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August 8, 2000

Dear              

This letter responds to your April 28, 2000 letter that
requests an exemption, pursuant to section 15.04(1) of Rev. Proc.
2000-1 I.R.B. 4, 51, from the $5,000 user fee with respect to a
private letter ruling request on behalf of                     .
You requested a ruling that                      is a political
subdivision of an Indian tribal government within the meaning of
section 7871(d) of the Internal Revenue Code.

We have determined that the section 15.04(1) exemption does
not apply. Accordingly a user fee is required.  As we discussed,
however,                      may qualify for a reduced user fee of
$500.  See Appendix A(4) of Rev. Proc. 2001.
 

Our analysis of your request follows.  Section 15.02 of Rev.
Proc. 2000-1 imposes in general a user fee on requests for private
letter rulings.

Section 15.04(1) of Rev. Proc. 2000-1 provides that the user
fee requirements do not apply to "departments, agencies, or
instrumentalities" of the United States that certify that they are
seeking a letter ruling on behalf of a program or activity funded
by federal appropriations.

The                                                is listed
in Rev. Proc. 83-87, 1983-2 C.B. 606 as a tribal entity having an
Indian tribal government as defined in section 7701(a)(40) of the
Code.  The tribal government has delegated some of its governmental
functions to                     .                       has
entered into an annual funding agreement and contracts with the
United States Department of Interior Bureau of Indian Affairs with
regard to the expenditure of funds appropriated by the United
States.

Under 25 U.S.C. 450j(k), for purposes of 40 U.S.C. 481(a), a
tribal organization carrying out certain contracts is deemed an
executive agency.  Under 25 U.S.C. 450b(l), a tribal organization
includes a legally established organization of Indians that is
controlled, sanctioned, or chartered by the recognized governing
body of an Indian tribe.  For purposes of 40 U.S.C. 481(a), 40



U.S.C. 472(a) provides that the term "executive agency" means any
executive department or independent establishment in the executive
branch of the federal government.

We have concluded that the term "departments, agencies, or
instrumentalities of the United States" as used in section 15.04(1)
of Rev. Proc. 2000-1 does not, and was not intended to, include an
entity described in 25 U.S.C 450j(k).  Title 25 U.S.C. section
450j(k) provides that

FOR PURPOSES OF SECTION 201(a) OF THE FEDERAL PROPERTY AND
ADMINISTRATIVE SERVICES ACT OF 1949 ( 40 U.S.C. 481(a)) (RELATING
TO FEDERAL SOURCES OF SUPPLY, INCLUDING LODGING PROVIDERS, AIRLINES
AND OTHER TRANSPORTATION PROVIDERS), a tribal organization carrying
out a contract, grant, or cooperative agreement under this
subchapter shall be deemed an executive agency when carrying out
such contract, grant, or agreement and the employees of the tribal
organization shall be eligible to have access to such sources of
supply on the same basis as employees of an executive agency have
such access (emphasis supplied).

By its terms, an entity is an "executive agency" solely for the
limited purposes of 40 U.S.C. 481(a).  Consequently, an entity is
not an executive agency for any other purposes of federal law.

Accordingly, we determined that the user fee exemption in
section 15.04(1) does not apply.

We also considered, although it was not dispositive, whether
the ruling concerns a "program or activity," another requirement of
section 15.04(1).  We note that there is a distinction between the
status of an entity under section 7871(d) of the Code, in contrast
to the tax status of a "program or activity."  The ruling request
involves an entity, whereas the user fee exemption involves a
program or activity.  The section 7871(d) status of an entity can
be determined without regard to the entity’s relationship to any
program or activity.

If you have any questions regarding this matter, please
contact Adrian Michur, (202) 622-3089 (not a toll-free call).

Sincerely yours,

Acting Associate Chief Counsel
(Financial Institutions & Products)

By: William E. Coppersmith
       Chief, Branch 2

cc:                                                             
                                                                 
                                                                 
                   


