the meaning of § 509(a).

On Date 3, Wife and Husband established Trust with the intent that Trust would qualify 
as a charitable remainder unitrust (CRUT) described in § 664(d)(2).

Article 3 of Trust provides that the annual unitrust amount is equal to z percent of the 
net fair market value of Trust property, valued as of the first day of the first calendar 
month in each taxable year of Trust.  Article 4 provides that in each taxable year, the 
trustee will pay the entire unitrust amount, outright and free of trust, to Husband and 
Wife during their joint lifetimes and, after the death of Husband or Wife, wholly to the 
surviving beneficiary during his or her lifetime.

Article 5, Section 1 of Trust provides that upon the death of Husband and Wife, Trust
will terminate and the trustee will distribute all of its principal and income, other than any 
amount then due to the surviving beneficiary and his or her estate, to Foundation.  
Article 5, Section 2 provides that Husband and Wife reserve the right, while both are 
living, to amend or revoke all or any portion of the interest of any one or more charitable 
remaindermen and to appoint a remainder interest in Trust to one or more substitute or 
additional qualified charitable remaindermen in such amounts and in such proportions 
as they deem appropriate.  If either Husband or Wife has died, the survivor may 
exercise this right.      

Article 5, Section 3 of Trust provides that “[i]n all events, any charitable remainderman 
designated in accordance with any section of this agreement must be a Qualified 
Organization as defined in Article 13 of this agreement.”  Article 13 defines “Qualified 
Organization” as ”an organization of a type described in each of” §§ 170(b)(1)(A), 
170(c), 2055(a), and 2522(a).  

Drafting Attorney prepared Trust.  Drafting Attorney represents that the inclusion in 
Trust of the requirement that an organization be described in § 170(b)(1)(A) to be 
considered a “Qualified Organization” under Article 13 was a scrivener’s error.  Drafting 
Attorney used a master form that included the reference to § 170(b)(1)(A) to draft Trust.  
Drafting Attorney inadvertently failed to delete the requirement to satisfy § 170(b)(1)(A) 
for Trust.

The requirement to satisfy § 170(b)(1)(A) is inconsistent with the designation of 
Foundation as the charitable beneficiary of Trust in Article 5.  Foundation is an 
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organization described in §§ 170(c), 2055(a), and 2522(a), but is not an organization 
described in § 170(b)(1)(A).  Accordingly, the provision in Article 5 that requires the 
charitable remainderman to be a “Qualified Organization” prevents Foundation from 
qualifying as the charitable remainderman of Trust, despite the designation of 
Foundation as the charitable remainderman in the trust instrument.  

On Date 4, Wife, as trustee, trustor, and beneficiary of Trust, filed a petition in State 
Court.  The petition requested the court’s approval to correct the scrivener’s error by 
reforming the trust ab initio to delete the reference to § 170(b)(1)(A) in the definition of 
“Qualified Organization” in Article 13.

On Date 5, State Court issued an “Order Regarding Construction of Irrevocable Trust 
and for Approval of Modification of Irrevocable Trust” that granted the relief requested in 
Trust’s petition, contingent upon the issuance of a favorable private letter ruling by the 
Service.  State Court determined that the this modification of Trust was necessary to 
correct a scrivener’s / drafting error in Trust, to serve the original intentions of the 
trustors, and to carry out the primary purposes of Trust.  

Trust requests a ruling that the judicial reformation of Trust to delete compliance with 
§ 170(b)(1)(A) as a requirement of eligibility to be a charitable remainder beneficiary 
under Trust will not cause Trust to fail to qualify as a CRUT within the meaning of § 664.

LAW

Section 664(d)(2) provides that a CRUT is a trust—

(A) from which a fixed percentage (which is not less than 5 percent nor more 
than 50 percent) of the net fair market value of its assets, valued annually, is to be paid, 
not less often than annually, to one or more persons (at least one of which is not an 
organization described in § 170(c) and, in the case of individuals, only to an individual 
who is living at the time of the creation of the trust) for a term of years (not in excess of 
20 years) or for the life or lives of such individual or individuals,

(B) from which no amount other than the payments described in § 664(d)(2)(A) 
and other than qualified gratuitous transfers described in § 664(d)(2)(C) may be paid to 
or for the use of any person other than an organization described in § 170(c), 

(C) following the termination of the payments described in § 664(d)(2)(A), the 
remainder interest in the trust is to be transferred to, or for the use of, an organization 
described in § 170(c) or is to be retained by the trust for such a use or, to the extent the 
remainder interest is in qualified employer securities (as defined in § 664(g)(4)), all or 
part of such securities are to be transferred to an employee stock ownership plan (as 
defined in § 4975(e)(7)) in a qualified gratuitous transfer (as defined by § 664(g)), and 
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(D) with respect to each contribution of property to the trust, the value 
(determined under § 7520), of such remainder interest in such property is at least 10 
percent of the net fair market value of such property as of the date such property is 
contributed to the trust.

Section 1.664-1(a)(1)(iii)(a) of the Income Tax Regulations provides that the term 
“charitable remainder trust” means a trust with respect to which a deduction is allowable 
under §§ 170, 2055, 2106, or 2522 and that meets the description of a charitable 
remainder annuity trust (as described in § 1.664-2) or a charitable remainder unitrust 
(as described in § 1.664-3).

Section 1.664-3(a)(3)(ii) provides that a trust is not a CRUT if any person has the power 
to alter the amount paid to any named person other than an organization described in 
§ 170(c), if such power would cause any person to be treated as the owner of the trust, 
or any portion thereof, if subpart E, part 1, subchapter J, chapter 1, subtitle A of the 
Code were applicable to such trust.

Section 1.664-3(a)(4) provides that the trust may not be subject to a power to invade, 
alter, amend, or revoke for the beneficial use of a person other than an organization 
described in § 170(c).  However, the grantor may retain the power exercisable only by 
will to revoke or terminate the interest of any recipient other than an organization 
described in § 170(c). 

Under Rev. Rul. 76-8, 1976-1 C.B. 179, a trust that otherwise qualifies as a CRUT may 
provide that the grantor or a recipient of the unitrust amount may have the power to 
designate the remainder beneficiary if the remainder beneficiary must be a charitable 
organization described in §§ 170(c), 2055(a), and 2522(a).  The ruling does not require 
that the remainder beneficiary must also be an organization described in § 170(b)(1)(A).  

Based solely on the facts and representations submitted, we conclude that the 
proposed reformation will not violate § 664 and the regulations thereunder.  Because 
the proposed reformation merely corrects a scrivener’s error in the original trust 
instrument and is in accordance with the original intent of Husband and Wife, the 
proposed reformation will not violate the requirement that the remainder interest to 
charity must be irrevocable.  Accordingly, we conclude that the proposed reformation of 
Trust will not adversely affect Trust's qualification as a CRUT if it otherwise meets the 
requirements of § 664 and the applicable regulations.  

The percentage limitations set forth in § 170(b)(1)(B) that are applicable to charitable 
contributions to private foundations (that are not otherwise described in § 170(b)(1)(F)) 
may limit the amount of Husband’s and Wife’s charitable contribution deductions for 
income tax purposes.  Similarly, the amount of Husband’s and Wife’s charitable 
contribution deductions may also be limited by § 170(e)(1)(B)(ii).  See Rev. Rul. 79-368, 
1979-2 C.B. 109.
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This ruling is directed only to the taxpayers who requested it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent.  

The ruling contained in this letter is based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.  While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.  

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter is being sent 
to Trust's authorized representative.

Sincerely yours,

David R. Haglund
David R. Haglund
Chief, Branch 1
Office of the Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosure:  Copy for section 6110 purposes

cc:
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