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Attention:  Mr. 

Dear Senator :

This letter is in response to your January 22, 2002 inquiry on behalf of your
constituents, .  The  asked about the cost basis they
received in company stock in exchange for their rights as policyholders as a result of
the demutualization of their mutual life insurance company.

According to their letter, they had been paying premiums for a number of years when
the mutual insurance company converted into a stock company (a process called
demutualization).  According to the ’s letter, the company notified them that the
Internal Revenue Service said the cost basis in the common stock received as a result
of the demutualization will be zero.  The  believe our position is incorrect. 

Our position is the basis in each policyholder’s membership interest in a mutual
insurance company is zero.  As part of a tax-free reorganization, in this case the
demutualization, a policyholder would, under section 358 of the Internal Revenue Code,
take the same basis in the company stock as the aggregate basis the policyholder had
in the mutual insurance company membership interests transferred to the stock
company.  Because the basis in each policyholder’s membership interest is zero, the
basis in the stock in a stock company received by a former mutual insurance company
policyholder in a demutualization will be zero.  

We treat the policyholder as having a zero basis in his membership interest in the
mutual insurance company because the policyholder’s premiums for the insurance
contracts represents payment for the cost of insurance and an investment in a person’s
contract but not an investment in the assets of the mutual insurance company.  A
person’s proprietary interest in the assets of the mutual insurance company arises
solely because the person is a policyholder of the mutual insurance company. 
Therefore, the basis of each policyholder’s proprietary interest in the mutual insurance
company is zero.  
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In conclusion, as a result of the demutualization, the policyholder receives stock in the
stock company, which has a zero basis.  Our position can be found in two Revenue
Rulings, which I attached for your review.  See Revenue Ruling 71-233, 1971-1 C.B.
113, and Rev. Rul. 74-277, 1974-1 C.B. 88.  

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call me at 
(202) 622-7930.

Sincerely yours,

                                                         
Alfred C. Bishop, Jr.
Branch Chief, Branch 6
Office of Associate Chief Counsel (Corporate)
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