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Dear -------------: 

This letter responds to your request for information dated June 01, 2009.  You asked if 
mileage reimbursements paid to ------------------------------------for attending --------------------
--------------------------------------meetings must be included in the supervisors’ income.   

Your letter states that ------------------reimburses county employees, including ---------------
-------------------------, for business related mileage pursuant to an accountable plan.  The 
county does not reimburse employees for commuting mileage between their home and 
county business locations.  The only ---------------------------------with an office in county 
facilities is the --------------------------.   

If an employer reimburses an employee for a business expense under an accountable 
plan, the reimbursement is excluded from the employee’s gross income.  Section 1.62-
2(c)(4) of the Income Tax Regulations. Reimbursements are treated as paid under an 
accountable plan if (1) the reimbursements are for deductible business expenses that 
the employee pays or incurs while performing services for the employer (business 
connection), (2) the employee timely substantiates the business expenses to the 
employer (substantiation), and (3) the employee returns to the employer any amount in 
excess of the substantiated business expenses (return of excess).  Section 1.62-2(c)(2).  

Generally, daily transportation expenses incurred in going between a taxpayer’s home 
and a work location cannot be reimbursed under an accountable plan because they are 
personal commuting expenses, not deductible business expenses, and therefore they 
do not meet the business connection requirement.  Sections 1.162-2(e) and 1.262-
1(b)(5).  However, there are some situations in which daily transportation expenses may 
be deductible and therefore may be reimbursed under an accountable plan.  For 
example, a taxpayer may be entitled to deduct daily transportation expenses incurred in 
going between the taxpayer’s home and a temporary work location if the taxpayer has a 
regular work location for the same employment.  See Rev. Rul. 99-7, 1999-1 C.B. 361.  
A temporary work location is a work location where employment is realistically expected 
to last (and does in fact last) for 1 year or less unless there are facts and circumstances 
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indicating otherwise.  A taxpayer also may be entitled to deduct daily transportation 
expenses incurred in getting from one workplace to another if the taxpayer works at two 
work locations in one day, whether or not for the same employer.  If the taxpayer travels 
from one work location to his or her residence, and then travels to the second work 
location, the taxpayer may only deduct the cost of traveling directly between the work 
locations.  See Rev. Rul. 55-109, 1955-1 C.B. 261.  For more information on deductible 
transportation expenses, see Publication 463, Travel, Entertainment, Gift, and Car 
Expenses, available at www.irs.gov. 

This letter has called your attention to certain general principles of the law.  It is 
intended for informational purposes only and does not constitute a ruling.  See Rev. 
Proc. 2009-1, § 2.04, 2009-1 I.R.B. 1.  If you have any additional questions, please 
contact ----------------at --------------------.   
 

Sincerely, 
 
 
 
THOMAS D. MOFFITT 
Branch Chief 
(Income Tax & Accounting) 

 
 


