
Rev. Rul. 67-265, 1967-2 C.B. 205 

An association which furnishes light and water to its members 
on a cooperative basis may qualify for exemption from Federal 
income taxes as a 'like organization' under section 501(c)(12) of 
the Internal Revenue Code of 1954, provided 85 percent or more of 
its income consists of amounts collected from members for the sole 
purpose of meeting losses and expenses. 

I.T. 1671, C.B. II-1, 158 (1923), superseded. 

The purpose of this Revenue Ruling is to update and restate 
under the current statute and regulations the position set forth 
in I.T. 1671, C.B. II-1, 158 (1923). 

An association was incorporated without capital stock for the 
purpose of acquiring, establishing, and maintaining a light and 
water distribution system for its members.  It is organized on a
cooperative basis and its management is vested in a board of five 
trustees. 

Section 501(c)(12) of the Internal Revenue Code of 1954 
provides exemption from Federal income tax for benevolent life 
insurance associations of a purely local character, mutual ditch 
or irrigation companies, mutual or cooperative telephone
companies, or like organizations; but only if 85 percent or more 
of the income consists of amounts collected from members for the 
sole purpose of meeting losses and expenses. 

The term 'like organizations' as used in the statute is 
limited by the type of organizations specified in the statute. It 
is applicable only to those mutual or cooperative organizations 
which are engaged in activities similar in nature to the 
benevolent life insurance or public utility type of service or 
business customarily conducted by the specified organizations. 
See Rev. Rul. 65-201, C.B. 1965-2, 170. 

Furnishing light and water is a type of public utility
service similar in nature to that provided by the specified
organizations. Therefore, this organization may be exempt from 
Federal income tax as a 'like organization' under section 
501(c)(12) of the Code, provided 85 percent or more of its income 
consists of amounts collected from members for the sole purpose of 
meeting losses and expenses. 

An organization which considers itself within the scope of 
this Revenue Ruling must, in order to establish exemption under 
section 501(c)(12) of the Code, file an application on Form 1026, 
Exemption Application, with the District Director of Internal
Revenue for the internal revenue district in which is located the 
principal place of business or principal office of the 
organization. See section 1.501(a)-1 of the Income Tax 
Regulations. 



This Revenue Ruling restates under current law the position 
set forth in I.T. 1671. Therefore, I.T. 1671 is hereby
superseded. 


