
 

 
 
Part I  
 
Section 368.--Definitions relating to corporate reorganizations 
 
26 CFR 1.368-1:  Purpose and scope of exception of reorganization exchanges. 
(Also § 338; 1.338-3; 1.368-2).  
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ISSUE 

What is the proper Federal income tax treatment of the transaction described 

below?  

FACTS   

T is a corporation all of the stock of which is owned by individual A.  T has 150x 

dollars worth of assets and 50x dollars of liabilities.  P is a corporation that is unrelated 

to A and T.  The value of P’s assets, net of liabilities, is 410x dollars.  P forms 

corporation X, a wholly owned subsidiary, for the sole purpose of acquiring all of the 

stock of T by causing X to merge into T in a statutory merger (the “Acquisition Merger”).  

In the Acquisition Merger, P acquires all of the stock of T, and A exchanges the T stock 

for 10x dollars in cash and P voting stock worth 90x dollars.  Following the Acquisition 

Merger and as part of an integrated plan that included the Acquisition Merger, T 
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completely liquidates into P (the “Liquidation”).  In the Liquidation, T transfers all of its 

assets to P and P assumes all of T’s liabilities.  The Liquidation is not accomplished 

through a statutory merger.  After the Liquidation, P continues to conduct the business 

previously conducted by T. 

LAW 

Section 368(a)(1)(A) of the Internal Revenue Code provides that the term 

“reorganization” means a statutory merger or consolidation.  Section 368(a)(2)(E) 

provides that a transaction otherwise qualifying under § 368(a)(1)(A) shall not be 

disqualified by reason of the fact that stock of a corporation in control of the merged 

corporation is used in the transaction, if (i) after the transaction, the corporation 

surviving the merger holds substantially all of its properties and of the properties of the 

merged corporation (other than stock of the controlling corporation distributed in the 

transaction), and (ii) in the transaction, former shareholders of the surviving corporation 

exchanged, for an amount of voting stock of the controlling corporation, an amount of 

stock in the surviving corporation which constitutes control of the surviving corporation.  

Further, §1.368-2(j)(3)(iii) of the Income Tax Regulations provides that “[i]n applying the 

‘substantially all’ test to the merged corporation, assets transferred from the controlling 

corporation to the merged corporation in pursuance of the plan of reorganization are not 

taken into account.” 

Section 368(a)(1)(C) provides in part that a reorganization is the acquisition by 

one corporation, in exchange solely for all or part of its voting stock, of substantially all 

of the properties of another corporation, but in determining whether the exchange is 

solely for stock, the assumption by the acquiring corporation of a liability of the other 
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shall be disregarded.  Section 368(a)(2)(B) provides that if one corporation acquires 

substantially all of the properties of another corporation, the acquisition would qualify 

under § 368(a)(1)(C) but for the fact that the acquiring corporation exchanges money or 

other property in addition to voting stock, and the acquiring corporation acquires, solely 

for voting stock described in § 368(a)(1)(C), property of the other corporation having a 

fair market value which is at least 80 percent of the fair market value of all of the 

property of the other corporation, then such acquisition shall (subject to § 368(a)(2)(A)) 

be treated as qualifying under § 368(a)(1)(C).  Section 368(a)(2)(B) further provides that 

solely for purposes of determining whether its requirements are satisfied, the amount of 

any liabilities assumed by the acquiring corporation shall be treated as money paid for 

the property. 

Section 1.368-1(a) generally provides that in determining whether a transaction 

qualifies as a reorganization under § 368(a), the transaction must be evaluated under 

relevant provisions of law, including the step transaction doctrine. 

Section 1.368-2(k) provides, in part, that a transaction otherwise qualifying as a 

reorganization under § 368(a) shall not be disqualified or recharacterized as a result of 

one or more distributions to shareholders (including distribution(s) that involve the 

assumption of liabilities) if the requirements of §1.368-1(d) are satisfied, the property 

distributed consists of assets of the surviving corporation, and the aggregate of such 

distributions does not consist of an amount of assets of the surviving corporation 

(disregarding assets of the merged corporation) that would result in a liquidation of such 

corporation for Federal income tax purposes. 
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Rev. Rul. 67-274, 1967-2 C.B. 141, holds that an acquiring corporation’s 

acquisition of all of the stock of a target corporation solely in exchange for voting stock 

of the acquiring corporation, followed by the liquidation of the target corporation as part 

of the same plan, will be treated as an acquisition by the acquiring corporation of 

substantially all of the target corporation’s assets in a reorganization described in 

§ 368(a)(1)(C).  The ruling explains that, under these circumstances, the stock 

acquisition and the liquidation are part of the overall plan of reorganization and the two 

steps may not be considered independently of each other for Federal income tax 

purposes.  See also, Rev. Rul. 72-405, 1972-2 C.B. 217. 

Rev. Rul. 2001-46, 2001-2 C.B. 321, holds that, where a newly formed wholly 

owned subsidiary of an acquiring corporation merged into a target corporation, followed 

by the merger of the target corporation into the acquiring corporation, the step 

transaction doctrine is applied to integrate the steps and treat the transaction as a single 

statutory merger of the target corporation into the acquiring corporation.  Noting that the 

rejection of step integration in Rev. Rul. 90-95, 1990-2 C.B. 67, and § 1.338-3(d) is 

based on Congressional intent that § 338 replace any nonstatutory treatment of a stock 

purchase as an asset purchase under the Kimbell-Diamond doctrine, the Service found 

that the policy underlying § 338 is not violated by treating the steps as a single statutory 

merger of the target into the acquiring corporation because such treatment results in a 

transaction that qualifies as a reorganization in which the acquiring corporation acquires 

the assets of the target corporation with a carryover basis under § 362, rather than 

receiving a cost basis in those assets under § 1012.  (In Kimbell-Diamond Milling Co. v. 

Commissioner, 14 T.C. 74, aff’d per curiam, 187 F.2d 718 (1951), cert. denied, 342 U.S. 
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827 (1951), the court held that the purchase of the stock of a target corporation for the 

purpose of obtaining its assets through a prompt liquidation should be treated by the 

purchaser as a purchase of the target corporation's assets with the purchaser receiving 

a cost basis in the assets.)    

Section 338(a) provides that if a corporation makes a qualified stock purchase 

and makes an election under that section, then the target corporation (i) shall be treated 

as having sold all of its assets at the close of the acquisition date at fair market value 

and (ii) shall be treated as a new corporation which purchased all of its assets as of the 

beginning of the day after the acquisition date.  Section 338(d)(3) defines a qualified 

stock purchase as any transaction or series of transactions in which stock (meeting the 

requirements of § 1504(a)(2)) of one corporation is acquired by another corporation by 

purchase during a 12-month acquisition period.  Section 338(h)(3) defines a purchase 

generally as any acquisition of stock, but excludes acquisitions of stock in exchanges to 

which § 351, § 354, § 355, or § 356 applies. 

Section 338 was enacted in 1982 and was “intended to replace any nonstatutory 

treatment of a stock purchase as an asset purchase under the Kimbell-Diamond 

doctrine.” H.R. Conf. Rep. No. 760, 97th Cong, 2d Sess. 536 (1982), 1982-2 C.B. 600, 

632.  Stock purchase or asset purchase treatment generally turns on whether the 

purchasing corporation makes or is deemed to make a § 338 election.  If the election is 

made or deemed made, asset purchase treatment results and the basis of the target 

assets is adjusted to reflect the stock purchase price and other relevant items.  If an 

election is not made or deemed made, the stock purchase treatment generally results.  
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In such a case, the basis of the target assets is not adjusted to reflect the stock 

purchase price and other relevant items. 

Rev. Rul. 90-95 (Situation 2), holds that the merger of a newly formed wholly 

owned domestic subsidiary into a target corporation with the target corporation 

shareholders receiving solely cash in exchange for their stock, immediately followed by 

the merger of the target corporation into the domestic parent of the merged subsidiary, 

will be treated as a qualified stock purchase of the target corporation followed by a § 

332 liquidation of the target corporation.  As a result, the parent's basis in the target 

corporation's assets will be the same as the basis of the assets in the target 

corporation's hands.  The ruling explains that even though “the step-transaction doctrine 

is properly applied to disregard the existence of the [merged subsidiary],” so that the 

first step is treated as a stock purchase, the acquisition of the target corporation's stock 

is accorded independent significance from the subsequent liquidation of the target 

corporation and, therefore, is treated as a qualified stock purchase regardless of 

whether a § 338 election is made.  Thus, in that case, the step transaction doctrine was 

not applied to treat the transaction as a direct acquisition by the domestic parent of the 

assets of the target corporation because such an application would have resulted in 

treating a stock purchase as an asset purchase, which would be inconsistent with the 

repeal of the Kimbell-Diamond doctrine and § 338. 

Section 1.338-3(d) incorporates the approach of Rev. Rul. 90-95 into the 

regulations by requiring the purchasing corporation (or a member of its affiliated group) 

to treat certain asset transfers following a qualified stock purchase (where no § 338 

election is made) independently of the qualified stock purchase. In the example in 
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§ 1.338-3(d)(5), the purchase for cash of 85 percent of the stock of a target corporation, 

followed by the merger of the target corporation into a wholly owned subsidiary of the 

purchasing corporation, is treated (other than by certain minority shareholders) as a 

qualified stock purchase of the stock of the target corporation followed by a § 368 

reorganization of the target corporation into the subsidiary. As a result, the subsidiary's 

basis in the target corporation's assets is the same as the basis of the assets in the 

target corporation's hands. 

ANALYSIS 

If the Acquisition Merger and the Liquidation were treated as separate from each 

other, the Acquisition Merger would be treated as a stock acquisition that qualifies as a 

reorganization under § 368(a)(1)(A) by reason of § 368(a)(2)(E), and the Liquidation 

would qualify under § 332.  However, as provided in § 1.368-1(a), in determining 

whether a transaction qualifies as a reorganization under § 368(a), the transaction must 

be evaluated under relevant provisions of law, including the step transaction doctrine.  

In this case, because T was completely liquidated, the § 1.368-2(k) safe harbor 

exception from the application of the step transaction doctrine does not apply.  

Accordingly, the Acquisition Merger and the Liquidation may not be considered 

independently of each other for purposes of determining whether the transaction 

satisfies the statutory requirements of a reorganization described in § 368(a)(1)(A) by 

reason of § 368(a)(2)(E).  As such, this transaction does not qualify as a reorganization 

described in § 368(a)(1)(A) by reason of § 368(a)(2)(E) because, after the transaction, T 

does not hold substantially all of its properties and the properties of the merged 

corporation.  
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In determining whether the transaction is a reorganization, the approach reflected 

in Rev. Rul. 67-274 and Rev. Rul. 2001-46 is applied to ignore P’s acquisition of the T 

stock in the Acquisition Merger and to treat the transaction as a direct acquisition by P 

of T’s assets in exchange for 10x dollars in cash, 90x dollars worth of P voting stock, 

and the assumption of T’s liabilities. 

However, unlike the transactions considered in Revenue Rulings 67-274, 72-405 

and 2001-46, a direct acquisition by P of T’s assets in this case does not qualify as a 

reorganization under § 368(a).  P’s acquisition of T’s assets is not a reorganization 

described in § 368(a)(1)(C) because the consideration exchanged is not solely P voting 

stock and the requirements of § 368(a)(2)(B) are not satisfied.  Section 368(a)(2)(B) 

would treat P as acquiring 40 percent of T’s assets for consideration other than P voting 

stock (liabilities assumed of 50x dollars, plus 10x dollars cash).  See Rev. Rul. 73-102, 

1973-1 C.B. 186 (analyzing the application of § 368(a)(2)(B)).  P’s acquisition of T’s 

assets is not a reorganization described in § 368(a)(1)(D) because neither T nor A (nor 

a combination thereof) was in control of P (within the meaning of § 368(a)(2)(H)(i)) 

immediately after the transfer.  Additionally, the transaction is not a reorganization under 

§ 368(a)(1)(A) because T did not merge into P.  Accordingly, the overall transaction is 

not a reorganization under § 368(a).   

Additionally, P’s acquisition of the T stock in the Acquisition Merger is not a 

transaction to which § 351 applies because A does not control P (within the meaning of  

§ 368(c)) immediately after the exchange. 

Rev. Rul. 90-95 and § 1.338-3(d) reject the step integration approach reflected in 

Rev. Rul. 67-274 where the application of that approach would treat the purchase of a 

http://www.lexis.com/research/buttonTFLink?_m=a562392480721beac8ffb3440d934262&_xfercite=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5bRev.%20Rul.%202001-46%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_butType=3&_butStat=2&_butNum=11&_butInline=1&_butinfo=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5bRev.%20Rul.%2090-95%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_fmtstr=FULL&docnum=1&_startdoc=1&wchp=dGLzVlz-zSkAA&_md5=017f2dc89e28dea184f2a4789f884775
http://www.lexis.com/research/buttonTFLink?_m=a562392480721beac8ffb3440d934262&_xfercite=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5bRev.%20Rul.%202001-46%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_butType=4&_butStat=0&_butNum=63&_butInline=1&_butinfo=26%20C.F.R.%201.338-3&_fmtstr=FULL&docnum=1&_startdoc=1&wchp=dGLzVlz-zSkAA&_md5=b3d3de8c51b20a1331148091b1db28d0
http://www.lexis.com/research/buttonTFLink?_m=a562392480721beac8ffb3440d934262&_xfercite=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5bRev.%20Rul.%202001-46%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_butType=3&_butStat=2&_butNum=12&_butInline=1&_butinfo=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5bRev.%20Rul.%2067-274%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_fmtstr=FULL&docnum=1&_startdoc=1&wchp=dGLzVlz-zSkAA&_md5=44267beee810f3bead1e4e1587000a13
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target corporation's stock without a § 338 election followed by the liquidation or merger 

of the target corporation as the purchase of the target corporation's assets resulting in a 

cost basis in the assets under § 1012.  Rev. Rul. 90-95 and § 1.338-3(d) treat the 

acquisition of the stock of the target corporation as a qualified stock purchase followed 

by a separate carryover basis transaction in order to preclude any nonstatutory 

treatment of the steps as an integrated asset purchase. 

In this case, further application of the approach reflected in Rev. Rul. 67-274, 

integrating the acquisition of T stock with the liquidation of T, would result in treating the 

acquisition of T stock as a taxable purchase of T’s assets.   Such treatment would 

violate the policy underlying § 338 that a cost basis in acquired assets should not be 

obtained through the purchase of stock where no § 338 election is made.  Accordingly, 

consistent with the analysis set forth in Rev. Rul. 90-95, the acquisition of the stock of T 

is treated as a qualified stock purchase by P followed by the liquidation of T into P under 

§ 332. 

HOLDING 

The transaction is not a reorganization under § 368(a).  The Acquisition Merger is 

a qualified stock purchase by P of the stock of T under § 338(d)(3).  The Liquidation is a 

complete liquidation of a controlled subsidiary under § 332. 

PROSPECTIVE APPLICATION 

The Service will consider the application of § 7805(b) on a case-by-case basis. 

DRAFTING INFORMATION  

The principal author of this revenue ruling is Mary W. Lyons of the Office of 

Associate Chief Counsel (Corporate).  For further information regarding this revenue 

ruling, contact Ms. Lyons at (703) 622-7930 (not a toll-free call). 
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