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Dear NN

This is in reply to your letter to President Bush, dated July 20, 2001, that was forwarded
to this office for response. In your letter, you express concern about the social security
taxes levied on ministers. For purposes of social security taxes, you request that action
be taken to have ministers treated under the Federal Insurance Contributions Act
(FICA) [sections 3101 - 3128 of the Internal Revenue Code (Code)] rather than under
the Self-Employment Contributions Act (SECA) [sections 1401 - 1403]. You request
this action to place some of the tax burden upon parishes and/or dioceses.

We are providing general information on FICA, SECA, and the deductions allowed to
self-employed persons that we think is relevant to your inquiry.

Social security and Medicare taxes are collected under two systems. Under FICA, the
employee and the employer each pay half of the taxes. Under SECA, the self-
employed person pays all the taxes. For the 2001 tax year, SECA taxes equal 15.3
percent of net earnings from self-employment (i.e., a total of 12.4 percent for social
security and 2.9 percent for Medicare), which is the same rate that employees and
employers combined pay in FICA taxes.

In order for a FICA tax obligation to arise, three requirements must be met under
section 3121 of the Code. First, there must be an employer-employee relationship.
Second, there must be a payment of “wages.” Third, the payment of wages must be
with respect to “employment.” If one of these three requirements is not met, liability for
FICA taxes does not arise.

A minister is not generally covered by FICA because the minister’s services are
generally excepted from the statutory definition of “employment.” Section 3121(b)(8)(A)
of the Code excepts from the definition of “employment” services that are performed by
a duly ordained, commissioned, or licensed minister in the exercise of his ministry. In



contrast, under SECA, a duly ordained, commissioned, or licensed minister is liable for
self-employment tax on income derived from his ministry.

Under section 1402 of the Code, the performance of services by a duly ordained,
licensed, or commissioned minister in the exercise of his ministry are covered by social
security and Medicare under SECA, unless the minister has qualified for the exemption
from self-employment tax. Section 1402(e) provides for a limited exemption if a
minister is conscientiously opposed to public insurance when certain other related
gualifications are met.

Thus, even though ordained, commissioned, or licensed ministers may be common-law
employees for income tax purposes, they are generally treated as self-employed for
social security purposes.

In explaining the reason for treating a minister as self-employed for social security
purposes (with respect to services performed in the exercise of his ministry), the Tax
Court, in Silvey v. Commissioner, T.C. Memo 1976-401, observed that “Congress chose
not to place the onus of participation in the old-age and survivors insurance program
upon the churches.”

To partly offset the tax burden that falls on self-employed persons, sections 164(f) and
1402(a)(12) of the Code provide separate deductions available to all individuals who
are subject to self-employment taxes. In explaining these deductions Congress stated
that their purpose was “to achieve parity between employees and self-employed.” H.R.
Rep. No. 98-47, 98" Cong., 1* Sess. 126 (1983), 1983-2 C.B. 336, 342.

A self-employed person is entitled to an income tax deduction under section 164(f) of
the Code for a portion of SECA taxes. The deduction under section 164(f) is taken
above the line and is available for income tax purposes only. Persons who are self-
employed for social security purposes can deduct half of their actual self-employment
taxes from gross income (line 27 of the 2001 Form 1040, U.S. Individual Income Tax
Return).

Section 1402(a)(12) of the Code also provides for a deduction in computing net
earnings from self-employment. Self-employment tax is computed on Schedule SE
(Form 1040), Self-Employment Tax, and the deduction is built into the current Schedule
SE. The deduction provided by section 1402(a)(12) is taken by the taxpayer when the
taxpayer performs the computational step of multiplying 0.9235 by trade or business
income (line 4 of the 2001 Short Schedule SE or lines 4a and 5b of the Long Schedule
SE).

In summary, as a self-employed person, a minister pays self-employment tax at a rate
of 15.3 percent with respect to services performed in the exercise of his ministry. To



partly offset this tax burden, deductions under sections 164(f) and 1402(a)(12) are
available.

| hope this general information is helpful to you. If you have any questions, please
contact Margaret Owens (Badge No. 50-05478) at (202) 622-6040.

We appreciate the time and trouble you have taken to provide your comments and
suggestions for a change in the present treatment of ministers for social security
purposes. The Office of the Assistant Secretary of the Treasury for Tax Policy has
been assigned responsibility for formulating the tax policies of the Department of the
Treasury. We are therefore sending your letter to that office for its information.

Sincerely,

Michael A. Swim
Chief, Employment Tax Branch 1
Office of the Division Counsel/
Associate Chief Counsel
(Tax Exempt & Government Entities)

cc: Assistant Secretary of the Treasury for Tax Policy



