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Dear :

This letter is in reply to your inquiry about the taxability of severance pay that you have
been receiving from your former employer since your retirement in 1995.  You are
concerned that your employer is currently deducting Federal Insurance Contributions
Act (FICA)  taxes, commonly referred to as social security and Medicare taxes, from the
severance pay.
  
Although the information submitted does not contain the terms of the plan under which
you are receiving payments, it appears that your employer may have been treating the
payments as nonqualified deferred compensation under a transition rule in final
regulations under section 3121(v) of the Internal Revenue Code.  See Treasury
Regulations section 31.3121(v)(2)-1 and 31.3121(v)(2)-2.  

If the amounts paid by your employer are severance pay, severance pay is subject to
social security and Medicare taxes when paid.  The taxes apply regardless of when the
services were performed.  There has been no change in the law on January 1, 2000,
that would affect the social security and Medicare taxation of severance pay.

In Cohen v. United States, 63 F.Supp.2d 1131 (C.D. Cal. 1999),  the United States
District Court for the Central District of California held that severance pay paid by an
employer to a former employee in 1994, 1995, 1996, and 1997, was wages subject to
social security and Medicare taxes when paid.
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I hope this information is helpful to you.  If you have further questions, please call Alfred
G. Kelley (Identification Number 50-03882) at (202) 622-6040.

                                                               Sincerely,

                        

                                                               Jerry E. Holmes
                                                               Chief, Employment Tax Branch 2
                                                               Office of Division Counsel/ 
                                                                    Associate Chief Counsel 
                                                                    (Tax Exempt and Government Entities)


