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The Honorable Jim Jordan       
Member, U.S. House of Representatives 
24 West Third Street, Room 314  
Mansfield, OH 44902 
 
Attention: -------------------- 
 
Dear Congressman Jordan: 
 
This letter responds to your inquiry dated June 18, 2008, on behalf of your constituent, -
--------------------------.  --------------- asked for clarification on the application of the 
accountable plan requirements to Employee Tool and Equipment Plans (Tool Plans).  
 
Generally, amounts employers pay as reimbursements for employee business 
expenses are taxable unless treated as paid under an accountable plan.  Amounts 
treated as paid under an accountable plan are excluded from the employee’s gross 
income, are not reported as wages on the employee’s Form W-2, and are exempt from 
withholding and payment of employment taxes.   
 
The law treats a reimbursement or other expense allowance arrangement as an 
accountable plan if it meets the requirements of: 

• Business connection 

• Substantiation 

• Return of excess  

[Section 62(c) of the Internal Revenue Code (the Code) and section 1.62-2(c) of the 
Treasury Regulations (the Regulations)].   
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Business Connection Requirement 
 
An arrangement meets the business connection requirement if the employer pays 
advances, allowances, or reimbursements only for deductible business expenses that 
the employee pays or incurs while performing services for the employer.  If, however, an 
employer pays an employee regardless of whether the employee incurs (or is 
reasonably expected to incur) bona fide business expenses, the arrangement does not 
satisfy the business connection requirement.  

 
Substantiation Requirement 
 
To meet the substantiation requirement, an arrangement must require the employee to 
substantiate each business expense to the payor within a reasonable period of time.  
The employee must submit enough information to allow the employer to identify the 
specific nature of each expense and attribute the expense to the employer’s business 
activity.  Generally, the employee must submit an expense account or other written 
statement to the employer showing the business nature and amount of each of his or 
her expenses.   
 
However, for an arrangement that reimburses expenses governed by section 274(d), 
the employee must submit to the payor information sufficient to satisfy those 
substantiation requirements of section 274(d) and the regulations.  Section 274(d) 
applies to listed property under section 280F(d)(4).  Most tools are not listed in section 
280F(d)(4); the list is limited to items such as property used for transportation including 
automobile, computer or peripheral equipment as defined in section 168(i)(2)(B), and 
cellular telephone or similar telecommunications equipment.  No deduction is allowed 
for an expense associated with listed property under section 274(d)(4) and the 
employee must treat any “reimbursement” of these expenses as wages subject to 
withholding and payment of employment taxes, unless the employee can adequately 
substantiate the: 
 

• Amount of each expenditure 
• Amount of each business or investment use of the listed property and its total 

use 
• Date of the expenditure or use 
• Business purpose for an expenditure or use of any listed property.  

 
[Section 1.274-5T(b)(6) of the Code].   
 

Return of Excess Requirement 
 
To meet the return of excess requirement, the employee must return to the employer 
within a reasonable period of time any amount the employer paid in excess of the 
employee’s substantiated expenses.   
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Whether a tool expense reimbursement program complies with the accountable plan 
requirements depends on the facts of the program's operation.  In 2000, we issued a 
Coordinated Issue Paper (CIP) for the motor vehicle industry that dealt specifically with 
tool reimbursements, and in 2005, we issued Revenue Ruling 2005-52 that addressed 
the tax consequences of a typical tool reimbursement plan under the applicable 
Treasury Department regulations.  We recently revised the CIP to further discuss the 
application of the accountable plan rules and to reflect changes in tool reimbursement 
plans as we have seen them to date.  The CIP is available on our website at 
www.irs.gov.  We believe the CIP will provide additional helpful information to -------------
---------- about the application of the law to tool plans.  It also lists the types of facts 
relevant to the determination of whether the plan complies with the requirements for 
accountable plans under section 62(c) and the regulations.  
 
We are conducting examinations that focus on whether the use of tool plans in some 
cases has resulted in failure to pay appropriate amounts of federal income tax 
withholding and Federal Insurance Contributions Act tax.  The IRS Office of Chief 
Counsel has released redacted legal advice on one of these examinations, giving 
taxpayers access to our legal reasoning.   
 
I hope this information is helpful.  Please contact me or -----------------at (-----) ---------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------if 
you need further assistance.   

 
       Sincerely, 
 
 
 
 
     Janine Cook 

                                                     Branch Chief, Employment Tax Branch 1  
   Exempt Organizations/Employment Tax/         

                                                                Government Entities) 
   (Tax Exempt & Government Entities) 


