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Date:
         September 30, 1999

 Legend

Decedent:                              
                                       

Personal 
Representative:                       

Estate:                                             
                            

Charity:                                                     
                   
Date 1:                              
Date 2:                          

Dear                 :

We received your representative’s letter of April 21, 1999, seeking a ruling to
determine if a bequest from the Decedent to Charity qualifies for an estate tax
charitable deduction under § 2055 of the Internal Revenue Code.  This letter responds
to your request.

The represented facts are as follows: Decedent created her Last Will and
Testament on Date 1.  Decedent died on Date 2.  Article VI of Decedent’s Last Will and
Testament provides that the Decedent gives, devises and bequeaths all the rest,
residue and remainder of Decedent’s property and estate, real, personal (including
securities, stocks, mutual fund, monies, etc.,) or mixed with which Decedent may die
seized and possessed, wheresoever located and situated as follows: To Charity to be
used in furtherance of its Charitable and Benevolent Work.
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Article VI further provides that should Charity not exist at the date of Decedent’s
death, or should a bequest to Charity no longer qualify for an estate tax charitable
deduction under the Internal Revenue Code, as then amended, Decedent gives the
rest, residue and remainder herein bequeathed to such one or more organizations that
qualify for an estate tax charitable deduction under the Internal Revenue Code, as then
amended, as Decedent’s Personal Representative shall select in its sole discretion.  

From Date 1 through the present, Charity has been listed as a charitable
organization in successive annual editions of Internal Revenue Service Publication 
No. 78.
     

Decedent’s Personal Representative requests a ruling that the bequest from the
Decedent to Charity qualifies for the estate tax charitable deduction under § 2055.

Section 2033 provides that the value of the gross estate shall include the value
of all property to the extent of the interest therein of the decedent at the time of his
death.  

Section 2055(a) provides, in part, that for purposes of the tax imposed by 
§ 2001, the value of the taxable estate shall be determined by deducting from the value
of the gross estate the amount of all bequests, legacies, devises, or transfers to or for
the use of any corporation organized and operated exclusively for religious, charitable,
scientific, literary, or educational purposes, including the encouragement of art, or to
foster national or international amateur sports competition (but only if no part of its
activities involve the provision of athletic facilities or equipment), and the prevention of
cruelty to children or animals, no part of the net earnings of which inures to the benefit
of any private stockholder or individual, which is not disqualified for tax exemption under
§ 501(c)(3) by reason of attempting to influence legislation, and which does not
participate in, or intervene in (including the publishing or distributing of statements), any
political campaign on behalf of (or in opposition to) any candidate for public office.  

 Rev. Proc. 82-39, 1982-2 C.B. 759, provides the extent to which contributors
may rely on the listing of an organization in Publication No. 78, Cumulative List of
Organizations described in § 170(c) of the Internal Revenue Code, for purposes of
deduction contributions under § 170 of the Code and for making grants under § 4945. 
Rev. Proc. 82-39 also provides that § 170 of the Code, with certain limitations, allows
deductions for federal income tax purposes of contributions or gifts made to or for the
use of an organization that qualifies as an organization described in § 170(c).  In order
for contributions by donors to be deductible, the organization must qualify at the time of
the contribution.  Rev. Proc. 82-39 further provides that , once an organization has
received a final ruling and determination letter classifying it as an organization
described in § 509(a)(1), (2), or (3), the status of contributors and grantors to such
organizations under §§ 170, 545(b)(2), 556(b)(2), 642(c), 4942, 4945, 2055, 2106(a)(2),
and 2522, will not be affected by reason of a subsequent revocation by the Service of
the organization's classification as described in § 509(a)(1), (2), or (3) until the date on
which notice of change of status is made to the public.
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In this case Charity has been listed in Pub. No. 78 as a tax exempt charitable
organization from Date 1 to the present.  The Decedent died on Date 2.  Based on 
Rev. Proc. 82-39, the Decedent’s Estate is entitled to rely on the information in Pub.
No. 78.  Rev. Proc. 82-39 does not specifically address the deductibility under § 2055 of
contributions to charities other than private foundations.  However, contributions to
public charities are as protected as contributions to private foundations, and the good
faith rule protects the estate tax deductibility of contributions to a charity if the charity is
listed in Pub. No. 78 at the time the transfer is made.  Therefore, we conclude that the
property the Decedent bequeathed to Charity is includible in the Estate of the Decedent
under § 2033 and qualifies for a charitable Deduction under § 2055.

Except as ruled above, no opinion is expressed or implied as to the federal tax
consequences of this transaction under any other provision of the Code.

The ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

A copy of this ruling should be attached to the taxpayer’s tax return filed for the
year in which the transaction referred to in this ruling is completed.

Sincerely, 

Christine E. Ellison
Branch Chief,
  Branch 7
Office of the Assistant
  Chief Counsel
(Passthroughs and
  Special Industries)


