
 
 
Part I 
 
 
Section 105- Amounts Received Under Accident and Health Plans (Also Section 106-
Contributions by Employers to Accident and Health Plans) 
 

Rev. Rul.  2006-36 

 

ISSUE 

 

Are amounts paid to an employee under a reimbursement plan excludable from the 

employee’s gross income under § 105(b) of the Internal Revenue Code (the Code) if the 

plan provides that amounts may be paid as § 213(d) medical benefits to a designated 

beneficiary (other than the employee’s spouse or dependents or an employee)? 

 

FACTS 

 

Employer sponsors a reimbursement plan (the Plan) that reimburses an employee 

solely for substantiated medical care expenses (as defined in § 213(d)).  The Plan 

provides reimbursements up to an annual maximum dollar amount for the coverage 

period and reimburses medical expenses only to the extent that the expenses have not 

been reimbursed from any other plan.  Under the Plan, each employee’s unused 

reimbursement amount available at the end of each plan year is carried forward for use 

in later plan years.  The Plan reimburses the substantiated medical care expenses of 

both current and former employees (including retired employees), their spouses and 
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dependents (as defined in §152, determined without regard to § 152(b)(1), (b)(2), and 

(d)(1)(B)).  The Plan also reimburses the substantiated medical care expenses of the 

surviving spouse and dependents of a deceased employee.  Upon the death of the 

deceased employee’s surviving spouse and last dependent, or upon the death of the 

employee if there is no surviving spouse or dependents, any unused reimbursement 

amount is paid as reimbursement of substantiated medical care expenses of a 

beneficiary designated by the employee.   The Plan does not include the fair market 

value of the coverage for the designated beneficiary in the gross income of the 

employee.  The Plan treats the reimbursement as taxable to the designated beneficiary. 

  

 

The Plan is paid for solely by Employer and is not provided pursuant to a salary- 

reduction election or otherwise under a § 125 cafeteria plan.  Neither the employee nor 

any other person has the right, currently or for any future year, to receive any benefit 

other than the reimbursement of substantiated medical care expenses incurred by the 

employee, his or her spouse and dependents or the employee’s designated beneficiary.  

 

LAW AND ANALYSIS 

 

Section 61(a)(1) provides that, except as otherwise provided in Subtitle A, gross income 

includes compensation for services, including fees, commissions, fringe benefits, and 

similar items.  Section 1.61-21(a)(3) and (4) of the of the Income Tax Regulations states 

that a fringe benefit provided in connection with the performance of services shall be 
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considered to have been provided as compensation to the person performing such 

services.  Thus, a fringe benefit may be taxable to a person even though that person did 

not actually receive the fringe benefit.  If a fringe benefit is furnished to someone other 

than the service provider, such benefit is considered as furnished to the service provider 

and use by the other person is considered use by the service provider. 

  

Section 106 provides that the gross income of an employee does not include employer-

provided coverage under an accident or health plan.  Section 1.106-1 of the regulations 

provides that the gross income of an employee does not include contributions which the 

employee’s employer makes to an accident or health plan for compensation (through 

insurance or otherwise) for personal injuries or sickness to the employee or the 

employee’s spouse or dependents.   

 

Section 105(a) provides that, except as otherwise provided in § 105, amounts received 

by an employee through accident or health insurance for personal injuries or sickness 

shall be included in gross income to the extent such amounts (1) are attributable to 

contributions by the employer which were not includible in the gross income of the 

employee, or (2) are paid by the employer.  

   

Section 105(b) states that except in the case of amounts attributable to (and not in 

excess of) deductions allowed under § 213 (relating to medical expenses) for any prior 

taxable year, gross income does not include amounts referred to in § 105(a) if such 

amounts are paid, directly or indirectly, to the taxpayer to reimburse the taxpayer for 
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expenses incurred by the taxpayer for the medical care (as defined in § 213(d)) of the 

taxpayer or the taxpayer's spouse or dependents (as defined in § 152, determined 

without regard to § 152(b)(1), (b)(2), and (d)(1)(B)).    

 

Section 1.105-2 of the Income Tax Regulations provides that only amounts that are paid 

specifically to reimburse the taxpayer for expenses incurred by the taxpayer, spouse or 

dependents for the prescribed medical care are excludable from gross income.  Section 

1.105-2 further provides that payments to or on behalf of the taxpayer’s spouse or 

dependents shall constitute indirect payment to the taxpayer. Section 1.105-2 also 

states that “. . . section 105(b) does not apply to amounts which the taxpayer would be 

entitled to receive irrespective of whether or not he incurs expenses for medical care.”  

Thus, if an employee has the opportunity  to receive a payment irrespective of whether 

any medical expenses have been incurred by the employee or the employee’s spouse 

or dependents, the payment is not excludable from gross income under § 105(b) even if 

the employee (or his or her spouse or dependents) incurred medical expenses during 

the year. 

 

Notice 2002-45, 2002-2 C.B. 93, describes the tax treatment of health reimbursement 

arrangements (HRAs) excludable under § 105(b).  The notice explains that an HRA is 

an arrangement that is paid for solely by the employer and not pursuant to a salary 

reduction election or otherwise under a § 125 cafeteria plan.  An HRA reimburses the 

employee for medical care expenses (as defined in § 213(d)) incurred by the employee 

or by the employee’s spouse or dependents, and provides reimbursements up to a 
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maximum dollar amount with any unused portion of that amount at the end of the 

coverage period carried forward to subsequent coverage periods. 

 

Notice 2002-45 also states that to qualify for the exclusion from gross income under § 

105(b), an HRA may only provide benefits that reimburse expenses for medical care as 

defined in § 213(d).  An HRA does not qualify for the exclusion under § 105(b) if any 

person has the right to receive cash or any other taxable or non-taxable benefit under 

the arrangement other than the reimbursement of medical care expenses.  If any person 

has such a right, currently or for any future year, all payments to all persons made from 

the arrangement in the current year are included in gross income, even amounts paid to 

reimburse medical care expenses of the employee, spouse or dependents.   

  

Situation 3 of Rev. Rul. 2005-24, 2005-16 I.R.B. 892, describes a plan that, after the 

death of an employee and the employee’s surviving spouse and dependents, pays all or 

a portion of the unused reimbursement amount in cash to a beneficiary or beneficiaries 

designated by the employee, and if no beneficiary is designated, to the deceased 

employee’s estate.  Rev. Rul. 2005-24 holds that an amount (including an amount paid 

to reimburse medical expenses) paid from a plan that provides for the payment of the 

unused reimbursement amount in cash or other benefits is not excludable from the 

employee’s gross income under §105(b). Rev. Rul. 2005-24 does not specifically 

address reimbursement of § 213(d) medical expenses incurred by a non-spouse or non-

dependent.   Nevertheless, the ruling also states that it applies to any purported 

employer-provided medical reimbursement arrangement that provides for the receipt by 
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the employee or any other person of cash or any other taxable or non-taxable benefit 

other than the reimbursement of medical care expenses of employees and their 

spouses and dependents.  This principle applies to amounts paid for reimbursement of 

medical expenses to designated beneficiaries other than the employee’s spouse or 

dependents.   

 

The Plan described in this ruling does not meet the requirements of § 105(b) and § 

1.105-2.  Because a beneficiary who is not the employee’s spouse or dependent  may 

receive some or all of the medical reimbursements under the Plan, amounts paid under 

the Plan are not excludable under § 105(b) even if those amounts are paid to reimburse 

the medical expenses of the employee or the employee’s spouse or dependents.   

Because the benefit is provided in connection with the performance of services by the 

employee, the benefit is considered provided to the employee and must be included in 

the employee’s gross income.   See § 1.61-21(a)(3) and (4).    

 

HOLDING  

 

Amounts paid to an employee under a reimbursement plan are not excludable from 

gross income under § 105(b) if the plan permits amounts to be paid as § 213(d) medical 

benefits to a designated beneficiary (other than the employee’s spouse or dependents 

of the employee).  None of the payments made from the reimbursement plan during the 

plan year to any person, including amounts paid to reimburse the medical expenses of 

an employee or the employee’s spouse or dependents, is excludable from the gross 
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income. 

  

EFFECT ON OTHER DOCUMENTS 

 

Rev. Rul. 2005-24, 2005-16 I.R.B. 892, Rev. Rul. 2002-41, 2002- 2 C.B. 75, and Notice 

2002-45, 2002-2 C.B. 93 are amplified. 

 

EFFECTIVE DATE 

For reimbursement plans containing a provision on or before August 14, 2006 stating 

that upon the death of a deceased employee’s surviving spouse and last dependent, or 

upon the death of the employee, if there is no surviving spouse or dependents, any 

unused reimbursement amount will be paid as a reimbursement of substantiated 

medical care expenses of a beneficiary designated by the employee, this revenue ruling 

is effective with respect to that provision for plan years beginning after December 31, 

2008.   

 

DRAFTING INFORMATION 

The principal author of this revenue ruling is Shoshanna Tanner of the Office of Division 

Counsel/Associate Chief Counsel (Tax Exempt and Government Entities).  For further 

information regarding this revenue ruling, contact Elizabeth Purcell at (202) 622-6080 

(not a toll-free call). 


