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Dear N

This is in response to letters from your office dated , and

relating to the taxability of payments made to various recipients by the _
program. As described to us in the letters, and at a meeting on

September 6, 2001, the program provides educational and training awards
to participants in the program and to certain dependent children of *
H We are pleased to provide the following general information relating to the
tax consequences of these educational and training benefits.

In the case of educational benefits for participants in the _ program, this
letter is intended to address only those amounts paid to recipients for educational
expenses incurred after their enrollment in the _ program. It is not intended
to address amounts paid to recipients for educational expenses incurred prior to joining
the program.

FACTS

The _ program offers -scholarship awards for tuition and related
educational expenses on a competitive basis to students who agree to serve as

for a specified period of time following the completion of their college studies.
Students must pursue a degree in a course study appropriate to
Participants agree to become
geographical areas that have the greatest need for additional .
addition, in the event a participant fails to comply with his or her service obligations, the
participant must repay all scholarship amounts and other reimbursements, plus interest,
received under the program.

The information submitted in your letters indicates that a person interested in the -
(participant) may apply to any of about 30 participating states. A
participant may apply to multiple states provided he or she is willing to serve in each of
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those states. A participant is not required to serve as a _ in a state in which
he or she lives or attends college. Applications to participate are made through "lead
agencies" of the states. If a participant is highly rated by a state lead agency, the
agency seeks to identify & departments or offices interested in
hiring the candidate after he or she completes both college and training. A
participant’s agency can be changed during college or training to address special
circumstances. Once a participant begins to serve * with a particular
jurisdiction, he or she is expected to remain there for a four-year term of service. With
good reason, however, he or she may be granted a request to be moved to another
agency. Your letter indicates that such moves have occurred in several cases. Since
participants choose the state in which he or she will be trained and will serve, transfers

to another state are rare. In special cases, however, the Director —

may approve inter-state transfers.

In addition to their academic studies, all participants in the _ program must
complete a 16-week basic training program. During this training period, participants
receive a stipend.

Finally, the - iroiram includes a scholarship program for the dependent
children of . The application process for these
awards is non-competitive, and such recipients incur no service or repayment

obligation.

LAW AND ANALYSIS

The federal income tax treatment of qualified scholarships and fellowship grants is
addressed in 8§ 117 of the Internal Revenue Code. Section 117(a) provides that gross
income does not include any amount received as a qualified scholarship by an
individual who is a candidate for a degree at an educational organization described in
8 170(b)(1)(A)(ii) (describing, generally, a school).

To be considered a scholarship or fellowship grant, an amount need not be formally
designated as such. Generally, a scholarship or fellowship grant is any amount paid or
allowed to, or for the benefit of, an individual to aid such individual in the pursuit of
study or research. A scholarship or fellowship grant may also be in the form of a
reduction in the amount owed by the recipient to an educational organization for tuition,
room and board, or any other fee.

Only "qualified scholarships” may be excluded from income. A qualified scholarship is
defined as an amount expended for "qualified tuition and related expenses." Qualified
tuition and related expenses are tuition and fees required for the enrollment or
attendance of a student at an educational institution, and fees, books, supplies, and
equipment required for courses of instruction at such an educational organization.
Amounts received for room, board, travel, and incidental living expenses are not related
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expenses. Thus, scholarship receipts that exceed expenses for tuition, fees, books,
supplies, and certain equipment are not excludible from a recipient’s gross income
under 8 117.

Section 117(c) provides that the exclusion for qualified scholarships does not apply to
that portion of any amount received that represents payment for teaching, research, or
other services by the student required as a condition for receiving the qualified
scholarship or fellowship. Regulations governing the includibility of compensatory
grants in income have been upheld by the Supreme Court of the United States, which
has described excludible grants as "relatively disinterested, 'no-strings' educational
grants, with no requirement of any substantial quid pro quo from the recipient.” Bingler
v. Johnson, 394 U.S. 741 (1969).

A scholarship or fellowship grant represents payment for services when the grantor
requires the recipient to perform services in return for the granting of the scholarship or
fellowship. A requirement that the recipient pursue studies, research, or other activities
primarily for the benefit of the grantor is treated as a requirement to perform services.
A scholarship or fellowship grant conditioned upon either past, present, or future
services by the recipient, or upon services that are subject to the direction or
supervision of the grantor, represents payment for services.

Rev. Rul. 73-256, 1973-1 C.B. 56, addresses whether a state medical education loan
scholarship program provided excludible scholarships within the meaning of § 117. In
the program, a state, in order to increase the number of doctors in its rural areas,
awarded amounts to qualified students to aid them in attending medical school. In lieu
of repaying the amounts to the state, a student must practice as a doctor in a rural area
of the state, selected by the state, for a period of five years. The ruling holds that
because the payment to the student is conditioned on the student practicing medicine in
a state-selected rural area for five years, the payment requires a substantial quid pro
guo by its recipient. The payments, thus, do not further an educational purpose and are
designed to accomplish a basic objective of the grantor. Thus, the amounts provided
by the state are not excludible under 8 117 and must be included in the recipient's
gross income. See also Porten v. Commissioner, T.C. Memo 1993-73, which holds that
academic assistance provided by the state of Alaska in exchange for recipients working
in Alaska following graduation is taxable to the recipients, and Rev. Rul. 76-122, 1976-1
C.B. 42, which concludes that students in an lowa nursing program must include in
gross income tuition payments they receive because the students are required to
provide nursing services in lowa in exchange for the tuition.

Although scholarships that represent payment for services are not excludible from
income under § 117(c), not all grants that are subject to conditions or limitations
represent payment for services. Determining whether a particular awards program
makes compensatory payments within the contemplation of § 117(c) is an inherently
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factual matter, requiring a consideration of the nature and extent of the impositions, and
of all other relevant facts and circumstances of the program.

Tuition payments and related expenses

As discussed above, scholarship grants to be awarded under a program such as the
one described above should not be viewed as compensation for services within the
meaning of § 117(c) where the service commitment imposed upon the recipients of the
scholarships does not constitute the requirement of a substantial quid pro quo from the
recipients. On the contrary, where the grants are relatively disinterested grants
designed to accomplish public rather than private or proprietary purposes, they should
be considered excludible scholarships under § 117(a).

All relevant facts and circumstances should be considered in determining whether a
service commitment for grant recipients imposes the requirement of a substantial quid
pro quo, or, alternatively, is intended to accomplish public rather than private or
proprietary purposes. For example, in your program, scholarship recipients have
significant input into which state he or she will serve. The state of service is a mutually
agreed upon decision of the _ and the scholarship recipient.
Further, as discussed in the October 22, 2001, letter submitted by your office, while
transfers to other departments are not encouraged once a choice of departments has
been made, requests to move to another department are granted. In fact, in
special cases, transfers to departments in different states are permitted. Compare this
commitment with the types considered in Rev. Rul. 73-256, Rev. Rul. 76-183, and
Porten v. Commissioner, supra, where the grant recipient was required to perform
services in a manner determined by the grantor, in a specific location determined by the
grantor, and in an office of the grantor. To the contrary, a program that imposes as its
only condition a requirement that the scholarship recipient must, following graduation,
perform services consistent with his or her college degree in any one of approximately
30 states, should not be viewed as imposing a substantial quid pro quo. Consequently,
the scholarships provided by your program should not constitute compensation for
services within the meaning of § 117(c) of the Code.

Finally, scholarships not representing compensation for services within the meaning of
8 117(c) of the Code do not constitute "wages" for purposes of § 3401(a). Additionally,
such amounts are not subject to 8 3402 relating to withholding for income taxes at
source, 8§ 3102 relating to withholding under the Federal Insurance Contribution Act
(FICA), or 8§ 3301 relating to the Federal Unemployment Tax Act (FUTA). Thus, there is
no requirement to file Forms W-2, or any return of information under § 6041, with
respect to such grants.
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The recipient of a scholarship or fellowship grant is responsible for determining whether
a scholarship grant is, in whole or in part, includible in gross income for federal income
tax purposes. As discussed above, qualified scholarships include only amounts
expended for "qualified tuition and related expenses." Qualified tuition and related
expenses are tuition and fees required for the enrollment or attendance of a student at
an educational institution, and fees, books, supplies, and equipment required for
courses of instruction at such an educational organization. Amounts received for room,
board, travel, and incidental living expenses are not related expenses. Thus,
scholarship receipts that exceed expenses for tuition, fees, books, supplies, and certain
equipment are not excludible from a recipient's gross income under 8 117.

Stipends

The analysis discussed above relating to 8§ 117(c) and whether the amounts received
by the recipients constitute payment for services also applies in the case of the stipend
amounts paid to the ﬂ participants. In addition, as discussed above, where
the stipends do not represent compensation for services, the payor of the stipend is not
required to file a W-2 or pay employment taxes with respect to the stipend amount. For
purposes of § 117(a), however, the stipend amounts are not excludible from the
recipients' income because they do not represent amounts expended for qualified
tuition or related expenses.

Payments for tuition of dependent children

Section rovides that a dependent child of a

shall be entitled to
scholarship assistance for any accredited institution of higher education. There is no
repayment obligation in exchange for the scholarship assistance.

Section 104(a)(1) provides that gross income does not include amounts received under
workmen's compensation acts as compensation for personal injuries or sickness.

Section 1.104-1(b) of the Income Tax Regulations states that § 104(a)(1) excludes from
gross income amounts received by an employee under a workmen's compensation act
or under a statute in the nature of a workmen's compensation act that provides
compensation to the employee for personal injury or sickness incurred in the course of
employment. Section 104(a)(1) also applies to compensation which is paid under a
workmen’s compensation act to the survivor or survivors of a deceased employee.
Section 104(a)(1) does not apply to a retirement pension or annuity to the extent it is
determined by reference to the employee's age or length of service, or the employee's
prior contributions, even though the employee's retirement is occasioned by an
occupational injury or sickness. Section 104(a)(1) also does not apply to amounts
which are received as compensation for a non-occupational injury or sickness nor to
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amounts received as compensation for an occupational injury or sickness to the extent
that they are in excess of the amount provided in the applicable workmen’s
compensation act or acts.

In Rev. Rul 77-235, 1977-2 CB 45, section 701(a) of the Public Safety Officers’ Benefits
Act of 1976 provided that when the Law Enforcement Assistance Administration
determined that a public safety officer died as the direct and proximate result of a
personal injury sustained in the line of duty, the Administration paid a benefit to certain
surviving dependents. The ruling concluded that the benefit paid pursuant to section
701 is an amount received under a statute in the nature of a workmen’s compensation
act and excludible from gross income under § 104(a)(1) of the Code.

The educational assistance provided to dependent m
rare paid pursuant to a statute, are limited to employees who
as the direct and proximate result of a personal injury incurred in the course of

employment and are not determined by reference to the employee's age, length of
service or prior contributions. Accordingly, ﬂquaﬁfies as a statute in
the nature of a workmen's compensation act and benefits paid to or on behalf of
dependent chicren of [ -
scholarship assistance are excludible from the dependent children's gross income
under 8 104(a)(1).

We note that this information is an “information letter”, which calls attention to well-
established interpretations or principles of tax law without applying them to a specific
set of facts. An information letter is advisory only and has no binding effect on the
Service. We thank you for your interest and concern in this matter and hope that the
general information and comments we have provided are helpful. If we mai be of

further assistance| ilease do not hesitate to contact me at (202) 622-7147

Sincerely,

Stephen J. Toomey
Assistant to the Branch Chief
Associate Chief Counsel
Income Tax & Accounting



