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 The Honorable Virgil H. Goode, Jr. 
Member, U.S. House of Representatives 
70 East Court Street 
Suite 215 
Rocky Mount, VA  24151 
 
 
 
Dear Congressman Goode: 
 
 
This letter is in response to your inquiry, dated March 10, 2006, on behalf of your 
constitutent, ----------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------.  She 
asked about the application of certain tax rules to retirees from the ----------------------------
-------------------- who return to work part-time. 
 
-------------says the -------------------------------------told her that new regulations under 
section 409A of the Internal Revenue Code (the Code) require a retiree to complete a 
bona fide break in service of at least 30 days before receiving a service retirement 
benefit, and that the new position be a part-time position, not exceeding 80% of the 
services provided in a full-time position.  I am glad to provide you the following general 
information on section 409A of the Code. 
 
Section 885 of the American Jobs Creation Act of 2004, Public Law 108-357 (118 Stat. 
1418) added section 409A to the Code.  This law generally provides that unless certain 
requirements are met, amounts deferred under a nonqualified deferred compensation 
plan are included in gross income to the extent not subject to a substantial risk of 
forfeiture and not previously included in gross income.   
 
Certain types of retirement plans are not covered by section 409A.  These plans include 
a qualified retirement plan under section 401(a), a qualified retirement annuity under 
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section 403(b), and an eligible deferred compensation plan under section 457(b).  All 
other types of deferred compensation plans are generally subject to section 409A.  
These include retirement plans covered by section 457(f) (addressing certain 
nonqualified deferred compensation plans of state and local governments and nonprofit 
organizations that are ineligible under section 457(b)).  Unfortunately, because ------------
-----------letter does not fully describe the plan in question, we cannot determine whether 
the plan is subject to section 409A. 
If the plan is subject to section 409A, a participant can receive a payment only upon one 
of six permissible payment events:   
 

• Separation from service  
• Death 
• Disability 
• Unforeseeable emergency 
• A corporate transaction resulting in a change in control of the corporation 
• A specified date or a fixed schedule of payments 

 
On September 29, 2005, the Treasury Department and the Internal Revenue Service 
issued proposed regulations under section 409A (2005-43 I.R.B. 786 (Oct. 24, 2005)).  
The proposed regulations define a “separation from service,” for purposes of 
determining when a payor must make a payment under a plan providing for payment 
upon a separation from service.  However, ---------------letter refers to rules that are not 
in the proposed regulations.  She may wish to confirm that the plan in question is 
covered by section 409A or explore whether the rules to which she refers come from 
another Code provision applicable to the plan, a state law, or the terms of the plan itself. 
 
If -------------determines that the plan in question is subject to section 409A and she 
would like to submit a comment on the effect of the proposed regulations on the plan, 
she can write to : 
 

CC:PA:LPD:PR (REG-158080-05) 
Room 5203 
Internal Revenue Service 
PO Box 7604 
Ben Franklin Station 
Washington, DC 20044 

 
In addition, she can send a comment electronically, via the IRS Internet site at 
www.irs.gov/regs or via the Federal eRulemaking Portal at www.regulations.gov (IRS 
REG-158080-04). 
 
We have received approximately 100 comments to the proposed regulations, including 
several comments related to the definition of a separation from service.  We held a 
public hearing on the proposed regulations on January 25, 2006.  We are considering 
all public comments we received in formulating the final regulations. 
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 If you or -------------have any questions about the proposed rules on distributions upon a 
separation from service, or any other aspect of section 409A, please contact me or ------
------------------------ of my staff at --------------------.  
 

Sincerely, 
 
 
 
Nancy J. Marks 
Division Counsel/Associate Chief Counsel 
(Tax Exempt & Government Entities) 

 
 
 
 
cc: 


