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Dear ---------------: 

This letter responds to your request for a general information letter concerning whether 
payments made under an employer’s loan repayment assistance program should be 
reported as wages on Form W-2, Wage and Tax Statement, or as cancellation of 
indebtedness income on Form 1099-C, Cancellation of Debt. 

Your request for general information concerns an employee who receives an annual 
salary and student loan repayment assistance from the employer.  The employee must 
demonstrate that the loan assistance payments are used to repay student loans.  An 
employee must be employed at least two years to obtain the full benefit of the 
assistance program.  If an employee leaves prior to that time, or the employee does not 
use the assistance to repay student loans, the employee must repay a portion of the 
assistance received from the employer. 

As discussed below, it appears that payment under the loan assistance repayment 
program may constitute wages reportable on Form W-2.  However, this information is 
not a definitive ruling.  See Rev. Proc. 2009-1, 2009-1 I.R.B. 7, §2.04. 

Section 61(a) of the Internal Revenue Code provides that, except as otherwise provided 
in subtitle A, gross income means all income from whatever source derived including 
but not limited to compensation for services. 

In Rev. Rul. 70-282, 1970-1 C.B. 16, the Service addressed the tax treatment of an 
amount received by a taxpayer from his employer to assist the taxpayer in repaying an 
outstanding indebtedness.  The Service concluded that the amount was compensatory 
in nature arising out of the employment relationship.  Accordingly, the amount was 
additional compensation for services rendered, and was includible in the taxpayer's 
gross income. 

Section 6051(a) of the Code requires every person required to deduct and withhold 
income taxes or the employee portion of the employment tax to file an information return 
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regardless of the amount.  The information is reported on Form W-2, Wage and Tax 
Statement.  See Publication 15, enclosed. 

Again, this letter has called your attention to certain general principles of the law.  It is 
intended for informational purposes only and does not constitute a definitive ruling.  See 
Rev. Proc. 2009-1, 2009-1 I.R.B. 7, §2.04. 

If you have any additional questions, please contact -----------------of the Office of 
Associate Chief Counsel (Income Tax & Accounting) on ---------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Donna Welsh 
Senior Technician Reviewer, Branch 4 
(Income Tax & Accounting) 

 
 


