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Dear Sir or Madam: 
 
This letter is in response to your request for an information letter concerning to what extent a 
telephone cooperative, tax-exempt under section 501(c)(12) of the Internal Revenue Code 
(“Code”), is subject to the filing and reporting requirements of section 6041 of the Code related 
to the redemption of capital credits. 
 
You are a tax-exempt telephone cooperative that allocates capital credits to your member-
patrons. Most of your member-patrons are individual (non-corporate) taxpayers for whom you 
provide telephone and other telecommunications services. 
 
Section 6041 of the Code provides in part that all persons engaged in a trade or business and 
making payments in the course of such trade or business to another person, of rent, salaries, 
wages, premiums, annuities , compensation, remunerations, emoluments, or other fixed or 
determinable gains, profits, or income (other than payments to which section 6044(a)(1) applies) 
of $600 or more in any taxable year, shall render a true and accurate return to the Secretary 
under such regulations and in such form and manner and to such extent as may be prescribed 
by the Secretary, setting forth the amount of such gains, profits, and income, and the name and 
address of the recipient of such payment. 
 
Section 1.6041-1(a)(i) of the Income Tax Regulations (“Regulations”) provides that except as 
otherwise provided in sections 1.6041-3 and 1-6041-4, every person engaged in a trade or 
business shall make an information return for each calendar year with respect to the payments it 
makes during the calendar year in the course of its trade or business to another person of fixed 
or determinable income described in paragraph (a)(1)(i)(A) or (B) of section 1.6041-1. 
 
Section 1.6041-1(a)(1)(B)(ii) of the regulations provides in part that the payments described in 
subsections (a)(1)(i)(A) and (B) of section 1.6041-1 shall not include any payments with respect 
to which an information return is required by, or may be required under authority of section 
6044(a) of the Code relating to patronage dividends. 
 
Section 6044(a)(1) of the Code provides that except as otherwise provided in section 6044, 
every cooperative to which Part I of Subchapter T of chapter 1 applies, which makes payments 
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of amounts described in subsection 6044(b) aggregating $10 or more to any person during any 
calendar year, shall make a return according to the forms and regulations prescribed by the 
Secretary. 
 
Section 1.6044-2(a) of the regulations provides that except as provided in section 1.6044-4, 
every organization described in paragraph (b) of section 1.6044-2 which makes payments with 
respect to patronage occurring on or after the first day of the first taxable year beginning after 
December 31, 1962, of amounts described in section 1.6044-3 aggregating $10 or more to any 
person during any calendar year shall make an information return on Forms 1096 and 1099 for 
the calendar year.  
 
Section 1.6044-2(b)(2)(iii) of the regulations provides that any corporation operating on a 
cooperative basis, which is engaged in furnishing electric energy or providing telephone service 
to persons in rural areas is not an organization subject to the reporting requirements of section 
1.6044-2(a). 
 
Section 501(c)(12) of the Code exempts benevolent life insurance associations of a purely local 
character, mutual ditch or irrigation companies, mutual or cooperative telephone companies, or 
like organizations (including mutual or cooperative electric companies) from federal income 
taxation provided certain criteria are met. 
 
Section 1381(a)(2)(C) of the Code states that a cooperative, engaged in furnishing electric 
energy or providing telephone service to persons in rural area, is not subject to taxation under 
Subchapter T. 
 
Section 1385(b)(2) of the Code provides that the amount of any patronage dividend shall not be 
included in gross income to the extent that such amount is attributable to personal, living, or 
family items. 
 
Section 1.61-5(b)(3)(i) of the regulations provides that patronage dividends (or capital credits) 
are not included in taxable income if they are allocated on a patronage basis by a cooperative 
association with respect to supplies, equipment, or services, which were not deductible by the 
patron under sections 162 or 212 of the Code. 
 
Rural telephone cooperatives are not subject to the reporting requirements of section 6044 of 
the Code. Therefore, the requirements of section 6041 are applicable. See section 1.6044-
2(b)(2)(iii) of the regulations. 
 
Payments by rural telephone cooperatives of $600 or more of patronage dividends in any tax 
year are required to be reported under section 6041 of the Code, unless the payments are not 
required to be included in income by the recipient. 
 
Individual recipients of patronage dividends will not be required to include these payments in 
income if the payments are attributable to personal, living, or family items, not deductible under 
sections 162 and 212 of the Code. 
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Rural telephone cooperatives will not be required to file information returns under 6041 of the 
Code with regard to payments of $600 or more of patronage dividends to their individual 
members who did not deduct their payment to the cooperative under sections 162 or 212. In 
determining whether the payments are included in the income of the individual patron, the rural 
telephone cooperative will use the information available to it.    
 
We believe this general information will be of assistance to you.  This letter, however, is not a 
ruling and may not be relied on as such.  If you have any questions, please contact the person 
whose name and telephone number are shown in the heading of this letter. 
 
 
        Sincerely, 
 
 
 
 
        Theodore R. Lieber 
        Manager, Exempt Organizations 
        Technical Group 3 
 


