DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

June 13, 2000

OFFICE OF
CHIEF COUNSEL

UILC: 3121.16-02
Number: INFO 2000-0135
Release Date: 9/30/2000

The Honorable Gary Condit
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Modesto, CA 95354

Attention: Ms. Pat Austin

Dear Congressman Condit:

This letter is in reply to your inquiry, dated April 14, 2000, on behalf of your constituent,
vtr N Pesicent oSN . NN s =bout the specia
timing rule governing Federal Insurance Contributions Act (FICA) taxes on nonqualified

deferred compensation. | hope the following information is helpful to you in addressing
your constituent’s concerns.

An Explanation of FICA

Both the employee and the employer pay FICA taxes on wages. Internal Revenue
Code (Code) sections 3101 and 3111. FICA tax has two components: old-age,
survivors and disability insurance (OASDI) tax, and hospital insurance (HI) tax. The
employer and the employee each pay OASDI tax of 6.2 percent and HI tax of 1.45
percent. Wages are generally subject to FICA tax when actually or constructively paid.
A special rule applies for wages deferred under a nonqualified deferred compensation
plan,* the rule your constituent asks about.

! A "nonqualified deferred compensation plan” is any plan or other arrangement
for deferral of compensation other than a qualified retirement plan, a tax-favored
annuity, or other plan described in section 3121(a)(5).
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The Congress enacted a special timing rule [section 3121(v)(2)] in 1983, at the same
time it repealed the general retirement FICA tax exclusions [section 3121(a)(2)(A),
(@)(3), and (a)(13)(A)(iii)]. The law now says that amounts deferred under a
nonqualified deferred compensation plan are subject to FICA tax when those amounts
are earned and vested:

. Any amount deferred under a nonqualified deferred compensation plan shall be
treated as wages for purposes of the FICA tax as of the later of:

(i) when the services are performed, or
———(ii) when there is no substantial risk of forfeiture of the rights to such

amount. [Code section 3121(v)(2)(A)].

. A nonduplication rule says once FICA taxes are paid on deferred wages, those
deferred wages and the income attributable to them are not again treated as
wages for FICA tax purposes. [Code section 3121(v)(2)(B)].

Consequently, section 3121(v)(2) generally accelerates the FICA tax timing of deferred
compensation to the time of deferral so no FICA tax is due on principal or income when
it is paid to the employee. The special timing rule generally does subject the employer
and the employee to additional FICA taxes at a time when no additional wages are paid
from which to withhold those FICA taxes. But usually much less total FICA tax is paid
than if the taxes were paid at the time the benefits were paid.

Benefits of Paying FICA Tax On Deferral:

Less overall FICA tax generally is paid when the taxes are paid on deferral for two
reasons. First, when the FICA taxes are paid at the time of deferral, the deferred
wages earn interest that is not subject to FICA tax. Second, the OASDI portion of FICA
tax is only imposed on a certain amount of wages each year. For the year 2000, the
wage base amount is $76,200. Participants in nonqualified deferred compensation
plans usually earn more than that OASDI wage base. If an employee already has
earned FICA wages over that wage base, the 6.2 percent OASDI portion of FICA tax
does not apply to the deferred compensation. Only the 1.45 percent HI tax applies
once the OASDI wage base is exceeded. If FICA taxation occurred at the time of
retirement, when benefit payments begin, the recipient might not have exceeded the
wage base. Then, both the OASDI and HI portions of FICA tax would apply,
presumably at a time when the recipient has less income with which to pay the taxes.

Final Regulations under section 3121(v)(2), which apply on or after January 1, 2000,
were published January 29, 1999. The regulations help employers comply with the
special timing rule by helping them determine the amount subject to FICA tax and when
that amount is subject to FICA tax. Under these final regulations, employers with
account balance plans and nonaccount balance plans that provide a benefit that is
“reasonably ascertainable” (as defined in Employment Tax Regulation § 31.3121(v)(2)-
1(e)(4)(B)) must pay FICA taxes on the amount deferred at the time of the deferral.
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An employer with a nonaccount balance plan that provides a benefit that is not

reasonably ascertainable has more flexibility. If a nonaccount balance plan provides a

benefit that is not reasonably ascertainable, the employer may:

. Estimate the tax and pay upon deferral (the “early inclusion” rule); or

. Wait to pay the tax until the amount deferred becomes reasonably ascertainable
(the “resolution date”). See Empl. Tax Reg. § 31.3121(v)(2)-1(e)(4).

Thus, an employer that finds payment of tax upon deferral burdensome may choose to
provide employees with a nonaccount balance plan that does not have a resolution
date until benefits begin. If the benefits are not reasonably ascertainable until the
benefits begin, then no tax must be paid until that time. Thus, the interpretation of the
law provided by the IRS regulations actually provides employers with greater flexibility in
applying the special timing law for FICA taxation of nonqualified deferred
compensation.

| hope this information is helpful to you in responding to your constituent. This letter will
be made available for public inspection after names, addresses, and other identifying
information have been deleted, as appropriate, under the Freedom of Information Act.
If you have questions regarding this letter, or if | can be of further assistance, please
contact me or Dan Boeskin (ID No. 50-16785) of my staff at (202) 622-6040.

Sincerely,

MARY OPPENHEIMER
Assistant Chief Counsel
Office of Division Counsel/
Associate Chief Counsel
(Tax Exempt and Government Entities)



