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UIL:  36.00-00 
 
The Honorable George LeMieux 
United States Senator 
201 South Orange Avenue, Suite 350 
Orlando, FL  32801 
 
Attention: ---------------- 
 
Dear Senator LeMieux: 

I am responding to your inquiry dated March 23, 2010, on behalf of                             ----
-------------------------------.  ---------------- has never owned a home, but his wife has owned 
and lived in her current home since 2004.  ---------------- married his wife and moved into 
her home in 2007.  ---------------- asks whether he and his wife qualify for the $8,000 first-
time homebuyer credit and the $6,500 long-time resident homebuyer credit.   

A taxpayer is eligible to claim the $8,000 first-time homebuyer credit if the taxpayer (and 
the taxpayer's spouse, if married) has not owned an interest in a principal residence for 
the three years ending on the date of purchase of the residence (section 36(c)(1) of the 
Internal Revenue Code (Code)).  

A taxpayer is eligible to claim the $6,500 long-time resident homebuyer credit if the 
taxpayer (and the taxpayer's spouse, if married) has owned and used the same home 
as a principal residence for any five-consecutive-year period during the eight-year 
period ending on the purchase date of the new residence (section 36(c)(6) of the Code).   

For married taxpayers to qualify for the $8,000 first-time homebuyer credit, both 
spouses must be first-time homebuyers.  Because ------------------ wife would have an 
ownership interest in a principal residence during the three-year period ending on the 
date of purchase of a new residence, neither ---------------- nor his wife qualifies for the 
$8,000 credit.   

Similarly, both ---------------- and his wife must be long-time residents of the same 
previous principal residence to qualify for the $6,500 long-time resident homebuyer 
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credit.  Because ---------------- is not a long-time resident of his wife’s home, neither       --
---------------- nor his spouse qualifies for the $6,500 credit. 
The law does not provide any exception to these requirements and does not grant the 
Internal Revenue Service authority to grant exceptions to them.  Any changes to these 
rules would require legislative action by Congress. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions, please contact me or  
-----------------------------at -------------------. 
 
  

Sincerely, 
 
 
 

Michael J. Montemurro 
Chief, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


