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Dear :

This is in response to your letter dated March 26, 2002, wherein you asked
whether a property management company (“Company”), is required to file Forms 1099-
MISC with respect to rental payments made to the owners of those properties which it
manages.

Facts

In your letter you indicate that Company is a full service real estate agency with a
property management division.  You further indicate that the property management
services offered by Company include: 1) Preparing and maintaining rental/lease
agreements; 2) Finding potential lessees to full vacancies; 3) Collecting rents and
holding security deposits paid by such lessees; 4) Paying various expenses on behalf of
the property owners such as mortgage taxes, insurance, utilities, and maintenance and
repair expenses; and 5) Maintaining individual accounts for each property unit,
providing a quarterly and/or annual accounting of each of the units, and making monthly
distributions to the property owners of any outstanding account balances.  Finally, you
state that Company’s property management division files Forms 1099-MISC for each
managed property, indicating in Box #1 Rents, the total rent collected for each property.

Law and Analysis

Section 6041(a) of the Internal Revenue Code (“Code”) states: “All persons
engaged in a trade or business and making payment in the course of such trade or
business to another person, of rent, salaries, wages, premiums, annuities,
compensations, remunerations, emoluments, or other fixed or determinable gains,
profits, and income...of $600 or more in any taxable year...shall render a true and
accurate return to the Secretary, under such regulations and in such form and manner
and to such extent as may be prescribed by the Secretary, setting forth the amount of
such gains, profits, and income, and the name and address of the recipient of such
payments.”
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There are certain payments for which no return of information is required under
section 6041 of the Code.  More specifically, section 1.6041-3(d) of the Regulations on
Procedure and Administration (“Regulations”) holds that a return of information is not
required in connection with payments of rent made to real estate agents.  However, the
agent is subject to sections 1.6041-1(a)(1)(ii) and (2)(ii) of the Regulations, which
require that a real estate agent provide a return to the Internal Revenue Service
(“Service”) in the event that it makes payments of rents of $600 or more in the course of
its trade or business.  Therefore, while a lessee is not required to file a Form 1099-
MISC with the Service in connection with payments of rents that it may make to a real
estate agent, the agent is required to file a 1099-MISC with the Service if it makes
payments of rents in excess of $600 to the owner of such property.   

Since Company collects rents from the respective lessees on behalf of its
property-owner clients and makes monthly payments of such rents, minus applicable
expenses, to the property owners, it would appear that Company is required to file a
Form 1099-MISC with the Service in connection with all payments of rents of $600 or
more made by Company to its clients.  

This letter is an information letter only.  It describes a well-established
interpretation or principle of tax law without applying it to a specific set of facts.  It is
advisory only and has no binding effect on the Internal Revenue Service.  This letter is
intended only to provide you with general guidance for determining how to comply with
applicable law.

If you have any questions, please contact Rob Desilets, Jr. at 202-622-4910.

Sincerely,

Nancy L. Rose
Acting Senior Technician Reviewer
CC:PA:APJP:1

  


