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Dear Mr. -:

This is in response to your letter dated March 19, 2001 requesting a general
information letter on the deductibility of health club dues as medical expenses under
8 213 of the Internal Revenue Code. As you may know, an information letter calls
attention to a well-established interpretation or principle of tax law. It is advisory only
and is not a binding determination by the Internal Revenue Service.

Section 262 provides that, except as otherwise expressly provided by the Code, no
deduction is allowed for personal, living, or family expenses. Items of a personal,
living, or family nature are deductible as medical care expenses to the extent expressly
provided by § 213.

Section 213(a) of the Code allows a deduction for expenses paid during the taxable
year, not compensated by insurance or otherwise, for medical care of the taxpayer, a
spouse, or a dependent, to the extent that those expenses exceed 7.5 percent of the
taxpayer’s adjusted gross income. Section 213(d)(1)(A) defines “medical care” to
include amounts paid for the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of
disease, or for the purpose of affecting any structure of function of the body.

Section 1.213-1(e)(1)(ii) of the Income Tax Regulations further states that medical care
under 8§ 213 is strictly limited to expenses incurred primarily for the prevention or
alleviation of a physical or mental disease or defect. An expenditure that is merely
beneficial to the general health of an individual is not for medical care and, therefore is
a nondeductible personal expense.

Rev. Rul 55-261, 1955-1 C.B. 307, states that fees paid to a health institute at which
the taxpayer takes exercise, rubdowns, etc., are ordinarily a personal expense.
However, fees paid to health institutes may be deductible as a medical expense if such
treatments are prescribed by a physician and are substantiated by a statement by the
physician that the treatments are necessary for the alleviation of a physical or mental
defect or illness of the individual receiving the treatments.

Thus, in a particular situation fees for specific services provided by a health club may
be deductible if the requirements discussed above are met. However, 8§ 274(a)(3)
specifically provides that no deduction shall be allowed for federal income tax purposes
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for membership in any club organized for business, pleasure, recreation, or other
social purpose.

| hope this information is helpful. Please call Sean Dwyer at the number above, if you
have any questions.

Sincerely,

Associate Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

By:

Robert A. Berkovsky
Chief, Branch 2



