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Dear ***:

This letter is in response to your request dated October 29, 2002, for a general
information letter pursuant to Rev. Proc 2002-4, sec. 1.06. This letter is issued
pursuant to that section. Under this procedure, this letter “is advisory only and has no
binding effect on the Service.”

You state that many * * * community foundations are struggling with the following issue:

Community foundations are public charities established to help donors create a
permanent legacy with their communities. Donors are encouraged to establish
endowment funds within their community foundation for many different charitable
purposes. Sometimes, donors establish donor-advised scholarship funds within their
local community foundation. Recipients are chosen by selection committees that
cannot award a grant or scholarship to any close relative of a donor or a member of the
selection committee.

In addition, the foundation itself awards some scholarships. For this purpose, the
foundation establishes a selection committee. No member of the selection committee,
or any close relative of a member, may receive a scholarship from the foundation fund.

Each community foundation ensures that the donors establish objective criteria with a
sufficiently broad class of eligible recipients for the scholarships. Each community
foundation also ensures that no member of any selection committee has a conflict of
interest with the applicants by having them sign a conflict of interest statement to that
effect. Each selection committee must submit in writing to the board of directors of the
community foundation the names of its scholarship recipients.

The board of directors of the foundation cannot add names to the list of scholarship
recipients. The function of the board is to ensure that each selection committee has
followed applicable conflict of interest and other legal requirements in making its
selections. Only if the board of directors determines that such requirements have not
been met will the board disapprove one or more recipients. In making such decisions,
any board member who has a conflict of interest—e.g., if a family member of a director
of the foundation would be affected by the decision—would not participate in the board
deliberations or decision.



If a family member of a director of the community foundation is selected as a
scholarship recipient by a donor advised scholarship selection committee, may the
board of directors approve this scholarship without the transaction constituting an
excess benefit? Our response is as follows:

Section 4958 of the Internal Revenue Code provides for sanctions on disqualified
persons who receive excess benefits from a public charity exempt under Section
501(c)(3). A member of a board of directors is automatically a disqualified person under
Section 53.4958-3(c)(1) of the Regulations.. The children and grandchildren, and
certain other relatives, of such board members are also automatically disqualified
persons. Section. 53.4958-3(b)(1) of the Regulations. Certain economic benefits are
excluded from excess benefits under Section 53-4958-4(a)(4) of the Regulations.
Specifically, Section 53.4958-4(a)(4)(v) excludes economic benefits provided to a
person solely because the person is a member of a charitable class that the applicable
tax-exempt organization intends to benefit as part of the accomplishment of the
organization’s exempt purpose.

Section 4945 of the Code provides that certain scholarship programs must satisfy
certain requirements in order to satisfy certain private foundation statutes and
regulations. In general, these requirements are spelled out in Section 53.4945-4 of the
Regulations. While these requirements are not directly applicable to public charities, if
the standards set forth therein for objectivity and educational character are followed, the
scholarships will constitute a part of the accomplishment of the exempt purposes of a
public charity.

Rev. Rul. 56-403, 1956-2 C.B. 307 held that a foundation that was a public charity
under Section 501(c)(3) conducted an exempt educational activity when it provided
scholarships to members of a national fraternity, where the scholarships were based on
scholarship, character and service to the institution, and “the recipients . . . [were] not
related by blood or marriage to any of the officers of the trust, trustees or contributors.”

Section 53.4958-6 of the Regulations provides requirements for obtaining a rebuttable
presumption that compensation-type benefits provided to officers, directors, trustees
and other disqualified persons of a public charity are not excess benefits under Section
4958. Sections 53.4958-6(a)(2) and (c)(2) provide that the organization must obtain
appropriate data as to comparability of the individual’'s compensation package from one
or more outside sources. Section 53.4958-6(a)(1) provides that the organization’s
board of directors or other authorized body must approve the compensation
arrangement. Section 53-4958-6(c)1)(i) provides that a member of a board of directors
will not be treated as such when the board is reviewing the member’s compensation
package if that member “recuses himself or herself from the meeting and is not present
during debate and voting on the compensation arrangement. . . . “

The scholarship plan of the community foundations is somewhat similar to the
compensation setting and approval plan set forth in the above intermediate sanction
regulations. Indeed, the scholarship plan provides more barriers to a prohibited conflict



of interest. Since no relatives of selection committee members may receive
scholarships, and the foundation’s board of directors may only veto a selection on
grounds of illegality or failure to follow proper procedures. Even on such veto matters,
members of the board of directors who would be benefited by the veto decision must
recuse themselves in the same manner as members of boards of directors benefited by
compensation decisions under Section 53.4958-6(c)(1)(i) of the Regulations..

Accordingly, we conclude that if a family member of a director of the community
foundation is selected as a scholarship recipient by a donor-advised selection
committee, the board of directors may approve this scholarship without the transaction
constituting an excess benefit, so long as the board member whose family member is
benefited by the scholarship recuses himself or herself in the manner set forth in
Section 53-4958-6(c)(1)(i) of the Regulations..

Very truly yours,

Marvin Friedlander
EO Technical Group 1



