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ISSUE 
 
 If a joint venture partnership between a taxable REIT subsidiary (TRS) of 
a real estate investment trust (REIT) and a corporation that qualifies as an 
independent contractor of the REIT under § 856(d)(3)(B) of the Internal Revenue 
Code provides noncustomary services to tenants of the REIT in the situation 
described below, will rents paid by the tenants to the REIT fail to qualify as rents 
from real property under § 856(d)?  
FACTS 
 
 R is a corporation that has elected and qualifies to be treated as a REIT 
under subchapter M of Chapter 1 of the Code.  R owns and operates rental 
apartment properties in several major metropolitan areas.  In 2002, R formed a 
wholly owned corporation, T, to provide services to tenants of its properties.  R 
and T filed Form 8875 to jointly elect for T to be treated as a TRS of R effective 
as of the date of T’s formation.  The services provided to tenants by T are 
services that are not customarily provided to tenants of rental apartment 
properties in the metropolitan areas in which R’s properties are located.  
 
 X is a corporation unrelated, either directly or indirectly, to either R or T.  X  
qualifies as an independent contractor under § 856(d)(3)(B).  X  provides various 
services to R’s tenants and tenants of other rental apartments in the areas where 
R’s properties are located.  The services provided by X are noncustomary in the 
areas where R’s properties are located and are primarily for the convenience of 
tenants. 
 
 X and T formed P, which is treated as a partnership for federal income tax 
purposes, to provide the noncustomary services that formerly were separately 
provided to R’s tenants by either X or T.  X and T made equal capital 
contributions to P.  X and T share in all items of P’s income, gain, loss, and 
deduction in proportion to their capital contributions. R’s tenants contract directly 
with P for services.  R does not receive any payments related to the services 
from  P, X or tenants.  R receives quarterly dividends from T.  
LAW AND ANALYSIS 



 To qualify as a REIT, an entity must derive at least 95 percent of its gross 
income from sources listed in § 856(c)(2) and at least 75 percent of its gross 
income from sources listed in § 856(c)(3).  “Rents from real property” are among 
the sources listed in both of those sections.  Section 856(d)(1) defines rents from 
real property to include rents from interests in real property, charges for services 
customarily rendered in connection with the rental of real property, and rent 
attributable to certain leased personal property.  However, § 856(d)(2)(C) 
excludes “impermissible tenant service income” from the definition of rents from 
real property.   
 
 Section 856(d)(7)(A) defines  “impermissible tenant service income” to 
include, with respect to any real or personal property, any amount received or 
accrued directly or indirectly by a REIT for services furnished or rendered by the 
REIT to tenants of the property.  Section 856(d)(7)(B) provides that if 
impermissible tenant service income from a property for any tax year exceeds 1 
percent of all amounts received or accrued directly or indirectly by the REIT 
during the tax year from the property, the impermissible tenant service income 
from the property shall include all amounts received or accrued from the property 
for the tax year.  Section 856(d)(7)(C)(i) provides that services furnished or 
rendered through a TRS or an independent contractor from whom the REIT does 
not derive or receive any income are not treated as furnished, rendered, or 
provided by the REIT for purposes of § 856(d)(7)(A).  Thus, services rendered by 
a TRS do not give rise to impermissible tenant service income, and services 
rendered by an independent contractor do not give rise to impermissible tenant 
service income if the REIT does not receive or derive income from the 
independent contractor.   
 
 R’s tenants contract directly with P to perform noncustomary services.  
Thus, R does not receive directly any payments related to the services from P.  
Also, R does not directly or indirectly receive income from X, an independent 
contractor.  T is entitled to its share of income from the performance of services 
in proportion to its interest in P, and  R may indirectly receive this income in the 
form of dividends from T.   Under § 856(d)(7)(A) amounts received directly or 
indirectly by a REIT for services furnished or rendered to tenants constitute 
impermissible tenant service income.   
 
However, § 856(d)(7)(C)(i) provides an exception for services furnished or 
rendered through a TRS.   R’s only interest in P is through T, which is a TRS.  
Accordingly, the services provided by P are treated as provided by T to the 
extent of T’s interest in P.  Therefore, R will not be treated as providing 
impermissible tenant services to its tenants.  
 
HOLDING 
 
 Under the circumstances described above, a joint venture partnership 
between a TRS of a REIT and a corporation that qualifies as an independent 



contractor of the REIT under § 856(d)(3)(B) may provide noncustomary services 
to tenants of the REIT without causing the rents paid by the tenants to the REIT 
to fail to qualify as rents from real property under § 856(d).   
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