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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent.

LEGEND

Taxpayer = ------------------------------
Counterparty = --------------------------------------------------
Date 1 = ------------------
Date 2 = -------------------
Date 3 = -------------------
Date 4 = -------------------
Date 5 = -------------------
A Amount = ---------------------
B Amount = -----------
C Amount = -----------------
D Amount = -----------------
E Amount = -----------------
F Amount = ---------------
G = ----
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H = ---------
I = ------
J = ---------

ISSUE

Whether Treas. Reg. § 1.446-4 allows Taxpayer to defer the recognition of the 
portion of the unamortized hedge gain from an anticipatory interest rate hedge 
allocable to repurchased Debentures when the Taxpayer elects under I.R.C. § 108(i) 
to defer the recognition of cancellation of indebtedness income realized upon the 
repurchase of the Debentures.

CONCLUSION

Based on the information provided to our office, we believe that Treas. Reg. 
§ 1.446-4 does not allow Taxpayer to defer the recognition of the portion of the 
unamortized hedge gain from an anticipatory interest rate hedge allocable to the 
repurchased Debentures when the Taxpayer elects under I.R.C. § 108(i) to defer the 
recognition of cancellation of indebtedness income realized upon the repurchase of 
the Debentures.

FACTS

On Date 2, Taxpayer issued A Amount of junior subordinated debentures, each with 
a principal amount of $1,000, for an issue price of B Amount per debenture 
(“Debentures”). The Debentures had a final stated maturity date of Date 5. The 
interest rate on the Debentures from issuance until Date 4, is G% per annum, 
payable semiannually. Beginning Date 4 and through Date 5, interest will be payable 
quarterly at a rate equal to three-month LIBOR plus H% per annum. 

On Date 1, prior to issuance of the Debentures, Taxpayer entered into a ten-year
interest rate swap with Counterparty to lock-in interest rates for the fixed rate term of 
the Debentures. The anticipatory interest rate hedge was identified as a hedge of the 
Debentures for both book and tax purposes (“Hedge”). The Hedge required 
Taxpayer to pay Counterparty semiannually an amount equal to I% per annum 
multiplied by a notional principal amount of A Amount. Counterparty was required to 
pay Taxpayer quarterly an amount equal to three-month LIBOR multiplied by a 
notional principal amount of A Amount. The Hedge was intended to protect Taxpayer 
from changes in interest rates from the inception of the Hedge until the completion of 
the anticipated issuance of the Debentures.  
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The Hedge was terminated on the date of the Debenture’s issuance, Date 2, and 
Counterparty paid a termination payment of C Amount, resulting in gain on the 
Hedge to Taxpayer of D Amount (“Hedge Gain”).  Taxpayer amortized Hedge Gain 
over the ten years for both book and tax purposes.  

On Date 3, Taxpayer made an offer to purchase its Debentures at a price below the 
principal amount due on the Debentures. Holders accepted the offer on J% of the 
outstanding Debentures, resulting in cancellation of indebtedness income in an 
amount of E Amount (“COD Income”). The unamortized Hedge Gain that was 
allocable to the repurchased Debentures was F Amount. For book purposes, 
Taxpayer will recognize both COD Income and the Hedge Gain allocable to the 
repurchased Debentures during the year of repurchase. For tax purposes, however, 
Taxpayer has elected to defer the recognition of the COD income under I.R.C. § 
108(i).  Taxpayer argues that under Treas. Reg. § 1.446-4 it can defer the 
recognition of the unamortized Hedge Gain allocable to the repurchased Debentures 
until the years the COD income is recognized under I.R.C. § 108(i). 

LAW 

In general, Treas. Reg. § 1.446-4 provides that a hedging transaction as defined in 
Treas. Reg. § 1.1221-2(b) (whether or not the character of gain or loss from the 
transaction is determined under Treas. Reg. § 1.1221-2) must be accounted for 
under the rules of Treas. Reg. § 1.446-4.  To the extent that provisions of any other 
regulations governing the timing of income, deductions, gain, or loss are inconsistent 
with the rules of Treas. Reg. § 1.446-4, the rules of Treas. Reg. § 1.446-4 control. 

Treas. Reg. § 1.1221-2(b) defines a hedging transaction, in part, as a transaction 
that a taxpayer enters into in the normal course of the taxpayer=s trade or business 
primarily to reduce risk of interest rate or price changes or currency fluctuations with 
respect to borrowings made or to be made, or ordinary obligations incurred or to be 
incurred, by the taxpayer.  Treas. Reg. § 1.1221-2(c) provides rules to determine 
whether a transaction is a hedging transaction.  

Under Treas. Reg. § 1.446-4(b), the method of accounting used by a taxpayer for a 
hedging transaction must clearly reflect income. To clearly reflect income, the 
method used must reasonably match the timing of income, deduction, gain, or loss 
from the hedging transaction with the timing of income, deduction, gain, or loss from 
the item or items being hedged. Taking gains and losses into account in the period 
in which they are realized may clearly reflect income in the case of certain hedging 
transactions. In the case of many hedging transactions, however, taking gains and 
losses into account as they are realized does not result in the matching required by 
this section. 
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Under Treas. Reg. § 1.446-4(c), for any given type of hedging transaction, there may 
be more than one method of accounting that satisfies the clear reflection 
requirement of Treas. Reg. § 1.446-4(b). A taxpayer is generally permitted to adopt 
a method of accounting for a particular type of hedging transaction that clearly 
reflects the taxpayer’s income from that type of transaction.

Treas. Reg. § 1.446-4(e) provides requirements and limitations on the taxpayer’s 
choice of method of accounting for certain hedging transactions.  Even if these rules 
are satisfied, however, the taxpayer’s method, as actually applied to the taxpayer’s 
hedging transactions, must clearly reflect income by meeting the matching 
requirement of Treas. Reg. § 1.446-4(b).  Under Treas. Reg. § 1.446-4(e)(4), gain or 
loss from a transaction that hedges a debt instrument issued or to be issued by a 
taxpayer must be accounted for by reference to the terms of the debt instrument and 
the period or periods to which the hedge relates. A hedge of a debt instrument that 
provides for interest to be paid at a fixed or a qualified floating rate, for example, 
generally is accounted for using constant yield principles. Thus, assuming that a 
fixed rate or qualified floating rate instrument remains outstanding, hedging gain or 
loss is taken into account in the same periods in which it would be taken into 
account if it adjusted the yield of the instrument over the term to which the hedge 
relates. For example, gain or loss realized on a transaction that hedged an 
anticipated fixed rate borrowing for its entire term is accounted for, solely for 
purposes of this section, as if it decreased or increased the issue price of the debt 
instrument.

Treas. Reg. § 1.446-4(f) provides that the rules of Treas. Reg. § 1.446-4 govern the 
timing of income, deduction, gain, or loss on hedging transactions but do not affect 
the type or character of income, deduction, gain, or loss produced by the 
transaction. For example, the rules of Treas. Reg. § 1.446-4(e)(4) do not increase or 
decrease the interest income or expense of a taxpayer that hedges a debt 
instrument or liability.

In Rev. Rul. 2002-71, 2002-2 C.B. 763, contemporaneously with the issuance of a 
ten-year fixed-rate debt instrument issued by a taxpayer, the taxpayer entered into a 
fixed to floating rate notional principal contract (NPC) to hedge the interest rate on 
the first five years of the debt instrument.  The taxpayer terminated the NPC on the 
last day of the second year.  Because the NPC would have hedged the interest rate 
on the debt instrument for the next three years and the termination payment 
represents the present value of the extinguished rights and obligations under the 
NPC for these years, the ruling holds that any termination payment was to be taken 
into account over the next three years to clearly reflect income in accordance with 
the matching requirement of Treas. Reg. § 1.446-4.  In the fourth year, the taxpayer 
retired the debt instrument.  The ruling holds that the remaining gain or loss from the 
termination of the NPC is recognized in the fourth year in order to match the timing 
of income, deduction, gain, or loss from the hedging transaction with the timing of 
income, deduction, gain, or loss from the item being hedged.
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I.R.C. § 108(i) allows, at the election of the taxpayer, income from the discharge of 
indebtedness in connection with the reacquisition after December 31, 2008 and 
before January 1, 2011, of an applicable debt instrument to be includible in gross 
income ratably over the 5-taxable-year period beginning with the fifth or fourth 
taxable year following the taxable year in which the reacquisition occurs, whichever 
is applicable.  The preamble to TD 9497 provides that the IRS and Treasury 
Department believe that the deferral rules of I.R.C. § 108(i) generally are intended to 
facilitate debt workouts and to alleviate taxpayer liquidity concerns by deferring the 
tax liability associated with COD income.   In general, COD income is determined 
based on the adjusted issue price of a debt instrument.  See Treas. Reg. § 1.61-
12(c)(2)(ii).

ANALYSIS

Treas. Reg. § 1.446-4(e)(4) requires that gain or loss from a transaction that hedges 
a debt instrument to be issued must be accounted for by reference to the terms of 
the debt instrument and the period or periods to which the hedge relates.  In Rev. 
Rul. 2002-71, the Service applied Treas. Reg. § 1.446-4(e)(4) to a hedge that only 
managed interest rate risk for the first five years of a ten year debt instrument.  
Accordingly, the ruling held that gain or loss from the early termination of the hedge 
at the end of year two was required to be spread over the next three years as that 
was the period to which the hedge related and sought to reduce risk. 
In this case, the Taxpayer entered into the anticipatory Hedge to manage interest 
rate risk by locking-in a borrowing rate on the Debentures for the first ten years of 
the life of the Debentures.  As a result, Taxpayer amortized the Hedge Gain over the 
period to which it was locking-in its fixed rate of interest.  Taxpayer’s accounting for 
the Hedge Gain is fully consistent with the matching principles of Treas. Reg. 
§ 1.446-4 as the Hedge Gain is taken into account and matched against the 
additional interest expense that Taxpayer sought to hedge against as a result of 
concern over increasing interest rates during the period before the pricing of its 
Debentures. 

When the Debentures were repurchased with no related reissuance, the term of the 
Debentures ended, and interest that had been effectively reduced by the Hedge of 
those Debentures no longer existed. Thus, upon repurchase, the item being hedged 
ceased to exist, and to clearly reflect income, the unamortized Hedge Gain allocable 
to the repurchased Debentures should be recognized in the year in which the 
Debentures were repurchased.  See Treas. Reg. § 1.446-4(e)(4) and Rev. Rul. 
2002-71 (the matching rules do not contemplate that the gain or loss on a debt 
hedge continues to be spread or amortized once the hedged item is terminated).

Based on its election under I.R.C. § 108(i), Taxpayer would like to change how it is 
matching the Hedge Gain so that the unamortized Hedge Gain allocable to the 
repurchased Debentures would now be matched to COD income (not interest 
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expense).  The Taxpayer’s election under I.R.C. § 108(i), however, should not 
change the conclusion that the unamortized Hedge Gain allocable to the 
repurchased Debentures should be recognized in the year of repurchase.

First, based on the information provided, there is no connection between the Hedge 
Gain and the COD income to require matching of the two in this case.  Treas. Reg. 
§ 1.446-4 clearly requires that the Hedge Gain be spread over the period to which 
the Hedge relates.  In this case, the Hedge only related to the fixed rate term of the 
Debentures, so spreading the Hedge Gain to a different period and to a period even 
longer than the ten year fixed rate period being hedged is contrary to the regulations.  
Second, the COD income does not appear to have arisen from changes in interest 
rate risk, and the purpose of the anticipatory Hedge was to manage interest rate risk.  
Third, as noted above, the matching rules in Treas. Reg. § 1.446-4 do not 
contemplate that gain on a debt hedge continues to be spread or amortized once the 
hedged item is terminated.

For the above reasons, Treas. Reg. § 1.446-4 should not allow Taxpayer to defer 
the recognition of the unamortized Hedge Gain allocable to the repurchased 
Debentures if the Taxpayer elects under I.R.C. § 108(i) to defer the COD income 
realized upon the repurchase of the Debentures.

Please call (202) 622-5772 if you have any further questions.
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