
 

 

 
O F F I C E  O F  T H E  C H I E F  C O U N S E L  

 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N A L  R E V E N U E  S E R V I C E  

W A S H I N G T O N ,  D . C .  2 0 2 2 4  

 

October 26, 2009 
 
 

Number:  INFO 2009-0253 
Release Date:  12/31/2009 
 
CONEX-143712-09 
 
UIL Number: 132.00-00 
 
---------------------------- 
---------------------------------- 
--------------------------- 
 
 Dear ------------------: 
 
I am responding to your letter to Senator Barbara A. Mikulski about the Department of 
Defense Housing Assistance Program (HAP).  You asked if payments made under the 
HAP, as expanded by the American Recovery and Reinvestment Act of 2009 (ARRA 
2009), are taxable. Senator Mikulski asked us to respond directly to you.  
 
The Department of Defense HAP provides payments to certain employees and 
members of the Armed Forces to offset the adverse effects on housing values that 
result from military base realignment or closure.  The payments are authorized under 
the provisions of Title 42 United States Code section 3374.  Individuals can take an 
income tax exclusion for payments made under the HAP program as in effect on 
November 11, 2003 (Section 132(n) of the Internal Revenue Code).  
 
The ARRA 2009 expanded the statute that authorizes the Department of Defense to 
make HAP payments (Section 1001 of the ARRA 2009).  Under the ARRA 2009 
amendments, the Department of Defense can make HAP payments to additional 
categories of eligible individuals, including those adversely affected by the 2005 round 
of defense base closures and realignments, certain wounded members of the Armed 
Forces and their spouses, and certain members of the Armed Forces permanently 
reassigned during the mortgage crisis.   
 
Unless specifically excluded from income under a provision of the Code, gross income 
for federal income tax purposes includes all income from whatever source derived 
[Code section 61(a)].  The exclusion from income applies to HAP payments that were in 
effect on November 11, 2003.  It does not apply to the additional categories of HAP 
payments that the Congress enacted as part of ARRA 2009.  When the Congress 
expanded the categories of payments that the Department of Defense can make under 
its HAP, it did not make a corresponding amendment to Code section 132(n) to expand 
the categories of HAP payments that individuals can exclude from income.  Because no 
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other Code provision excludes HAP payments from income, individuals receiving those 
payments must include them in income to the extent they exceed the fair market value 
of the property relinquished in exchange for the payments.  Moreover, because 
individuals receive HAP payments with the performance of services, these amounts are 
includible in income as compensation for services.     
 
While we are sympathetic to the plight of service men and women who receive these 
benefits, to exclude them from taxation would require legislative action by the Congress.  
We note that the House of Representatives recently approved legislation addressing 
this issue and the Senate is considering it under S. 1728. This legislation would amend 
Code section 132(n) so that individuals could exclude from gross income HAP benefits 
as expanded by ARRA 2009.  
 
I hope this information is helpful.  If we may be of further assistance, please contact -----
------------------------------------------------------------------ of my staff at --------------------.       
 

Sincerely, 
 
 
 

Nancy Marks  
Division Counsel/Associate Chief Counsel 
(Tax Exempt & Government Entities) 

 
cc:  The Honorable Barbara A. Mikulski 
       Attention: --------------------------- 
 

 


