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LEGEND

Dear

By letter dated June 30, 2009, you requested a ruling that a set-aside in
the amount of $p for the taxable year ending June 30, 200 , meets the
requirements of Section 4942(g) (2) (B) (i) and accordingly constitutes a
qualifying distribution under section 4942 (qg) .

FACTS

You are a corporation formed under the laws of the state of A exempt from
federal income tax under section 501 (c) (3) of the Code and classified as a
private non-operating foundation under section 509(a).

You wish to set aside $p for the purpose of a matching grant pledged to B
to stimulate public contributions in order to endow a Chair in Foreign
Languages, completing B’s initiative to create and fund eight endowed
chairs. The estimated cost of the endowment is $g. You pledged $r, of
which $s has already been disbursed to B. You are setting aside the
remainder, $p, which will be transferred to B in annual distributions of $s
over the next three years.

No additions to the set-aside for this project are contemplated.



[§9]

LAW

Section 4942 (g) (1) of the Code defines “qualifying distribution” as (a) any
amount paid to accomplish one or more purposes described in section

170 (c) (2) (B), other than any contribution to (i) an organization controlled
by the foundation or one or more disqualified persons, or (ii) a private
foundation which is not an operating foundation, except as otherwise
provided; (b) any amount paid to acquire an asset used directly in carrying
out one or more purposes described in section 170(c) (2) (B).

Section 4942 (g) (2) (A) of the Code provides that, for all taxable years
beginning on or after January 1, 1975, an amount set aside for a specific
project within one or more purposes of section 170(c) (2) (B) may be treated
as a qualifying distribution if the amount meets the requirements of
section 4942 (g) (2) (B) .

Section 4942(g) (2) (B) (i) of the Code provides that an amount set aside for
a specific project may be treated as a qualifying distribution if, at the
time of the set-aside, the foundation establishes to the satisfaction of
the Secretary the amount set aside will be paid for the specific project
within five years, and the specific project is one that can better be
accomplished by the set-aside of income rather than by the immediate
payment of funds (the “suitability test”).

Section 53.4942(a)-3(a) (2) (iii)defines as a qualifying distribution any
amount set aside within the meaning of paragraph (b) of section 3.

Section 53.4942(a)-3(b) (1) of the Foundation and Similar Excise Tax
Regulations provides that the amounts of income set aside for a specific
project for one or more of the purposes in section 170(c) (1) or

170 (c) (2) (B) of the Code may be treated as qualifying distributions for the
tax year(s) in which such amounts are set aside (but not in the tax year in
which actually paid) if the requirements of section 4942 (g) (2) and
paragraph (b)are satisfied. The requirements of paragraph (b) are satisfied
if the foundation establishes to the satisfaction of the Commissioner the
amount set aside will be paid for the specific project within 60 months
after it is set aside, and (i) the set-aside otherwise meets the
suitability test of section 53.4942(a)-3(b) (2) or (ii) the foundation
satisfies the cash distribution test.

Section 53.4942(a)-3(b) (2) of the regulations provides that the suitability
test for a set-aside is met if the foundation establishes the specific
project is one in which relatively long-term grants or expenditures must be
made in order to assure the continuity of particular charitable projects or
program-related investments, or where grants are made as part of a
matching-grant program.



Section 53.4942(a)-3(b) (7) (i) provides that a private foundation must
obtain Internal Revenue Service approval of its set-aside of income under
the suitability test by applying before the end of the tax year in which
the amount is set aside.

ANALYSIS

You have sought timely approval of your set-aside of income in accordance
with Section 53.4942(a)-3(b) (7) (i) .

As required by Section 4942 (g) (2) (A) of the Code and Section 53.4942(a)-
3(b) (1) of the Regulations, your proposed set-aside will be used to
accomplish purposes described in section 170(c) (2) (B) of the Code, namely,
for the support of the educational program of an educational institution.

You have credibly represented that the amount set-aside for this specific
project will be paid out within 60 months from the set-aside, as required
by section 4942(g) (2) (B) (1) of the Code and section 53.4942(a)-3(b) (1) of
the regulations.

Your project is one that can better be accomplished by the set-aside of
income rather than by the immediate payment of funds. In the language used
by section 53.4942(a)-3(b) (2) of the regulations, your specific project is
“one in which relatively long-term grants or expenditures must be
made...where grants are made as part of a matching-grant program.”

Your project therefore satisfies the suitability test as set forth in
Section 4942(g) (2) (B) (i)of the Code and Section 53.4942(a)-3(b) (2)of the
Regulations.

RULING

Based on the foregoing, The set-aside of $p for the taxable year ending
June 30, 200 , meets the requirements of Section 4942 (g) (2) (B) (i) and
accordingly constitutes a qualifying distribution under section 4942(qg).

We direct your attention to Section 53.4942(a)-3(b) (8) of the regulations,
entitled “Evidence of Set-Aside.” This section provides that any set-aside
approved by the Internal Revenue Service shall be evidenced by the entry of
a dollar amount in the books and records of a private foundation as a
pledge or obligation to be paid at a future date or dates. Further, the
amount of the set-aside must be taken into account in determining the
foundation’s minimum investment return (see section 53.4942(a)- 2(c) (1) of
the regulations), and any income attributable to a set-aside must be taken



into account in computing adjusted net income (see section 53.4942(a)-2(d)
of the regulations).

This ruling is based on the understanding there will be no material changes
in the facts upon which it is based. Any changes that may have a bearing
on your tax status should be reported to the Internal Revenue Service.

This ruling does not address the applicability of any section of Code or
regulations to the facts submitted other than with respect to the sections
described.

This ruling letter is directed only to the organizations that requested
them. Section 6110 (k) (3) of the Code provides that they may not be used or
cited as precedent.

Please keep a copy of this ruling letter in your permanent records. A copy
of this letter has been sent to your authorized representative.

If you have any questions about this ruling, please contact the persons
whose name and telephone number are shown above in the heading of this
letter.

Sincerely yours,

Robert Choi
Director, Exempt Organizations
Rulings and Agreements



