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Dear -----------: 

I am responding to your request for information about whether a taxpayer is subject to 
federal income tax if the taxpayer satisfies a personal pledge to a charity with a 
distribution from an individual retirement arrangement (“IRA”).     

Specifically, you asked about a situation in which a taxpayer made a legally-enforceable 
pledge to give money or property to a charitable organization described in § 501(c)(3) of 
the Internal Revenue Code.  Subsequently, the taxpayer satisfied the pledge by making 
a § 408(d)(8) qualified charitable distribution directly from the taxpayer’s IRA to the 
charity.  I hope the following information is helpful.   

Section 61 provides that gross income means all income from whatever source derived, 
unless a specific exception applies.   

Section 408(a) provides that the term “individual retirement account” (IRA) means a 
trust created or organized in the United States for the exclusive benefit of an individual 
or his beneficiaries if the written governing instrument creating the trust meets specified 
requirements.   

The tax treatment of distributions from an IRA is governed by § 408(d).  Section 
408(d)(8)(A) provides generally that so much of the aggregate amount of qualified 
charitable distributions with respect to a taxpayer made during any taxable year which 
does not exceed $100,000 shall not be includible in gross income of such taxpayer for 
such taxable year.  Section 408(d)(8) does not apply to distributions made in taxable 
years beginning after December 31, 2009.     

Section 408(d)(8)(B) provides that the term “qualified charitable distribution” means any 
distribution from an IRA (other than a plan described in § 408(k) or § 408(p)) —  
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(i) which is made directly by the trustee to an organization described in 
§ 170(b)(1)(A) (other than any organization described in § 509(a)(3) or any fund 
or account described in § 4966(d)(2)), and  

(ii) which is made on or after the date that the individual for whose benefit the IRA is 
maintained has attained age 70½.  A distribution shall be treated as a qualified 
charitable distribution only to the extent that the distribution would be includible 
in gross income without regard to § 408(d)(8)(A).   

Rev. Rul. 55-410, 1955-1 C.B. 297, provides that the satisfaction of a pledge to a 
charitable organization by means of a donation or gift of property that has either 
appreciated or depreciated in value does not give rise to a taxable gain or a deductible 
loss.  In effect, Rev. Rul. 55-410 holds that a charitable pledge does not create a debt 
for federal income tax purposes, and is not a legal obligation for purposes of § 677.  
Rev. Rul. 64-240, 1964-2 C.B. 172.  See also Rev. Rul. 57-506, 1957-2 C.B. 65.   

Likewise, by analogy, a taxpayer who satisfied a pledge by making a qualified charitable 
distribution under § 408(d)(8) from his or her IRA directly to a charitable organization 
would not include the distribution in gross income.   

This letter is an “information letter”, which calls attention to a well-established 
interpretation or principle of tax law without applying it to a specific set of facts.  It is 
intended for informational purposes only and does not constitute a ruling.  See section 
2.04 of Rev. Proc. 2010-1, 2010-1 I.R.B. 1, 7.   

If you have any additional questions, please contact --------------------of this office at -------
-------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Branch Chief 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 


